Diéta pre dospelých: Jedálniček pre zdravý životný štýl

Snaha o zdravý životný štýl a udržanie optimálnej hmotnosti je pre mnohých dospelých dôležitá. Jedným z kľúčových faktorov je správna diéta, ktorá by mala poskytovať telu všetky potrebné živiny. Tento článok sa zameriava na rôzne aspekty diéty pre dospelých, od základných princípov zdravej stravy až po konkrétne tipy a jedálničky. Nejde o zostavenie superzdravých a nutrične vyvážených jedál, ani jedálnička pre osoby so špeciálnymi potrebami, napríklad pre alergikov.

Rôzne druhy diét

Ľudia sa snažia schudnúť, a preto držia redukčnú diétu. Tento druh redukčnej diéty za účelom zníženia telesnej hmotnosti (nadváhy), je len jedným z viacerých druhov známych diét. Existujú rôzne typy diét, ktoré sa zameriavajú na rôzne ciele a potreby. Medzi najčastejšie patria:

  • Redukčná diéta: Zameraná na zníženie telesnej hmotnosti obmedzením príjmu kalórií.
  • Bezlepková diéta: Vylučuje potraviny obsahujúce lepok, určená pre ľudí s celiakiou alebo alergiou na lepok. Lepok je označenie pre zmes bielkovín vyskytujúcich sa v pšenici, raži, ovse alebo jačmeni. Ľuďom trpiacim alergiou na lepok alebo celiakiou (neznášanlivosťou lepku) konzumácia lepku spôsobuje zdravotné problémy. Toto ochorenie je v súčasnej dobe neliečiteľné, no pri dodržiavaní bezlepkovej diéty príznaky ochorenia vymiznú.
  • Diéta pri vysokej hladine cholesterolu: Zameraná na zníženie celkovej spotreby tukov. K zníženiu vysokej hladiny cholesterolu a na udržanie zdravej hladiny vám môžu dopomôcť aj doplnky stravy.
  • Pečeňová diéta: Zavedená u ľudí, ktorí trpia ochorením pečene. Táto diéta má za cieľ liečbu a regeneráciu poškodeného pečeňového tkaniva. Hlavným princípom je vynechanie tukov a živočíšnych bielkovín. Vyhnite sa grilovaniu, pečeniu či vyprážaniu jedál. Aby bola diéta účinná, musí sa striktne dodržiavať a to väčšinou dlhodobo. Veľkým pozitívom je to, že pečeň patrí medzi orgány s najväčšou schopnosťou regenerácie.
  • Bielkovinová diéta: Jej cieľom je znížiť váhu na optimum a udržať ju. Táto diéta je založená na princípe, že ak telu dodáme veľa bielkovín, začne postupne spaľovať tuky. Dve až tri jedlá za deň nahradíme proteínovými pokrmami s nízkou energetickou hodnotou a obmedzeným obsahom tukov a sacharidov. Vďaka tomu v organizme vzniká stav nazývaný ketóza (preto je niekedy nazývaná ketogénna diéta).

Základné princípy zdravej stravy

Kvalitné jedlo dodáva telu výživu a energiu. Zdravá strava a dobré stravovacie návyky zabezpečia nielen optimálnu hmotnosť, ale aj dobrú náladu. K jedlu nepatrí stres. Vzorový jedálny lístok má obsahovať 10 - 15 % bielkovín, do 30 % tukov a zvyšok majú tvoriť sacharidy. Zdravé stravovanie uprednostňuje čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné pekárenské výrobky, domácu hydinu a ryby, celozrnné cestoviny, strukoviny, kvalitné syry, mliečne výrobky so živými kultúrami a dostatok tekutín. Kto sa chce správne stravovať, ten by mal jesť päťkrát denne a každý kúsok jedla primerane dlho žuť, aby sa vyhol zažívacím ťažkostiam a priberaniu.

  • Pestrosť: Strava by mala obsahovať rôzne druhy potravín, aby telo dostalo všetky potrebné živiny.
  • Vyváženosť: Pomer bielkovín, tukov a sacharidov by mal byť optimálny.
  • Pravidelnosť: Jesť päťkrát denne v menších porciách.
  • Dostatočný príjem tekutín: Človek denne z tela vylúči približne dva litre tekutín a tieto straty je potrebné priebežne počas celého dňa aj dopĺňať. Príjem vody má pre telo nenahraditeľný význam, medzi výdajom a príjmom tekutín je nutná rovnováha. Okrem čistej vody sú vhodné aj čerstvé šťavy a nesladené čaje. Ideálnou tekutinou doobeda aj popoludní sú bylinkové čaje. Okrem sezónnych byliniek v čerstvej forme, sú celoročne k dispozícii aj sušené bylinky.
  • Obmedzenie spracovaných potravín: Vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, soli a cukru.
  • Dôkladné žuvanie: Každý kúsok jedla primerane dlho žuť, aby sa vyhol zažívacím ťažkostiam a priberaniu.

