Peptický vred u detí: príznaky a liečba

Peptický vred u detí je stav, ktorý si vyžaduje pozornosť a správny prístup k diagnostike a liečbe. V tomto článku sa zameriame na príznaky, príčiny a možnosti liečby tohto ochorenia.

Čo je to peptický vred?

Vred všeobecne (Ulcus) je defekt kože alebo sliznice, ktorý sa vyznačuje zhoršenou hojivosťou. Peptický vred je poranenie sliznice žalúdka alebo dvanástnika (duodenum). Vredy môžu vznikať v rôznych lokalitách a mať rôzne príčiny.

Miera výskytu je na celom svete veľmi vysoká a pohybuje sa okolo 2-3% dospelej populácie. U obyvateľov miest je výskyt vredovej choroby dvakrát vyšší ako u obyvateľov vidieka. Muži ochorejú 4-krát častejšie ako ženy. Vredy dvanástnika sa vyvíjajú hlavne vo veku 30-40 rokov, žalúdočné vredy vo veku 50-60 rokov.

Peptický vred sa môže vyskytnúť aj pri GERD (refluxná choroba žalúdka a pažeráka). Sekundárny peptický vred môže vzniknúť napríklad aj v súvislosti so zvýšenou činnosťou prištítnych teliesok, zvýšenou hladinou hormónu gastrínu, ako vedľajší príznak pri liečbe antireumatikami, kortikoidmi a podobne.

Klasifikácia a priebeh peptického vredu

V závislosti od prítomnosti komplikácií môže byť peptický vred nekomplikovaný alebo komplikovaný. Podľa morfologických znakov a stavu reparačných procesov sa vredová choroba klasifikuje ako zjazvená (v prípade zmenšenia jej veľkosti), pomaly zjazvená (ak ochorenie trvá dlhšie ako 30 dní).

Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa

Nekomplikovaný vred žalúdka a dvanástnika má odlišný klinický priebeh. Ich priebeh závisí od lokalizácie patologického procesu, jeho veľkosti, stavu sekrečnej funkcie a motility žalúdka a dvanástnika, prítomnosti sprievodnej patológie hepatobiliárnej zóny a emocionálneho stavu pacienta.

Príčiny vzniku peptického vredu

Peptické vredy vznikajú vtedy, keď sa poruší rovnováha medzi agresívnymi a ochrannými faktormi, ktoré vplývajú na udržiavanie správnej stavby a funkcie sliznice žalúdka a dvanástnika. Medzi agresívne faktory patrí účinok kyslej žalúdočnej šťavy a prítomnosť infekcie žalúdka spôsobenej baktériou Helicobacter pylori (ide o najrozšírenejšiu ľudskú infekciu). Taktiež môže vznik podnietiť častejšie užívanie niektorých liekov (napr. nesteroidné protizápalové lieky). Naše telo však disponuje aj radom ochranných faktorov, ktoré bránia žalúdok a tenké črevo pred vznikom tohto ochorenia.

Medzi hlavné príčiny vzniku vredov patria infekcie, zhoršené prekrvenie, poškodenie nervu či trauma. Niekedy spôsobujú vred vitamínové deficiencie (avitaminóza - nedostatok). Konkrétne sa jedná hlavne o tiamín - vitamín B1. Rakovina tiež môže viesť k vredovému ochoreniu. Infekcie ako tuberkulóza či syfilis môžu viesť k vzniku vredov na hociktorom povrchu ľudského tela. Iné infekcie môžu viesť k vzniku kožného zapáleného vredu.

Infekcia Helicobacter pylori môže viesť k vzniku žalúdkového alebo dvanástnikového vredu. K vredu gastroduodena (žalúdku či dvanástnika) môžu viesť nesteroidné protizápalové lieky ako ibuprofén, kyselina acetylsalicylová a podobne. Zölinger-Ellisonov snydróm môže tiež viesť k vzniku žalúdočných vredov. Vtedy sa v pankrease tvorí zvýšene enzým gastrín, ktorý stimuluje tvorbu žalúdočnej šťavy. Korenisté jedlá a stres neprovokujú vznik vredu, no pri rozvinutej vredovej chorobe stav zhoršujú.

