Odtučnený jogurt pre bábätká: Výber, benefity a alternatívy

Konzumácia jogurtov je na Slovensku veľmi obľúbená a patrí medzi tradičnú ponuku raňajok. Jogurty tvoria obľúbenú a dôležitú súčasť jedálneho lístka, pričom veľký význam má konzumácia jogurtov aj u detí. Sú zdrojom vápnika a vitamínu D, ako aj prospešných mikroorganizmov. Na trhu je však dnes také množstvo jogurtov, že mamičky neraz nevedia, ktorý je pre ich dieťa najlepší. Mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou stravy, a to aj pre bábätká. Jogurt je skvelým zdrojom vápnika, vitamínu D a prospešných mikroorganizmov, ktoré podporujú zdravé trávenie. Ale s takým množstvom jogurtov na trhu, ako si vybrať ten správny pre vaše dieťa? Tento článok vám pomôže zorientovať sa v ponuke a vybrať ten najlepší jogurt pre vaše bábätko.

Čo je to jogurt?

Jogurt je fermentovaný (kyslomliečny) výrobok, ktorý je vyrábaný z mlieka - najčastejšie z kravského. V posledných rokoch i z iných živočíšnych mliek ako je ovčie či kozie, ktoré si našli svoje miesto na trhu v obchodoch so zdravou výživou. Na výrobu jogurtov sa používajú mikroorganizmy: jogurtové kultúry, ktoré sa podieľajú na fermentácií organických látok za vzniku výsledných produktov. Najčastejším fermentovaným organickým substrátom sú práve sacharidy vyskytujúce sa v mlieku v podobe laktózy. Laktóza je mliečny cukor - disacharid, ktorý je tvorený z D-galaktózy a D-glukózy. Kyselina mliečna pôsobí ako konzervant. Úlohou pridávaných jogurtových a probiotických kultúr je fermentovať mliečny cukor za vzniku kyseliny mliečnej (laktátu z kyseliny pyrohroznovej), ktorá znižuje pH a tým zabraňuje rozvoju patogénnych baktérií, vyzrážanie bielkovín, čím zlepšuje ich stráviteľnosť a vznik aromatických látok.

Kedy začať s jogurtom u dojčiat?

V otázkach času zavedenia jogurtov do stravy dojčaťa sa vedú diskusie a ani pediatri nie sú vždy jednotní. Na túto otázku sa môžete spýtať svojho detského lekára. Niektorí odporúčajú zaviesť jogurty do jedálnička dojčaťa v druhom polroku života, iní radia počkať do vyššieho veku a začať s mliečnymi výrobkami vrátane jogurtov až po roku (najmä u dojčených detí alebo pri podozrení na alergiu na mliečnu bielkovinu). Väčšina mamičiek však začína s jogurtmi u svojich detí po prvom polroku, u nedojčených detí aj trochu skôr. Dôležité je vedieť vybrať správny druh jogurtu a tiež sledovať, či drobček nebude mať po konzumácii jogurtu zažívacie alebo iné ťažkosti.

MUDr. Denisa Jaššová odporúča zaviesť mliečnu bielkovinu do stravy detí už do jedného roka, ideálne od 8. mesiaca. Jogurt by mal byť neodmysliteľnou súčasťou stravy detí. Pomáha im totiž naplniť dennú potrebu mliečnych produktov. Počas prikrmovania je vhodné zaradiť klasický biely plnotučný jogurt do stravy okolo 8. - 9. mesiaca.

Ako vybrať ten správny jogurt pre dojča?

