Telo ako celok: Organizmus dieťaťa a dôležitosť celostného prístupu

Ľudské telo, a to platí obzvlášť pre telo dieťaťa, je komplexný a prepojený systém. Každý orgán a orgánová sústava zohráva dôležitú úlohu a vzájomne spolupracujú, aby zabezpečili správne fungovanie celého organizmu. Pochopenie tohto celostného pohľadu je kľúčové pre udržanie zdravia a pohody.

Interaktívna edukačná hra "Domino - Telo ako celok"

Pre lepšie pochopenie tejto komplexity bola vytvorená interaktívna edukačná hra "Domino - Telo ako celok". Táto hra hravou formou pomáha žiakom pochopiť ľudské telo ako prepojený systém orgánov a orgánových sústav. Vedie žiakov k uvedomeniu si vzťahov medzi stavbou a funkciou orgánov, ich spoluprácou a významom pre správne fungovanie organizmu. Aktivita podporuje logické myslenie, spoluprácu, argumentáciu a upevňovanie učiva v širších súvislostiach.

Materiál obsahuje 30 kartičiek s pojmami, definíciami a priraďovacími úlohami, ktoré sú vhodné na párovú alebo skupinovú prácu. Kartičky sú pripravené na tlač a odporúča sa ich zalaminovať pre dlhodobé používanie. Súčasťou je aj stručný návod a odporúčania pre učiteľa.

Faktory ovplyvňujúce telo ako celok

Toxíny a detoxikácia

Ľudské telo je denne vystavené množstvu hrozieb v podobe vírusov, baktérií, parazitov, plesní či toxínov. Prirodzenou cestou, vlastným imunitným systémom, sa telo vie do značnej miery nepriateľov zbavovať. Je teda potrebné svoj organizmus detoxikovať alebo je to len mýtus? Skôr ako si odpoviete, zamyslite sa nad nasledujúcimi úvahami:

Toxíny sa do nášho tela dostávajú rôznymi spôsobmi:

Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa

  1. Dýchaním: Denne vdychujeme toxíny, či už v podobe čistiacich prostriedkov, osviežovačov vzduchu, prachu z kobercov, cigaretový dym a mnoho ďalších.
  2. Prehĺtaním: Toxíny sa môžu do nášho tela dostať prostredníctvom jedla, ktoré prijímame a vody, ktorú pijeme. Mali by sme jesť prevažne organicky čisté potraviny, bez nebezpečných postrekov či iných chemikálií. Avšak konzumovať len organicky čisté potraviny v súčasnom stave životného prostredia nie je možné.
  3. Nadmerným užívaním liekov, alkoholu, cigariet: Chemické lieky vedia zaťažiť pečeň, toxikovať organizmus. Nezabúdajte na lieky, ktorými sú kŕmené hospodárske zvieratá, ktoré sú určené na ďalšiu konzumáciu. Touto cestou sa lieky vedia dostať aj do ľudského organizmu.
  4. Absorbovaním cez kožu: Oblečenie, posteľná bielizeň či uteráky, ktoré používame po sprchovaní - boli všetky tieto veci vyprané v pracom prášku? A čo myslíte, sú tieto pracie prášky silné a do istej miery pre naše telo toxické?

Každú sekundu sa do ovzdušia, pôdy a vody dostane približne 310kg toxických chemikálií, čo tvorí 10 mil. ton ročne. Z týchto 10 mil. sú 2 mil. Jedným zo znakov, v akom stave je náš organizmus, je kvalita nočného spánku, respektíve ranné prebudenie. Ak sa ráno budíte neoddýchnutí, bez energie a vitality, zbystrite pozornosť. Vaše telo s najväčšou pravdepodobnosťou ovládajú toxíny. V noci medzi 1:00 - 3:00 je podľa biologických hodín najaktívnejšia pečeň. Je to orgán, ktorý je neodmysliteľne spojený s procesom detoxikácie. Ďalším znakom, že je najvyšší čas na detoxikáciu organizmu, je stav psychiky alebo kože. Často sa cítite podráždení a nervózni? Mávate časté bolesti hlavy, alergie alebo tráviace problémy? Tieto príznaky môžu byť spôsobené práve zvýšenou mierou toxínov v tele, s ktorou si už organizmus sám nevie rady. Stav hrubého čreva tiež ovplyvňuje náš imunitný systému. Negatívnym prvkom je aj stres. Ten môže zvýšiť toxickú záťaž. Vďaka vysokej hladine stresových hormónov (napr.