Rizikové faktory k vzniku vredovej choroby žalúdka a dvanástnika sú zvýšený príjem nesteroidných protizápalových liekov, genetická predispozícia a fajčenie. Úlohu genetiky zdôrazňuje napríklad fakt, že relatívne viac peptických vredov majú nositelia krvnej skupiny 0.

Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa

Príznaky peptického vredu

Klinický obraz môže byť polymorfný alebo sa vo väčšine prípadov prejavuje ako tzv. Charakteristické bolesti, pálenie záhy, grganie, nevoľnosť a vracanie, typická periodicita exacerbácií na jar a na jeseň. Bolesť môže mať rôznu intenzitu a charakter - boľavá, sajúca, pálivá, rezná - lokalizovaná v epigastriu, menej často v pravom alebo ľavom hypochondriu, difúzna, zvyčajne spojená s príjmom potravy, čím vyššie sa patologický proces nachádza, tým rýchlejšie sa bolesť v žalúdku objavuje, napríklad pri srdcovej lokalizácii sa objavuje po 15-20 minútach po jedle, pozdĺž malej krivosti - do hodiny. Peptický vred dvanástnika sa vyznačuje nočnými bolesťami typu "hlad", ktoré prechádzajú po jedle alebo sóde. Pri srdcovej lokalizácii môže bolesť vyžarovať do ľavej ruky a lopatky, čím sa vytvára gastrokardiálny syndróm. Dlhodobá konštantná bolesť je charakteristická pre mozgové defekty alebo periprocesy (perigastritída, periduodenitída), zvyčajne s penetráciou.

Veľa ľudí s peptickým vredom nemá žiadne prejavy ochorenia. Pri vredovej chorobe gastroduodena sa zvykne vyskytovať silná pálivá bolesť v oblasti žalúdka. Táto bolesť nevyžaruje. Vyskytuje sa aj pocit plnosti či netolerancia jedál s obsahom tukov. Niekedy je pridružená nauzea (pocit na vracanie). Bolesť môže trvať niekoľko minút, ale aj hodiny či celé dni. K prejavom peptického vredu môžu patriť vracanie krvi či čierna natrávená krv v stolici. Vyskytuje sa aj pocit slabosti či chudnutie a zmeny apetítu (chuti do jedla). Pri peptickom vrede je pozorovaná aj dyspepsia (zmenené trávenie).

Najčastejším príznakom, ktorý nás môže upozorniť na prítomnosť peptického vredu, je bolesť brucha. V prípade vredu dvanástnika sa vyskytuje nalačno (dve a viac hodín po jedle), často môže spôsobovať prerušovaný spánok a zmierni sa po najedení sa. Vred dvanástorníka sa prejavuje bolesťou, ktorá sa dostaví dlhšiu dobu po jedle, v niektorých prípadoch túto bolesť môže príjem potravy zmierniť. Vred žalúdka sa prejavuje nástupom bolesti hneď po jedle. Menej často sa môžu vyskytnúť prejavy ako pálenie záhy, kyslý pocit v ústach, nadmerné grganie, nevoľnosť či zvracanie kyslých štiav (často s dočasnou úľavou). Dochádza tiež k zmenám chuti k jedlu - ktoré môžu viesť k zmene hmotnosti (či už prírastku alebo úbytku váhy).

Vzťah medzi jedlom a bolesťami žalúdka pozná dobre každý chorý. Bolesť je väčšinou tlaková a vzniká po určitom odstupe po jedle. V prípade žalúdočného vredu je to v čase od 10 minút po 1,5 hodiny po požití jedla (záleží na lokalizácii vredu - čím bližšie vstupu do žalúdka vred je, tým rýchlejšie nastupuje bolesť). Ak sa jedná o vred v oblasti dvanástnika (prvá časť tenkého čreva), bolesť vzniká nalačno a po jedle naopak mizne. Pacienti so žalúdočným vredom často trpia nechutenstvom, boja sa bolesti po jedle a chudnú.