Keď prídeme do obchodu, z regálov sa na nás „usmievajú“ početné druhy jogurtov. Biele, ovocné, alebo s inými príchuťami, smotanové, stredne tučné či nízkotučné, sójové, tvarohové krémy, dezerty a množstvo iného. Ako sa v tom vyznať? Najlepšie jogurty pre deti sú také, ktoré obsahujú najmenej zložiek. Teda biele a s obsahom jogurtových kultúr. Čo sa týka obsahu tuku, tak pre malé deti nie sú vôbec vhodné nízkotučné jogurty! Malé deti je dobré zvykať na prírodné, teda neochutené biele jogurty, aby si zbytočne nezvykali na sladkú chuť. Biely jogurt možno dochutiť troškou detskej ovocnej výživy, strúhaným jabĺčkom, popučeným banánom alebo do neho nasypať trochu cereálií (podľa veku dieťaťa) či pridať lyžičku domáceho alebo iného kvalitného džemu. Dosladiť jogurt môžete aj zdravým trstinovým cukrom alebo javorovým sirupom.

Prečítajte si tiež: Tipy pre pokojné bábätko

Čo by mal obsahovať jogurt pre bábätká?

  • Živé mikroorganizmy
  • Probiotické kultúry

Je dôležité pripomenúť, že bakteriálne kultúry, napr. v jogurtoch, pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme.

Pri kúpe jogurtu by sme si mali vždy poriadne prečítať jeho zloženie. Ak nekupujete biely jogurt, potom si dávajte pozor na obsah konzervačných látok a tiež na obsah farbív či umelých sladidiel. Tie by v strave malých detí nemali čo hľadať! Hovorí sa, že čím dlhšia trvanlivosť jogurtu, tým je v ňom aj viac konzervačných látok. Aj doba trvanlivosti jogurtu teda môže byť určitým smerodajným údajom pri rozhodovaní.

Na trhu dnes máme aj čoraz viac jogurtov v bio kvalite. Ak chcete pre svoje dieťa to najlepšie, môžu byť bio jogurty dobrou voľbou. Aj tu si však všímajte zloženie jogurtu a obsah tuku, aby bol vhodný z pohľadu veku dieťaťa (určite nie nízkotučný a príchute v podobe možných alergénov). Kvalitný jogurt, o ktorého zložení nebudete musieť pochybovať, si pripravíte aj doma. Ak máte jogurtovač, potom si môžete vyrábať vlastné jogurty, ktoré budú zdravé a určite aj chutné.

Čo by nemalo byť v jogurte pre deti?

  • Nízkotučné jogurty
  • Jogurty s pridaným cukrom, umelými sladidlami, farbivami a konzervačnými látkami
  • Smotanovo-tvarohové dezerty (Pribináčik, Termix, Miláčik)
  • Jogurty s lentilkami a inými "doplnkami"

V obchodoch tiež dostať množstvo termixov, miláčikov, tvarohových a smotanových krémov. Tieto však nepatria medzi klasické jogurty. Tvarohové dezerty ako termixy sa vyrábajú z tvarohu, ktorý je pre malé dojčatá ťažko stráviteľný a vysoký obsah bielkovín zaťažuje obličky. Preto sa minimálne do roka termixy a tvarohové dezerty neodporúčajú. Taktiež rôzne smotanové krémy, ktoré mamičky s obľubou podávajú často už medzi prvými príkrmami, nie sú pre malé deti vhodné. Obsahujú okrem iného pomerne veľa cukru a sú tiež ťažké pre detský žalúdok. S týmito krémikmi a inými pochúťkami teda radšej v záujme zdravia dieťaťa počkajte, nič mu predsa neujde.

Nutričná analýza bielych jogurtov

Pri jogurtoch je podstatné, aby obsahovali iba základné zložky ako je mlieko a jogurtová kultúra, ktorá obsahuje svoje špecifické MO, v príprade fortifikácie i iné kultúry, ktoré zvyšujú nutričnú hodnotu potraviny. Vyvarujte sa jogurtom, ktoré obsahujú aditíva alebo zahusťovadlá. Tradičné biele jogurty obsahujú iba mliečny cukor v podobe laktózy, bez pridaných monosacharidov.