Zdravá strava a jej vplyv na zdravie

Zdravá strava prospieva ľudskému životu a zdraviu. Zdravá strava je konzumácia potravín, ktoré poskytujú všetky živiny, ktoré potrebujete na udržanie zdravia. Ľudské telo potrebuje každý deň bielkoviny, sacharidy, tuky, vodu, vitamíny a minerály. Dostatočné množstvo každej zo zložiek zaisťuje správne fungovanie všetkých orgánových systémov a udržuje vysokú úroveň energie. Pri správnej výžive je dôležité zamerať sa na celkovú stravu a nie na jednotlivé potraviny. Žiadna jediná živina neurobí človeka zdravým, preto je potrebné držať sa pestrého a komplexného stravovania. Absolútne zdravé jedlo pre každého neexistuje, pri zostavovaní diéty je potrebné brať do úvahy prítomnosť chronických ochorení, vek a alergické reakcie na potraviny. Ak si chcete vytvoriť zdravý jedalníček, môžete sa poradiť so svojím rodinným lekárom alebo navštíviť dietológa.

Zdravá strava ovplyvňuje zdravie celého tela a je nevyhnutnou podmienkou zdravého životného štýlu. Racionálne používanie produktov pomôže dosiahnuť vysoký výkon a aktivitu počas celého života. Podľa SZO (Svetová zdravotnícka organizácia) 70 % zdravia závisí od výživy. Nedodržiavanie základných pravidiel znižuje dĺžku života a vyvoláva vznik rôznych druhov neprenosných ochorení: onkologických, kardiovaskulárnych, cukrovky. Každé piate úmrtie na svete je spôsobené konzumáciou nezdravých potravín s nedostatkom živín. Dodržiavaním zdravej výživy môžete zlepšiť stav vlasov, kĺbov, nechtov, pokožky a zabrániť vzniku chorôb tráviaceho traktu.

Prečítajte si tiež: Ako chrániť dieťa pred chorobami od dospelých

Ako začať so zdravým stravovaním

Je jednoduchšie začať s prechodom na zdravú stravu postupne. Odporúčania, ktoré vám pomôžu prejsť na zdravé stravovanie:

  • Odmietnite nakupovanie hotových výrobkov v prospech čerstvej zeleniny, mäsa a rýb. Spracované tovary zvyčajne obsahujú škodlivé nečistoty, veľké množstvo soli a cukru.
  • Uprednostnite pečenie a varenie pred vyprážaním, používajte minimum oleja.
  • Nahraďte tučné a červené mäso viac pôstnymi variantami: kuracie mäso, ryby alebo strukoviny.
  • Zaraďte do svojho jedálnička viac zeleniny. Môžu sa stať nielen šalátom, ale aj prílohou či hlavným jedlom.
  • Nahraďte sušienky a sladkosti ovocím, orechami a sušeným ovocím.
  • Pri nákupe hotových produktov je potrebné skontrolovať ich zloženie. Ak je cukor na začiatku zoznamu alebo je na zozname cukrársky tuk, je lepšie výrobok odmietnuť.

Zlučiteľnosť produktov

Pri prechode na zdravú stravu je potrebné mať na pamäti, že nie všetky produkty sú navzájom kombinovateľné. Neodporúča sa miešať bielkovinové, škrobové a kyslé potraviny, pretože na ich rozklad sú potrebné rôzne enzýmy. Niekoľko druhov bielkovín a používanie živočíšnych produktov so sacharózou sa navzájom zle kombinujú. Ovocie a zelenina sa tiež odporúča jesť oddelene.