Diagnostika peptického vredu

V súčasnosti nie je diagnostika náročná, FGDS je dostupná všade a mala by sa vykonávať pri najmenších gastroduodenálnych príznakoch, najmä preto, že táto technika umožňuje okrem presnej lokálnej diagnostiky posúdiť stav zvierača, motilitu žalúdka a dvanástnika a odobrať biopsiu zo stien vredu. Žalúdočný vred možno diagnostikovať gastroenterologickým vyšetrením gastroskopiou alebo kolonoskopiou. Umožňuje nielen vizuálne zhodnotenie sliznice žalúdka dvanástnika a odhalenie prítomnosti vredu, ale aj odber sliznice na histologické vyšetrenie napríklad na dôkaz infekcie Helicobacter pylori alebo vylúčenie rakoviny.

Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM

Laboratórne krvné testy v nekomplikovaných prípadoch ochorenia neodhaľujú významné a špecifické zmeny, iba pri častom vracaní sa môže pozorovať hypochlorémia. Žalúdočná sekrécia sa stanovuje niekoľkými metódami: pomocou špeciálnych markerov frakčnou metódou; metódou stimulácie dráždivými látkami; metódou priamej intragastrickej pH-metrie.

Endoskopické vyšetrenie odhalí léziu na vnútornej stene žalúdka, prípadne duodena, ev. duodenálne vredy na prednej stene bulbu duodena, ev. Biopsia potvrdzuje prítomnosť Helicobacter pylori (rýchly ureázový test), hyperpláziu G-buniek a je potrebné vylúčiť karcinóm žalúdka. Pri žalúdočnom vrede je potrebná niekoľkonásobná slizničná biopsia. RTG kontrastné vyšetrenie stanoví stenózu, ev.

Lekár sa vás najprv opýta, koľko krvi bolo viditeľnej a môže vám spraviť krvný test, ktorý pomôže určiť rozsah straty krvi. Ak osoba hlási veľkú stratu krvi a má nízky krvný obraz, lekár môže vykonať urgentnú endoskopiu. Horná endoskopia zahŕňa vedenie endoskopu cez ústa do horného gastrointestinálneho traktu. Keď lekár identifikuje zdroj krvácania, môže cez endoskop zastaviť krvácanie.

Liečba peptického vredu

Postupy liečby u žalúdočného a dvanástnikového vredu sa od seba zásadne nelíšia. Základom liečby je dodržiavanie režimu. Ten je založený na telesnom a duševnom pokoji a úprave stravy (lekár zvyčajne odporúča výhybať sa jedlu a nápojom, ktoré zvyšujú vylučovanie žalúdočnej šťavy ako je napríklad káva, silný čaj, tučná strava atď.). V prípade potvrdenia prítomnosti infekcie H. pylori, je nutná antibiotická liečba. Nutnosťou je obmedzenie alebo úplné vynechanie konzumácie alkoholických nápojov, korenistých jedál, kávy a fajčenia cigariet a tiež eliminácia stresu.

Liekom prvej voľby u pacientov s peptickým vredom sú inhibítory protónovej pumpy. Znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny v žalúdku. Patrí sem omeprazol a podobne. Niekedy sa používa liečba antibiotikami pri prekázanej infekcii Helicobacter pylori. Pacient ďalej užíva spomínané lieky na potlačenie tvorby kyseliny chlorovodíkovej najčastejšie v súčasnosti zo skupinu tzv.

Ak vredy spôsobujú NSAID (látky s analgetickými, antipyretickými a protizápalovými účinkami), ako napríklad ibuprofén alebo aspirín, je potrebné ich užívanie obmedziť alebo ukončiť. Zníženie stresu je dôležité pri liečbe vredov.