Prečítajte si tiež: Recenzie a informácie o plávaní pre bábätká

Zloženie a nutričné hodnoty vybraných bielych jogurtov

  • Bio biely jogurt Zelený Klátov: Zloženie: bio mlieko, jogurtová kultúra. TUKY: 3,5 g/100 g. Gramáž: 150 g. Výrobca: ŠKOLSKÉ HOSPODÁRSTVO - BÚŠLAK, spol. s r.o. Krajina výrobcu: slovenský jogurt.
  • Bánovecký biely jogurt MILSY: Zloženie: pasterizované mlieko, sušené mlieko, sušené srvátka, jogurtová kultúra. TUKY: 4,83 g/100 g. Gramáž: 180 g. Výrobca: MILSY a.s., Bánovce nad Bebravou. Krajina výrobcu: slovenský jogurt.
  • Coop Bio biely jogurt: Zloženie: bio mlieko, jogurtová kultúra. TUKY: 3,6 g/100 g. Výrobca: AGRO TAMI, a.s. Nitra. Gramáž: 130 g. Krajina výrobcu: slovenský jogurt.
  • Bio biely jogurt Kaufland: Zloženie: bio mlieko, bio sušené odtučnené mlieko, jogurtové kultúry. TUKY: 3,8 g/100 g. Gramáž: 150 g. Výrobca: neznámy, vyrobené v Nemecku.
  • Gazdovský Bio biely jogurt: Zloženie: bio mlieko, bio mliečna bielkovina, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium a Lactobacillus acidophillus (106/g). TUKY: 3,8 g/100 g. Gramáž: 180 g. Výrobca: Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. Česká republika.
  • Pilos biely jogurt: Zloženie: mlieko, mliečna bielkovina, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5 (106/g). TUKY: 3,7 g/100 g. Gramáž: 150 g. Výrobca: Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. Česká republika.
  • Coop Active Life Bilong biely jogurt: Zloženie: pasterizované mlieko, mliečne bielkoviny, sušené odtučnené mlieko, inulín, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium sp. TUKY: 3,4 g/100 g. Gramáž: 145 g. Výrobca: RAJO, a.s. Akcionár spoločnosti: Meggle AG Megglestrasse 6-12, D-83512 Wasserburg, Nemecko.
  • Selský biely jogurt: Zloženie: mlieko, mliečna bielkovina, jogurtová kultúra obsahujúca Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus (106/g). TUKY: 3,6 g/100 g. Gramáž: 200 g. Výrobca: Mlékarna Kunín a.s. Česká republika.
  • Active Pilos biely jogurt: Zloženie: pasterizované mlieko, mliečna bielkovina, jogurtové kultúry, Bifidobacterium subsp. lactis BB-12. TUKY: 3% Gramáž: 135 g. Výrobca: Mlékarná Stříbro s.r.o. Česká republika.
  • PROBIA Nature: Zloženie: mlieko, jogurtová kultúra, Bifidobacterium subsp. lactis. TUKY: 3,3% Gramáž: 135 g. Výrobca: RAJO, a.s. Akcionár spoločnosti: Meggle AG Megglestrasse 6-12, D-83512 Wasserburg, Nemecko.
  • SABI nízkotučný biely jogurt: Zloženie: mlieko, sušené mlieko, mliečna bielkovina, mliekarenské kultúr: jogurtová - Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis. TUKY: 0,5% Gramáž: 150 g. Výrobca: MILK-AGRO s.r.o. Krajina výrobcu: slovenský jogurt.

Z uvedeného vyplýva, že rôzne spoločnosti vyrábajú i privátne značky jogurtov pre reťazce a majú dokonca veľmi podobné nutričné zloženie a pritom odlišnú cenu. Vyvarujte sa jogurtom, ktoré obsahujú aditíva alebo zahusťovadlá. Tradičné biele jogurty obsahujú iba mliečny cukor v podobe laktózy, bez pridaných monosacharidov.