Vo svojom detoxikačnom repertoári má niekoľko veľmi silných pomocníkov. Jedným z nich je divokorastúca palma Yucca Shidigera. Vedeli ste, že jej účinky na organizmus spúšťajú proces podobný prírodnému mydlu? Taktiež sila organickej síry, MSM (metylsulfonylmetán), je skutočne obrovská. Nielen pri očiste tela je dôležité vyrovnávať hladinu pH organizmu. Minerálny nápoj AcidoFit je špeciálne vyvinutý na odkyslenie organizmu, kedy po vypití tohto nápoja telo vyplaví toxíny. Jedinečný vitamín U na podporu tráviaceho systému a ochranu sliznice žalúdka by rozhodne nemal chýbať v čase očisty na žiadnom nočnom stolíku. Nočná zložka výživového doplonoku K2 Anti Age zlepšuje regeneráciu a detoxikáciu počas noci, dôsledkom čoho je telo ráno viac oddýchnuté a zregenerované. Prostredníctvom detoxikácie sa naše bunky prestanú dusiť nečistotami a v tele sa nastoluje rovnováha, ktorá je nevyhnutná pre regeneračné a samoliečivé schopnosti organizmu. Netreba zanedbávať ani ďalšie časti nášho JA, ktoré tiež vyžaduje našu pozornosť. Vyhýbajte sa hnevu, stresu a snažte sa nevstrebávať negatívnu energiu z okolia, ktorá sa tak isto veľmi aktívne podieľa na vzniku kyselín.

Prekyslenie organizmu a acidobázická rovnováha

Téma prekyslenia organizmu sa v posledných rokoch stalo často diskutovaným bodom nielen medzi zástancami zdravého životného štýlu, ale aj medzi lekármi a výživovými poradcami. Aj keď nie každý odborník súhlasí s presnou terminológiou „prekyslenie", nemožno poprieť, že strava bohatá na priemyselne spracované potraviny, cukry a živočíšne produkty môže narušiť prirodzenú acidobázickú rovnováhu tela.

Ľudské telo je prirodzene schopné udržiavať mierne zásadité pH krvi okolo hodnoty 7,4. Tento systém je dokonale vyladený a zapája doň pľúca, obličky, pečeň a ďalšie orgány. Napriek tomu však môže byť v dôsledku dlhodobo nevhodnej stravy, stresu či nedostatku pohybu tento systém preťažený.

Medzi typické príznaky, ktoré mnohí spájajú s prekyslením tela, patrí únava, bolesti hlavy, poruchy spánku, svalové kŕče, oslabenie imunity alebo problémy s trávením.

Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa

Nejde o to, či je potravina sama o sebe kyslá alebo zásaditá na chuti - rozhodujúce je, aké zanecháva v tele metabolické zvyšky. Napríklad citrón, hoci chutí kyslo, pôsobí v tele zásadotvorne. Zásadotvorné potraviny sú typicky rastlinného pôvodu - čerstvá zelenina, ovocie, klíčky, bylinky či niektoré druhy orechov a semienok.

Zásadité potraviny: surová zelenina a ovocie, zemiaky, quinoa, amarant, pohánka, naklíčené semená, sója, biela fazuľa, lieskové orechy, hrozienka, mak, nesladené ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové čaje, zásaditá voda, morské riasy, spirulina, chlorela, zelený jačmeň

Kyselinotvorné potraviny a „zlodeji zásad“: mäso vrátane hydiny a diviny, vnútornosti, ryby a plody mora, syry, vajcia, cukor a všetky sladkosti, malinovky, perlivé minerálky, sladené ovocné šťavy, biela múka a výrobky z nej, káva, alkohol

Neutrálne potraviny: mlieko, maslo, za studena lisované rastlinné oleje a margaríny.

Zmena jedálnička smerom k odkysleniu neznamená radikálnu diétu, ale skôr vyváženejší prístup k tomu, čo každý deň jeme. Pri tvorbe odkysľujúceho jedálnička je dôležité myslieť nielen na pH potravín, ale aj na to, ako sú spracované a v akej podobe ich konzumujeme. Čerstvosť, pestrosť a minimálna úprava surovín sú kľúčové. Jedlá by mali byť čo najmenej priemyselne spracované. Dôležitá je aj dostatočná hydratácia, pretože voda pomáha odvádzať odpadové látky z tela.

Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM

Hoci strava hrá zásadnú úlohu, odkyslenie organizmu je komplexný proces, ktorý zahŕňa viac aspektov života.

Otázka, či je prekyslenie skutočným zdravotným problémom, je stále predmetom debát. Americká dietologička Susan E. Brown, autorka knihy The Acid-Alkaline Food Guide, tvrdí: „Aj keď krvné pH zostáva stabilné, telo pre jeho udržanie často obetuje zásadité minerály ako vápnik alebo horčík z kostí a zubov. Zmena stravovacích návykov nie je o dokonalosti, ale o rovnováhe. Nie je nutné úplne vylúčiť všetky kyselinotvorné potraviny - aj tie môžu mať svoje miesto, ak ich doplníme dostatkom zeleniny, ovocia a čistej vody.

Pre tých, ktorí chcú podporiť odkyslenie intenzívnejšie, existujú aj krátkodobé kúry - napríklad 7-dňová zeleninová diéta alebo pitný režim s bylinnými čajmi. Na trhu dnes existuje široká ponuka ekologických a prírodných produktov, ktoré môžu byť skvelými pomocníkmi - od BIO zelených potravín cez fermentované produkty až po šetrné prostriedky pre detoxikáciu.

Potraviny a ich vplyv na organizmus

Potraviny môžeme rozdeliť podľa ich termického účinku na organizmus:

  • Horúce potraviny: Pôsobia na ľudské telo tak, že ho zohrievajú. Ich úlohou je chrániť organizmus pred vnútorným chladom. Používame ich hlavne v zimnom období. Nadmerná konzumácia horúcich potravín spôsobuje prehriatie organizmu a vysušovanie telesných štiav. Patrí sem jahňacie mäso, čierne korenie, čili, sušený zázvor, cesnak, plesňový syr, varené víno, vysokopercentný alkohol…
  • Zohrievajúce potraviny: Podobne, ako pri horúcich potravinách, ich úlohou je zohrievať organizmus, ale len v menšej miere. Konzumujeme ich po celý rok. V zime a počas chladných dní ich množstvo nepatrne zvýšime. To platí aj pre ľudí so sedavým zamestnaním a ľudí trpiacim pocitom chladu (studené ruky a nohy). Sú to hlavne bylinky a rôzne druhy korenia. Vďaka svojim éterickým olejom pokrmy mierne zohrievajú, robia ich chutnejšími a ľahšie stráviteľnými. No aj tu musíme byť obozretní, lebo ich nadmerné používanie spôsobuje prehriatie organizmu. Medzi zohrievajúce potraviny patria okrem byliniek a korení taktiež káva, kakao, červené víno, cibuľa, pór, hydina, údené mäso…
  • Neutrálne potraviny: Vytvárajú v tele životnú energiu. V Číne ju nazývanú „čchi“, v Indii „prána“. Neutrálne potraviny harmonizujú činnosť orgánov, čím pomáhajú predchádzať energetickej nerovnováhe, ktorá je podľa tradičnej čínskej medicíny príčinou chorôb. Energiu rozvádzajú rovnomerne do celého organizmu. Neutrálne potraviny by mali tvoriť základ našej výživy. Patria sem obilniny, strukoviny, mnohé druhy zeleniny, ako napr. mrkva, hrášok, cvikla, červená a biela kapusta, ľadový šalát, hovädzie mäso, maslo, vajíčka… Obilniny a zelenina majú schopnosť viazať na seba toxíny a zabezpečiť ich odvádzanie z tela.
  • Osviežujúce potraviny: Vyrovnávajú účinok zahrievajúcich potravín. Pomáhajú pri tvorbe telesných tekutín a krvi. Patrí sem väčšina našej zeleniny, ovocia a šalátov, kyslé mliečne výrobky, biele víno, pivo… Varená osviežujúca zelenina je ľahšie stráviteľná, takisto aj ovocie. Nadmerná konzumácia surovej zeleniny a mliečnych výrobkov spôsobuje oslabenie trávenia, zníženie imunity ako aj pocit vnútorného chladu. Spolu so zohrievajúcimi a neutrálnymi potravinami tvoria základ vyváženej stravy. Môžeme ich konzumovať po celý rok.
  • Studené potraviny: Pomáhajú nám vyrovnať sa s vysokými teplotami v lete. Patrí sem tropické ovocie, paradajky, uhorky, jogurt, minerálna voda, bylinné čaje… Aj v letnom období ich nadmerná konzumácia oslabuje trávenie, preto ich konzumujeme v obmedzenej miere. Zeleninu krátko povaríme, doplníme zohrievajúcimi bylinkami, čím jej ochladzujúci účinok zmiernime. V zime by sme ich mali z jedálnička vylúčiť úplne. Konzumácia citrusových plodov v zimnom období je príkladom toho, ako hazardujeme so svojim zdravím. Citrusy dozrievajú na južnej pologuli v období, keď je u nás zima. Majú silný ochladzujúci účinok na ľudský organizmus. V krajinách, kde sa pestujú, pomáhajú obyvateľom vyrovnať sa s bioklimatickým teplom. U nás počas zimy spôsobujú vnútorný chlad a oslabenie imunity. Časté nachladnutia a chrípkové epidémie na sklonku zimy sú dôsledkom nadmernej konzumácie citrusov a aktívneho životného štýlu v období pokoja a regenerácie. Významným zdrojom vitamínov a prevenciou pred nachladnutím je kvasená kapusta a iná nakladaná zelenina, ako aj jablká či hrušky.