V praxi to znamená, že lekár - gastroenterológ pacientovi, u ktorého diagnostikoval peptický vred doporučí prestať užívať lieky, ktoré môžu vyvolávať vredy ak ich pacient užíva a podá mu kombináciu antibiotík ak dokáže prítomnosť infekcie Helicobacter pylori.

Pri peptickom vrede sa niekedy siahne po operačných technikách. Sú tu však aj komplikácie - perforácie (prederavenie) žalúdočnej steny a krvácanie. V niektorých prípadoch je potrebná operácia, aby sa zabránilo ďalšiemu krvácaniu. Lekár to môže vykonať pomocou endoskopie alebo kolonoskopie.

Diéta pri peptickom vrede

Diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika chráni žalúdok pred nevhodnou potravou, poprípade pred potravou, ktorá nie je vhodným spôsobom upravená. Prísna diéta, ktorá bola predtým základom liečby tejto choroby, je dnes vďaka moderným účinným liekom voľnejšia, výber potravín je širší, strava je pestrejšia. Diéta sa riadi znášanlivosťou pacienta.

V diéte pre chorých s vredovou chorobou žalúdka a dvanástnika nepodávame potraviny, pochutiny a nápoje, ktoré zvyšujú tvorbu kyseliny soľnej (kofeín, alkohol, jedla príliš tučné a ostré korenie). Strava má byť pravidelná, vhodné je podávať 5 - 6 x denne menšie porcie. Po jedle je dobrý krátky odpočinok, dôležité je dodržiavanie vhodného a dostatočného pitného režimu.

Pokrmy pripravujeme z kvalitných potravín a podávame ich čerstvé. Dbáme na to, aby pri tepelnej úprave nedochádzalo k prepáleniu tuku a zbytočným stratám vitamínov. Energetická hodnota stravy má zodpovedať potrebe (rovnováha príjmu a výdaja energie). Pokrmy pripravujeme varením, dusením aj pečením. Pri pečení dbáme na to, aby nedochádzalo k prepáleniu tuku a pokrm nemal príliš tvrdé kôrky. Výhodné je pripravovať pokrmy v teplovzdušnej rúre, v teflónovom riade, ,,pomalom hrnci", pri pečení a zapekaní používať alobal. Vyprážanie sa neodporúča.

Polievky pripravujeme bez ostrého korenia a väčšieho množstva cesnaku alebo cibule (len vyvariť a odstrániť). Problematické sú polievky z väčšieho množstva kelu, kapusty a ďalších nadúvavých druhov zeleniny a zo strukovín. Nevhodné sú polievky jaternicové, ovarové, ostrá gulášová, či držková. Mäsá vyberáme kvalitné, netučné. Mäso nenakladáme a nepodávame mäso husacie, kačacie, bravčový bôčik, zabíjačkové pochúťky.

Tuky - na mazanie pečiva a pre studenú kuchyňu používame malé množstvo čerstvého masla (v prípade, že pacient nemá zvýšenú hladinu krvného cholesterolu), alebo kvalitného rastlinného margarínu. Pokrmy pripravujeme na vhodných rastlinných olejoch (repkový, olivový). Masť, oškvarky, slaninu nepoužívame. Omáčky koreníme sladkou paprikou, citrónom, zelenými bylinkami. Korenie typu bobkový list, nové korenie a podobne dávame vyvariť (malé množstvo).

Zelenina - vyberáme mladú kvalitnú zeleninu, neodporúča sa kapusta, kel, karfiol, brokolica ako samostatný pokrm. Pozor na naloženú kyslú zeleninu, môže spôsobiť problémy. Ovocie - povolené sú všetky druhy. Ovocie má byť dobre vyzreté, kvalitné, čerstvé. Korenie - najvhodnejšia je sladká paprika a všetko zelené korenie. Bezmäsité jedlá - výber nie je obmedzený.