Porovnanie výživových údajov vybraných bielych jogurtov (na 100g)

Nutričná hodnotaBio Gazdovský biely jogurtCoop Bio biely jogurtPilos biely jogurtCoop Jogurt BiLong
Energia (kJ)265264278312
Tuky (g)3,83,63,73,4
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)2,12,42,61,9
Sacharidy (g)3,84,64,46,0
z toho cukry (g)3,53,04,46,0
Bielkoviny (g)3,53,13,94,9
Soľ (g)0,10,120,100,20
VýrobcaHollandia Karlovy Vary, s.r.o.AGRO TAMI, a.s. NitraHollandia Karlovy Vary, s.r.o.Rajo a.s.
Gramáž180 g130 g150 g145 g

Mliečna bielkovina by mala byť súčasťou stravy detí už do jedného roka. Jogurt by mal byť neodmysliteľnou súčasťou stravy detí, pretože pomáha naplniť dennú potrebu mliečnych produktov. Počas prikrmovania je vhodné zaradiť klasický biely plnotučný jogurt do stravy okolo 8. - 9. mesiaca.

Ako sa vyrába jogurt?

Mlieko určené na výrobu jogurtu prechádza procesom homogenizácie, pri ktorom sa tukové čiastočky v mlieku zmenšujú, aby bolo mlieko homogénnejšie. Vďaka tomu je výsledný produkt bez vyzrážanej tukovej vrstvy na povrchu. Nasleduje pasterizácia, pri ktorej sa mlieko zahreje, aby sa zničili prípadné patogénne mikroorganizmy. Počas výroby sa používajú rôzne pomery baktérií, čo ovplyvňuje chuť jogurtu a jeho vplyv na trávenie. Hustejšie jogurty, ktoré nie sú umelo zahustené, dozrievajú priamo v tégliku, pričom na obale býva napísané „neklopiť“.

Druhy jogurtov

Jogurty sa vyrábajú z rôzne tučného mlieka, pričom v rôznych životných etapách môžeme uprednostňovať rôzne množstvo tuku. Smotanový jogurt má spomedzi jogurtov najvyššie množstvo tuku, a teda aj najvyššie množstvo kalórií. O niečo vhodnejšou alternatívou, ktorú jednoduchšie zakomponuješ do svojho denného príjmu nielen počas udržiavania hmotnosti, ale aj chudnutia, sú alternatívy s množstvom tuku najmenej 3 % hmotnosti.

Je tvojím cieľom schudnúť? Potom na každodenné doplnenie vápnika, bielkovín, vitamínu D a ďalších prospešných látok najviac oceníš odtučnený grécky jogurt. Grécky jogurt alebo jogurt gréckeho typu sú charakteristické zvýšenou hustotou a lahodnou chuťou. Najmä odtučnené alternatívy sú obľúbené pri snahe dostať do jedálnička viac bielkovín. Namiesto označenia grécky jogurt môžeš hľadať napríklad aj „jogurt so zvýšeným obsahom bielkovín“ - pridávajú sa mliečne bielkoviny, obaly takisto často obsahujú grécke symboly a znaky.

Prečítajte si tiež: Ideálne šaty pre dievčatko

Toto označenie takisto nie je legislatívou nijako upravené - a gazdovský alebo farmársky jogurt môže byť akýkoľvek jogurt. Stačí spokojne vyzerajúca kravička na obale užívajúca si zelenú trávu - a predaj letí nahor.

Podľa množstva mliečneho tuku sa jogurt vyrobený z kravského mlieka člení na:

  • Smotanový jogurt s obsahom tuku najmenej 10,0% hmotnostných.
  • Jogurt s obsahom tuku najmenej 3,0% hmotnostných.
  • Jogurt so zníženým obsahom tuku viac ako 0,5 avšak menej ako 3,0% hmotnostných.
  • Odtučnený jogurt (nízkotučný) s obsahom tuku najviac 0,5% hmotnostných.

Odtučnený jogurt pre deti?

Jogurty nesmú byť odtučnené. Aj deti, ktoré majú nadváhu a potrebujú schudnúť, by mali konzumovať jogurty s obsahom tuku nad 3 percentá, ktoré sú chutnejšie a obsahujú aj viac bielkovín, vápnika, fosforu, horčíka a draslíka. Odtučnený jogurt stráca typické chuťové vlastnosti, má nižšie nutričné parametre a menej zasýti. Ak má dieťa konzumovať jogurt, tak jedine plnotučný.