Tabuľka zlučiteľnosti produktov zdravej stravy

Nezlučiteľné produktyZlučiteľné produkty
Bielkoviny a škroby (orechy a cestoviny, chlieb a syr, strukoviny a obilniny)Bielkoviny a zelenina, bylinky (semená, huby, strukoviny a šalát, paradajky, uhorky, kapusta)
Bielkoviny a kyseliny (strukoviny, orechy, mliečne výrobky a pomaranče, citróny, kivi)Ovocie a bobuľové ovocie
Škrob a ovocie (zemiaky, múka s ovocím a sušené ovocie)Bylinky a oleje
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny a oleja (ďatle a slnečnicové semienka)Čerstvá zelenina, bylinky, nerafinované oleje
Chlieb, obilniny a zemiaky, ovocieŠkroby a rastlinné oleje
Bielkoviny a tuky (vajcia, huby, strukoviny a slnečnicový olej)Chlieb a rastlinné oleje, polievky a zeleninové jedlá
Bylinky, neškrobová zelenina a bielkoviny, škrobyObilniny, strukoviny a krupice (kukurica, quinoa, ovos, jačmeň s fazuľou, hrášok, mungo, cícer)

Zdravá strava a chudnutie

Zdravá strava a chudnutie zahŕňa postupné znižovanie spotrebovaných kalórií s cieľom minúť viac energie, ako pochádza z jedla. Priemerný denný príjem pre dospelého človeka je 2000-2500 kcal, odporúča sa znížiť stravu o 500 kcal, čo vám umožní plynule a bez ujmy na zdraví schudnúť. Správna výživa s deficitom kalórií vám umožní znížiť hmotnosť v rozmedzí 0,5-1 kg za týždeň, rýchlejšie chudnutie môže nepriaznivo ovplyvniť stav tela.

Pravidlá zdravého stravovania pri chudnutí:

  • Poskytnúť pestré menu, v ktorom budú prítomné všetky užitočné produkty a opustiť mono-diéty (obsah jedného alebo dvoch produktov v strave).
  • Vnímať správnu výživu nie ako dočasné obmedzenie, ale ako zvyk alebo životný štýl.
  • Ak chcete získať túto zručnosť, môžete začať tým, že si budete viesť potravinový denník a zapisovať si doň všetky skonzumované jedlá.

Pre deti, dospievajúcich a ľudí s chronickými ochoreniami sa príjem kalórií pri správnej výžive počíta samostatne. Zástupcovia týchto kategórií by sa pred znížením kalórií s cieľom schudnúť mali poradiť s lekárom, aby sa vylúčil výskyt zdravotných komplikácií (zápal žalúdka, vredy).

Stravovanie pri cvičení

Správna tréningová výživa by mala obsahovať viac kalórií, čo umožní telu mať dostatok energie na aktivitu, no nie využívať rezervné zásoby. Ak je cieľom schudnúť, kalorický deficit by mal byť minimálny. Správna výživa na zvýšenie telesnej hmotnosti by mala v strave obsahovať 20 % tuku, 30 % bielkovín a 60 % sacharidov.

Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM

Zásady správnej výživy pre športovcov na každý deň:

  • Zaviesť štyri až päť jedál denne.
  • Prestávka medzi jedlami by mala byť tri hodiny.
  • Predtréningové jedlá by ste mali konzumovať 40-60 minút pred cvičením.
  • Po cvičení môžete jesť, ale mali by ste dať prednosť potravinám obsahujúcim komplexné sacharidy (obilniny, ovocie).

Pri pravidelnom tréningu je dôležité konzumovať dostatok bielkovín a sacharidov, ktoré pomôžu pri budovaní svalov a obnove tela po vyčerpávajúcom tréningu. Bielkoviny je možné získať z orechov, mliečnych a kyslomliečnych výrobkov. Dostatok energie na dlhú dobu dodajú komplexné sacharidy z obilnín, ovocia, zeleniny a strukovín.

Zdravá strava počas chudnutia pre mužov zahŕňa vylúčenie rýchlych sacharidov zo stravy (pečivo, čokoláda, cestoviny). Pre vysoko aktívnych ľudí sú výdatné raňajky nevyhnutné, najmä v deň cvičenia, aby sa predišlo únave počas dňa a znížilo sa riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb. Pred tréningom by ste mali jesť potraviny s vysokým obsahom bielkovín a sacharidov. Môžete jesť banány, hrozno, bobuľové ovocie, orechy alebo piť jogurt.

Výživa pri gastrointestinálnych ochoreniach

Pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu (gastritída, pankreatitída, vredy) by mal gastroenterológ po vyšetrení predpísať diétu.