Pochutiny - vyhýbame sa použitiu omáčok vyrobených z rýb, ostrej horčici, octu, sójovej a worchesterskej omáčke, masoxom a ďalším dochucovadlám. Povolené je zeleninové korenie Vegi. Mlieko a mliečne výrobky tlmia sekréciu kyseliny soľnej v žalúdku a odporúča sa zaraďovať ich do jedálnička denne.

Takto upravená strava vyhovuje väčšine pacientov s vredovou chorobou. Ale u mnohých potravín a pokrmov sa znášanlivosť u rôznych pacientov líšia. Často je potrebné túto diétu skĺbiť napríklad s diétou diabetickou, nízkocholesterolovou a podobne. V prípade akútnych problémov je potrebné podávať stravu šetrnejšiu, ľahko stráviteľnú. Sú to šlemové polievky (ryžová, vločková, mrkvová) či mäsové vývary bez tuku so závarkou (cestoviny, krupica, ryža). Mäso (chudé hovädzie, teľacie, biele mäsá) je najlepšie uvariť či udusiť a pripraviť z neho haši, alebo ho podať napríklad s dusenou mrkvou a zemiakovou kašou. Vhodné sú mliečne kaše a nákypy (ryžová, krupicová), cestoviny sypané tvarohom, pudingy, piškóty, biele pečivo (veka, rožky), jogurty, tvarohové syry, jablkové pyré, kompóty.

Prevencia peptického vredu

V samotnej prevencii je dôležitý životný štýl s minimalizáciou stresových situácii, zdravá strava s vyrovnaným pomerom bielkovín, tukov a cukrov, vyvarovanie sa nadužívaniu liekov proti bolesti. Medzi hlavné preventívne ciele pri peptickom vrede patrí obmedzenie alkoholu a cigariet. Je dôležité sa vyvarovať korenistých jedál a citrusov. V literatúre autori doplňujú podmienku nejesť dve hodiny pred spaním. Ak je to možné, úplne zastaviť príjem nesteroidných protizápalových analgetík, akými sú ibuprofén, diklofenak, kyselina acetylsalicylová a podobne u pacientov s peptickým vredom.

Komplikácie peptického vredu

Najobávanejšou komplikáciou je perforácia (prasknutie) vredu. To býva sprevádzané náhlou a krutou bolesťou brucha, ktorá sa nedá zmierniť. K tzv. prasknutiu vredu dochádza, ak pôsobenie agresívnych faktorov, napríklad užívanie nebezpečných liekov, pokračuje a prevýši schopnosti organizmu opravovať, chrániť toto poškodzovanie.

Dvanástnikový vred môže mať niekoľko závažných komplikácií, najmä ak zostane neliečený. Dvanástnikový vred môže spôsobiť krvácanie, ktoré sa môže prejaviť viditeľným krvácaním v stolici alebo čiernou stolicou (meléna). V zriedkavých prípadoch môže vred preniknúť stenou dvanástnika, čo vedie k perforácii alebo prederaveniu.

Alternatívne a podporné metódy liečby

Z niektorých korenín potláča rast Helicobacter pylori ďumbier lekársky, kardamon malabársky. Regeneračne na sliznice žalúdka a dvanástorníka pôsobí beta-karotén z mrkvovej alebo čučoriedkovej šťavy. Protivredový faktor, vitamín U, sa nachádza v šťave z hlávkovej kapusty.V čajoch je vhodné podávanie kvetu z topoľovky ružovej, koreňa z ibiša lekárskeho, či listov skorocelu kopijovitého.

Med má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a môže pomôcť v procese hojenia. Niektorí ľudia môžu pociťovať účinok čierneho čaju na zníženie žalúdočnej kyseliny. Cesnak má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Primárne sa vitamín U používa na žalúdočné vredy, na ktoré je mimoriadne účinný, ale podľa štúdie môže vitamín U pomôcť aj pri liečbe dvanástnikového vredu.