Odvodňovacie potraviny

Ak chcete svoje telo vyformovať a zbaviť vnútornej vody, vyberajte si zdravé kúsky, ktoré vášmu organizmu oveľa viac prospievajú ako niektoré iné. Rýchlou pomocou pre váš organizmus je odvodňovacia kúra. Okrem účinkov, ktoré viete na svojom tele pozorovať už v priebehu pár dní, pozitívne vplýva aj na celý váš organizmus. Nebude sa vám len ľahšie dýchať, ale zabezpečíte si aj zlepšený imunitný systém, silnejšie kĺby a dostatok energie. Odvodnenie na základe zdravých potravín je prospešné pre organizmus ako celok.

Problémom býva zadržiavanie vody v tele a samozrejme aj jej presolenie. Vyvráťte však mýt o nemožnosti pitia vody pri odvodňovaní. Vodou nadupaná uhorka má prospešné účinky proti odvodneniu. Tento malý paradox robí dobre práve vášmu telu. Je prírodným diuretikom, má močopudné účinky a jej energetická úroveň nie je vysoká. To z tejto zeleniny robí skvelú potraviny vhodnú aj na nízko-kalorické diéty. Obsahuje až 95% vody a majú významný detoxifikačný účinok. Draslík a vápnik jej pomáhajú chrániť našu pečeň, žlčník či črevá.

Slovenská cvikla môže pomôcť ku krásnemu telu. Jej účinky sú priam liečivé. Pomáha chudnúť práve tým, že organizmus zbavuje nečistých látok. Za to môže práve obsah bielkovín, vlákniny, vápniku, vysokého podielu železa, fosforu, ale aj vitamínov A, B, C, K, betakaroténu a kyseliny listovej. Podporuje obranyschopnosť organizmu, znižuje cholesterol a má antibiotické účinky.

Ázijské mungo fazuľky si naklíčite pohodlne, ak ich namočíte do studenej vody na 12 hodín a potom ich pripravíte v špeciálnej nakličovacej miske. Studené sú oveľa zdravšie ako ich tepelne spracovaná verzia. Detoxifikujú telo, obsahujú veľa vitamínu A, D, B, horčík, železo a ich cholesterol je nulový. Majú vysokú sýtiacu schopnosť, avšak neobsahujú žiaden cukor.