Čomu sa vyhnúť?

Rodičia by mali spozornieť pri propagovaných detských jogurtoch. Doktorka MUDr. Denisa Jaššová upozorňuje, že smotanovo-tvarohové dezerty, ktoré sú ešte aj ochutené, sú pre deti do roka úplne nevhodné. "Oku a sladkým chuťovým bunkám lahodiace tvarohové dezerty (ako pribináčik, miláčik, termix a iné) určite nie sú alternatívou k bielemu jogurtu. Obsahujú totiž priveľa cukru." Niektoré môžu mať na 100 gramov jogurtu aj 14 gramov cukru. V závislosti od veľkosti dezertu, tak dieťa potom zje 2 - 3 čajové lyžičky cukru. "Pre porovnanie je to akoby dieťa (obsahom cukru) zjedlo 1/4 klasickej 100 g čokolády," uvádza pediatrička MUDr. Takýto jogurt je podľa doktorky skôr sladkosť. Ak ich aj rodičia dávajú starším deťom ako jeden rok, nie je to vhodné denno-denne.

V obchodoch sa nachádza množstvo tzv. termixov, miláčikov, tvarohových a smotanových krémov. Svojím zložením však nepatria medzi kyslomliečne výrobky a neobsahujú probiotiká. Tvarohové dezerty, ako napr. termixy a aj miláčiky sa vyrábajú z tvarohu, ktorý je pre dojčatá ťažko stráviteľný. Mnohé z nich navyše obsahujú množstvo prídavných látok, a tým sa snažíme hlavne pri deťoch vyhnúť. Preto dôkladne študujte etikety!

Z týchto dôvodov sa minimálne do 1. roka termixy a iné tvarohové pochúťky neodporúčajú, kľudne s ich podávaním však počkajte aj dlhšie. Podobne rôzne smotanové krémy nie sú pre malé deti vhodné.

Čo by ste nemali dávať bábätkám?

  • Nízkotučné jogurty
  • Jogurty s pridaným cukrom, umelými sladidlami, farbivami a konzervačnými látkami
  • Smotanovo-tvarohové dezerty (Pribináčik, Termix, Miláčik)
  • Jogurty s lentilkami a inými "doplnkami"

Domáci jogurt

Najideálnejšie je ale pripravovať domáci jogurt, z plnotučného mlieka (môže byť aj krabicové, ale ideálne je prevarené z automatu). Mlieko zohrejeme v hrnci na 80 °C. Zložíme zo sporáka, zakryjeme a necháme vychladnúť na 40 °C. Jogurt dáme do misky a postupne do neho za stáleho miešania prilievame teplé mlieko. Tekutinu potom vylejeme do umytých pohárikov a poriadne zatvoríme.

Prikryte a udržujte pri teplote cca 30 °C. (môžete ho položiť pred krb, ak bude studenší, doba výroby jogurtu sa predlži.)

Po cca 4 hodinách je jogurt hotový.

Ak chcete mať istotu, že váš jogurt neobsahuje žiadne pridané látky, môžete si ho vyrobiť doma. Na výrobu domáceho jogurtu potrebujete len mlieko a jogurtovú kultúru.

Recept na domáci jogurt:

Mlieko zohrejte v hrnci na 80 °C. Zložte zo sporáka, zakryte a nechajte vychladnúť na 40 °C. Jogurt (s živou kultúrou) dajte do misky a postupne do neho za stáleho miešania prilievajte teplé mlieko. Na 1 liter mlieka postačí 80 g jogurtu. Môžete použiť biely jogurt v skle. Tekutinu potom vylejte do umytých pohárikov a poriadne zatvoríme. Prikryte a udržujte pri teplote cca 30 °C.

tags: #odtucneny #jogurt #pre #babatka