Žalúdočné ťažkosti (dyspepsia)

Žalúdočné ťažkosti (dyspepsia) je porucha trávenia, ktorá sa vyznačuje ťažkosťou a nepríjemnými pocitmi v oblasti žalúdka. Rozlišujeme funkčnú alebo organickú dyspepsiu. Pri funkčnej dyspepsii nie je narušená štruktúra orgánov gastrointestinálneho traktu (GIT), ale dochádza k ich disfunkcii. Organická porucha žalúdka sa spája so štrukturálnymi zmenami v tráviacich orgánoch (peptický vred, gastritída).

So žalúdočnými ťažkosťami, ktoré sú spôsobené najmä nesprávnou stravou sa stretáva až 30 % ľudí. Ignorovanie príznakov žalúdočných ťažkostí a ich častý výskyt môže vyvolať komplikácie v podobe anorexie, lézií sliznice pažeráka, hemoroidov a črevných porúch. Neustále žalúdočné ťažkosti môžu viesť k vzniku syndrómu dráždivého čreva (bolesti brucha a poruchy vyprázdňovania).

Príznaky žalúdočných ťažkostí

Pri žalúdočných ťažkostiach sa vyskytuje hnačka (v stolici sú zvyšky nestrávenej potravy, hlieny). Po zjedení malého množstva potravy sa dostaví pocit rýchleho nasýtenia a plnosti žalúdka. Medzi ďalšie príznaky žalúdočných ťažkostí patrí:

  • pocit ťažoby v žalúdku
  • nevoľnosť, vracanie
  • kolika a kŕčovité bolesti brucha
  • zápcha
  • pálenie záhy
  • zvýšená plynatosť
  • nadúvanie
  • grganie kyslého vzduchu

Žalúdočné ťažkosti sa prejavujú pocitom na vracanie a hnačkou (stolica viac ako trikrát denne). Žalúdočné ťažkosti môže sprevádzať zvýšenie telesnej teploty až na 38 ℃, slabosť a podráždenosť. Pri žalúdočných ťažkostiach sa vyskytuje aj strata chuti do jedla a úbytok hmotnosti.

Príčiny žalúdočných ťažkostí

Medzi ďalšie príčiny žalúdočných ťažkostí patrí:

  • stres a prepracovanosť
  • ochorenia tráviaceho traktu (žalúdočný a dvanástnikový vred, cholecystitída, pankreatitída, enterokolitída, rakovina žalúdka)
  • gastroezofageálna refluxná choroba (GERD)
  • užívanie liekov, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu (antibiotiká, nesteroidné protizápalové lieky)
  • fajčenie a nadmerné požívanie alkoholu
  • otrava jedlom
  • infekcia baktériou Helicobacter pylori
  • neznášanlivosť lepku a laktózy
  • nedostatok vitamínov (C a B)

Žalúdočné ťažkosti v tehotenstve sa v prvom trimestri môžu objaviť v dôsledku hormonálnej reštrukturalizácie organizmu a v treťom trimestri zas v dôsledku tlaku zväčšujúcej sa maternice na orgány tráviaceho traktu. Žalúdočné ťažkosti sa často vyskytujú aj v dôsledku prejedania sa, konzumácie príliš veľkého množstva jednoduchých sacharidov (sladkosti, múka), živočíšnych tukov (mäso, ryby), starých potravín.

Kedy vyhľadať lekára?

Žalúdočné ťažkosti môžu trvať jeden až dva dni a po normalizovaní stravy zmiznú. Časté a dlhotrvajúce žalúdočné ťažkosti môžu poukazovať na prítomnosť ochorení tráviaceho traktu (gastritída, vredy). Ak žalúdok bolí dlhšie ako týždeň, stolica sa nenormalizuje a stav sa nezlepšuje, je potrebné obrátiť sa na gastroenterológa.