Jedálniček na každý deň

Pre inšpiráciu uvádzame niekoľko návrhov jedálnička na každý deň:

1. deň

  • Raňajky: 10 mandlí, banán, hrsť malín, šálka bylinkového čaju s domácim medom alebo bez neho
  • Desiata: šťava zo sezónneho ovocia
  • Obed: rukolový šalát s hrozienkami a hubami (pol zväzka rukoly, 50 g šampiňónov pokrájaných na plátky a 25 g hrozienok, pokvapkané olejom a citrónovou šťavou, osolené, okorenené, ochutené bylinkami, podávané s plátkom celozrnného chleba)
  • Olovrant: sójový jogurt
  • Večera: tekvicová polievka s jablkom a kokosovým mliekom (jablko nakrájané na kocky, pol tekvice na väčšie kúsky, pol cibule nahrubo, smažené 2 minúty na oleji, pridané pol litra vody so zeleninovým vývarom a bobkový list, prikryté varené pol hodiny, na záver zmixované, pridaná lyžička kokosového mlieka, ochutené)

2. deň

  • Raňajky: 10 lieskových orieškov, banán, hrsť černíc, šálka bylinkového čaju
  • Desiata: šťava zo sezónneho ovocia
  • Obed: miešaný šalát z karfiolu a kapusty (100 g karfiolu uvareného na pare, 100 g tofu nakrájaného na kocky, 100 g zelenej a 100 g červenej kapusty nakrájanej na tenké prúžky, cesnakový dresing z lyžice olivového oleja, soli, 2 lyžíc vody, pretlačeného strúčika cesnaku, lyžičky čerstvých lístkov estragónu, balzamového octu a korenia, podávané s plátkom celozrnného chleba)
  • Olovrant: sójový jogurt
  • Večera: rýchla čínska polievka (osmažený pretlačený strúčik cesnaku a nastrúhaný zázvorový koreň na oleji, priliate tri štvrtiny litra horúcej vody so zeleninovým a kuracím vývarom, pridaná pokrájaná mrkva, sklené rezance a povarené, pridaná pokrájaná mrkva a varené 2 minúty, odstavené a pridané 8 malých šampiňónov, lyžica lístkov čerstvého koriandra a sójová omáčka)

3. deň

  • Raňajky: 10 vlašských orechov, papája a polovica grapefruitu, šálka bylinkového čaju
  • Desiata: čerstvá šťava zo sezónneho ovocia
  • Obed: šalát s citrusovými plodmi (pomelo a avokádo nakrájané na kocky, zväzok žeruchy a niekoľko listov šalátu natrhané nadrobno, zmiešané, dresing z vytlačenej šťavy z pomaranča, 2 lyžičiek balzamového octu, 4 lístkov mäty pokrájaných nadrobno a 10 píniových jadierok, odstátý 10 minút v chladničke, preliaty šalát a podávaný s krajcom celozrnného chleba)
  • Olovrant: sójový jogurt
  • Večera: indická polievka s arašidmi (roztopené maslo, osmažená pol cibule nakrájanej na kocky a pol stonky zeleru nakrájaného na krúžky, osolené, pridané arašidy a ľahko osmažené, pridaná pol plechovky kukurice, priliate pol litra vody s mäsovým vývarom, prikryté varené 10 minút, zmixované a ochutené čili korením)

4. deň

  • Raňajky: 5 mandlí, hruška a štvrtina melóna, šálka bylinkového čaju
  • Desiata: banán
  • Obed: orientálna mrkvová polievka s cícerom (nahrubo nakrájané 200 g mrkvy, pol cibule, pol paradajky a strúčik cesnaku, zmes osmažená v lyžici olivového oleja, pridané tri štvrtiny plechovky cícera a korenie karí, priliate pol litra vody so zeleninovým vývarom, privedené do varu a varené 45 minút, polievka odstavená, rozmixovaná a podávaná s 10 g hrozienok a so zvyškom cícera, ochutená čerstvým koriandrom, nesolená)
  • Olovrant: jablko
  • Večera: fileta zo pstruha s lieskovými orechmi (v utierke rozdrvená hrsť lieskových orieškov, rozsypané na tanier a silno pritlačený vykostený a naporciovaný pstruh, otočené a pritlačené aj z druhej strany, fileta osmažená na oleji a otočená, ochutená rozmarínom, osolená, okorenená, servírovaná s citrónovými plátkami, so zeleninovou prílohou a s krajcom chleba)

5. deň

  • Raňajky: 5 lieskových orieškov, strapec hrozna, šálka bylinkového čaju
  • Desiata: mandľové mlieko
  • Obed: ugrilované alebo udusené kuracie prsia bez kože, podávané s dusenou alebo grilovanou zeleninou
  • Olovrant: 3 slivky
  • Večera: kukuricový šalát s ryžou (plechovka kukurice zmiešaná so štvrtinou uhorky pokrájanej na kocky, s dvomi cherry paradajkami a olivami, pridaná šálka uvarenej celozrnnej ryže a posypaná syrom)