Gastroenterológa by ste mali okamžite vyhľadať v prípade:

  • neustáleho vracania
  • horúčky nad 38 ℃
  • prítomnosti krvi v stolici
  • dýchavičnosti, potenia
  • arytmii
  • náhlej straty hmotnosti

Na vyšetrenie ku gastroenterológovi je potrebné sa objednať pri príznakoch dehydratácie (znížené nutkanie na močenie, strata vedomia, bledosť kože). Lekára je potrebné navštíviť aj v prípade dysfágie (ťažkosti s prehĺtaním) a syndrómu dráždivého čreva.

Diagnostika žalúdočných ťažkostí

Gastroenterológ pri vyšetrení prehmatá brucho, vypočuje si pacientove ťažkosti a predpíše ďalšie vyšetrenia. Diagnostika žalúdočných ťažkostí zahŕňa:

  • celkové a biochemické vyšetrenie krvi
  • gastroskopiu (endoskopické vyšetrenie pažeráka, žalúdka, dvanástnika)
  • celkový rozbor stolice
  • ultrazvuk orgánov brušnej dutiny

V prípade potreby môže gastroenterológ predpísať vyšetrenie stolice na prítomnosť parazitov a krvný test na Helicobacter pylori. Tiež môže byť potrebná aj konzultácia s proktológom alebo neurológom.

Liečba žalúdočných ťažkostí

Gastroenterológ pri vyšetrení určí príčinu žalúdočných ťažkostí a predpíše lieky na obnovenie trávenia. Pri žalúdočných ťažkostiach sa predpisujú:

  • antispazmodiká (znižujú tonus hladkého svalstva)
  • prokinetiká (normalizujú motorickú funkciu tráviaceho traktu)
  • antacidá (tabletky a suspenzie na žalúdočnú nevoľnosť, znižujúce kyslosť a odstraňujúce pálenie záhy)
  • enzýmy (zlepšujú trávenie)
  • enterosorbenty (odstraňujú toxíny)
  • probiotiká (normalizujú črevnú mikroflóru)

Pri žalúdočných ťažkostiach môže gastroenterológ predpísať užívanie liekov, ktoré obnovujú vodnú a elektrolytovú rovnováhu (pomer solí a tekutín v tele). Ak je žalúdočná alebo črevná nevoľnosť spôsobená bakteriálnou infekciou, predpisujú sa antibiotiká. Hnačku možno zastaviť liekmi proti hnačke. Hnačka sa lieči doplnením stratených tekutín soľnými roztokmi (chlorid sodný, citrát sodný, chlorid draselný). Ak je príčinou hnačky otrava, vykonáva sa výplach žalúdka. Pri hnačke sa neodporúča konzumovať sladké, slané, mastné, vyprážané jedlá, čerstvé ovocie a zeleninu.

Liečba žalúdočných ťažkostí u detí

Žalúdočné ťažkosti u detí do jedného roka môže súvisieť s prechodom z materského mlieka na umelé mlieko a so zavádzaním príkrmov. U detí starších ako dva roky sa tráviace ťažkosti vyskytujú v dôsledku nedostatočného prežúvania potravy, konzumácie nekvalitných potravín a prejedania sa.

Žalúdočné ťažkosti a otrava jedlom u detí sa navzájom podobajú výskytom hnačky a vracania. Otravu jedlom u detí môžu sprevádzať silné bolesti a kŕče v bruchu. Pri žalúdočných ťažkostiach je pred vyšetrením u lekára dieťaťu potrebné podávať veľa vody, aby sa zabránilo dehydratácii a vylúčiť z jedálnička pikantné, slané a sladké jedlá. Dieťaťu mladšiemu ako jeden rok môžete každých päť až desať minút podávať jednu čajovú lyžičku prevarenej vody. Dieťa od troch rokov môže užívať roztoky na rehydratáciu (doplnenie strát tekutín).

tags: #peptický #vred #u #detí #príznaky #a