Hormóny a ich vplyv na organizmus

Hormón (z gréckeho hormaó - poháňam) je látka, ktorá sa vylučuje zo špecializovanej žľazy (napr. štítna žľaza, pankreas a iné) do krvi, transportuje sa krvou na vzdialené miesta organizmu a práve tam vykonáva svoje biologické účinky aj v pomerne nízkych koncentráciách. Hormóny sú teda látky, ktoré majú vplyv na činnosť rôznych orgánov a systémov. Zúčastňujú sa na všetkých metabolických pochodoch v ľudskom tele. Sú to „poslovia informácií“, ktoré následne vyvolávajú zmeny v organizme.

Hormóny sa tvoria aj mimo žliaz s vnútorným vylučovaním, čoho dôkazom sú napríklad hormóny tvoriace sa v gastrointestinálnom trakte, v samotných bunkách čreva. V tele okrem špecifického účinku daného hormónu vidíme zároveň aj účasť a kooperáciu viacerých hormónov na jednom procese. Napríklad na raste a vývoji organizmu sa okrem rastového hormónu zúčastňujú aj hormóny štítnej žľazy. Okrem toho regulujú glykémiu (cukor v krvi) a s tým spojené komplexné metabolické procesy, hodnoty krvného tlaku a frekvencie srdca, telesnú teplotu, kostnú a svalovú hmotu. Bez nich by to jednoducho v tele nemohlo fungovať. Životne dôležité sú pre nás hormóny nadobličiek.

Organizmus za normálnych okolností reaguje na nedostatok hormónu na periférií stimulom z vyšších etáži - zvýšená tvorba. Jedným z najdôležitejších regulačných mechanizmov v tvorbe hormónov je hypotalamo-hypofýzový systém v mozgu človeka, ktorý citlivo reaguje na nedostatok alebo nadbytok hormónov na periférii (napr. štítna žľaza, vaječníky, semenníky, nadoblička).

Nedostatočná tvorba hormónov môže nastať už počas vývoja plodu a to buď v prípade abnormálneho vývoja samotnej endokrinnej žľazy (napr. štítna žľaza uložená v inom mieste ako normálne alebo chýba časť orgánu - jeden lalok alebo väčšia časť orgánu). ale v súčasnosti sú to najčastejšie autoimunitné ochorenia (napr. Na druhej strane je to zvýšená produkcia hormónov a ochorenia s tým súvisiace - napr.

Pri ochoreniach z nedostatočnej produkcie, vieme pomôcť podávaním chýbajúceho hormónu u väčšiny ochorení. Ochorenie s nadprodukciou hormónov je spojené s nádormi žliaz alebo nádormi neendokrinných tkanív je omnoho závažnejšie. Okrem chirurgických, teda operačných metód a rádioterapie je pomerne málo účinných konzervatívnych liečebných postupov, ktoré môžeme u pacienta využiť. Patologický proces napríklad nádor aj mimo endokrinného orgánu môže produkovať hormón a tým spôsobiť hormonálnu nerovnováhu. U detí sa najčastejšie diagnostikuje hepatoblastóm (nádor pečene). Pri ektopickej sekrécii rastového hormónu dochádza k nápadným zmenám končatín a konfigurácie tváre, typických pre akromegáliu - ochorenie zo zvýšenej produkcie rastového hormónu.

Neustále sa zdokonaľujú laboratórne metodiky stanovenia hladiny hormónov a ich prekurzorov, ktoré tvoria nosný pilier diagnostiky týchto ochorení. Výrazne sme sa posunuli v zobrazovacích metódach (USG, CT, MR, PET/CT). V budúcnosti bude snaha o predchádzanie ochorení cestou predpovedania a prevencie ochorení, čí už skríningom genetických markerov (v súčasnosti už pri medulárnom karcinóme štítnej žľazy) alebo cieleným ovplyvňovaním funkcií jednotlivých cieľových orgánov (napr. mozog, srdce, svaly) a pomocou liekov presne pôsobiacich na chorobný proces.

Bowenova terapia

Bowenova technika je celostný prístup k liečbe, ktorý sa zameriava na aktiváciu samo uzdravovacích schopností organizmu. Je vhodná pre všetkých ľudí bez ohľadu na vek, aj pre novorodencov, seniorov, tehotné ženy a športovcov. Možno ju využiť pri akútnych aj chronických ochoreniach, pričom táto technika je neinvazívna. Ľahké dotyky sú pre nás príjemné a naše telo ich prijíma bez proti reakcie. Práve vďaka tomu je vhodná úplne pre každého, aj pre menšie deti a novorodencov. Bowenova terapia nemá žiadne nežiaduce účinky.

Korene Bowenovej techniky siahajú až k Thomasovi Bowenovi (1916 - 1982), talentovanému terapeutovi s úžasnými schopnosťami vnímať ľudské telo a rozpoznať jeho zdravotný problém. Počas svojej praxe vytvoril aplikovanú metódu, ktorú zdokonaľoval až do svojej smrti.

Bowenova terapia prebieha tak, že osoba je počas ošetrenia pasívna a leží v čo najpohodlnejšej polohe na bruchu, chrbte, prípadne môže sedieť. Pri bábätkách a menších deťoch sa terapeut prispôsobuje ich prirodzenému pohybu s ohľadom na ich vek. Ošetrenie pozostáva zo série jemných manipulačných hmatov s mäkkým tkanivom, kožou, svalmi, šľachami, úponmi na určitých bodoch tela, ktorú schopné pozitívne ovplyvniť široké spektrum obtiaží a zranení.

Celostný prístup k zdraviu

Slová ako „holistický“ alebo „integratívny“ či „celostný“ sa v poslednom čase spájajú skôr s alternatívnou medicínou. Avšak, na komplexný prístup k chorému určite nemajú žiadnu exkluzivitu. K podobnému cieľu totiž smerujú všetci zdravotníci. Vetu „Liečime pacienta, nie chorobu“ počujú medici počas štúdia veľakrát a väčšina z nich si ju aj neskôr osvojí, aj keď je ťažké sa tým riadiť.

Každý lekár by mal vedieť, kde jeho znalosti a možnosti končia, a poslať chorého tam, kde mu pomôže niekto iný. A nemusí ísť len o vzácne choroby. Typický pacient vo vyššom veku má vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, začínajúcu cukrovku a nadhmotnosť, bolí ho chrbát a sťažuje sa, že nezvláda, čo preňho predtým bolo bežné.

Zohľadniť treba aj niektoré skutočnosti, ktoré zdanlivo idú mimo medicínu - psychologické nastavenie pacienta, jeho výživu, to, ako si sám dokáže poradiť s nepriazňou osudu. Preto ďalšími zapojenými odborníkmi môžu byť nutričný terapeut, psychológ, fyzioterapeut alebo špecializovaná sestra.

Pacient by sa nemal stať len pasívnym prvkom, ktorý sa necháva posúvať z jednej ordinácie do druhej. Mal by byť hlavným odborníkom na svoj život a mal by prevziať svoj diel zodpovednosti. Aspoň v hrubých rysoch by mal rozumieť tomu, čo sa s ním v danej chvíli deje. Základom by tu mala byť jednoduchá schéma, podľa ktorej sú najprv stanovené ciele liečby. Práve tu by určite názor pacienta mal zaznieť, pretože aj to je cesta, ako predísť nerealistickým očakávaniam.

Cieľom liečby potom treba prispôsobiť prvky starostlivosti - či už ide o voľbu konkrétnej terapie, alebo kontrolu rizikových faktorov, pravidelné kontroly a konzultácie.

Doplatok za liek je pre niekoho zanedbateľný, pre iného ale môže byť dôvodom k tomu, prečo si recept vôbec nevyzdvihne. Všeobecne platí, že bohatší ľudia sú aj zdravší.

Veľmi záleží od zázemia pacienta, od toho, či žije v rodine, či má podporu priateľov.

Chorému by mali byť vo vhodnej forme poskytnuté všetky informácie, ktoré sú preňho dôležité. Treba počítať s tým, že jednorazové poučenie spravidla nestačí.

Nekonečné sedenie v čakárni a dlhé objednávacie lehoty neprospievajú dobrej spolupráci medzi zdravotníkmi a chorými.

#

tags: #telo #ako #celok #organizmus #dieta