Všeobecné pravidlá výživy pre choroby tráviaceho systému:

  • Pripravovať jedlá pečením, dusením, varením vo vode alebo v pare bez použitia tuku.
  • Nekonzumovať príliš horúce alebo studené jedlá.
  • Pridávať minimálne množstvo soli a korenia.
  • Ako prílohu môžete podávať varené zemiaky, zeleninové pyré, varenú ryžu alebo cestoviny.
  • Vyhnúť sa sladkým a tučným dezertom.
  • Jesť mliečne a kyslomliečne výrobky, najmä ak trpíte žalúdočnými vredmi.
  • Oslaďte jedlá medom (ak je to žiaduce).
  • Mali by ste prestať piť sladké sýtené nápoje, pretože obsahujú veľa cukru a dráždia sliznicu žalúdka.
  • Je potrebné dodržiavať aj pitný režim, denne skonzumovať aspoň 2 litre čistenej nesýtenej vody.

Vegetariánstvo a zdravá strava

Zdravá strava s vegetariánstvom by mala zahŕňať bielkoviny, pretože sú hlavným stavebným materiálom v tele. Vegetariáni, ktorí si neodopierajú živočíšne produkty, môžu nedostatok bielkovín nahradiť vajíčkami a mliečnymi výrobkami. V opačnom prípade by strava mala obsahovať potraviny bohaté na rastlinné bielkoviny (sója, strukoviny, huby, orechy).

Deťom a dospievajúcim sa neodporúča vegetariánska strava, pretože v období rastu tela môže nedostatok bielkovín viesť k oneskoreniu vývoja. Taktiež ľudia s nedostatkom železa by sa nemali vzdať mäsa. Na doplnenie všetkých potrebných látok sa vegetariánom odporúča užívať doplnky stravy s obsahom vitamínov D, B12, vápnika, železa a jódu.

Prečítajte si tiež: Plodová voda a jej vplyv na dieťa

Výživa pre tehotné ženy

Menu správnej výživy pre tehotné ženy by mal vybrať lekár berúc do úvahy obdobie a charakteristiky stavu ženy.

Všeobecné pravidlá výživy pre tehotné ženy:

  • Jesť päť až šesťkrát denne v malých porciách.
  • Posledné jedlo by malo byť najmenej tri hodiny pred spaním.
  • Dodržiavať pitný režim (najmenej 1,5-2 litrov vody denne).
  • Nekonzumovať alkohol, kávu, rýchle občerstvenie, vyprážané a údené jedla.
  • Jesť dostatok čerstvej zeleniny a ovocia.
  • Užívanie vitamínových komplexov.

Plné a pestré menu počas tehotenstva pomôže vyhnúť sa komplikáciám vo vývoji plodu a zlepšiť stav matky. V poslednom trimestri sa odporúča obmedziť množstvo soli, aby nedošlo k nadmernému opuchu.

Príklad menu pre tehotné ženy:

JedloVariant 1Variant 2Variant 3
RaňajkyOvsené vločky, jogurt, čajĽahký šalát, chlieb s maslom, čajVaječná omeleta s ražným chlebom, šťava
DesiataJablko, syrSušené ovocieOvocný šalát
ObedKuracia polievka, hovädzie mäso s prílohouCestoviny, hovädzie fašírky, vývarRybie filé, zelené fazuľky, kompót
OlovrantPohár kefíruTvaroh s ovocímBanán a pitný jogurt
VečeraCereálna kaša, zeleninový šalát, tvarohKuracie prsia s dusenou zeleninou, šalátMorka s varenou ryžou, pohár kefíru

Ako sa správne stravovať pre zdravie

Zdravie bude pevné, ak budú uspokojené potreby tela týkajúce sa bielkovín, tukov a sacharidov. Je dôležité nielen vyberať jedlá pre zdravú výživu, ale aj správne jesť. Mali by ste jesť iba v sede pri jedálenskom stole, čo vám pomôže sústrediť sa na proces, aktivovať funkciu trávenia a získať dostatok jedla. Na jedlo by ste si mali vyhradiť dostatok času: pol hodiny na hlavné jedlo a 15 minút na občerstvenie. Jedzte len vtedy, keď ste naozaj hladný. Aby ste sa uistili, že máte pocit hladu, mali by ste najskôr vypiť pohár vody a ak túžba po jedle nezmizla po 10 minútach, môžete zjesť malú porciu ovocia alebo orechov.

Pri výbere jedál pre správnu výživu by sa mala brať do úvahy prítomnosť chronických ochorení. Pri kardiovaskulárnych ochoreniach treba zo stravy vylúčiť mastné, korenené a údené jedlá, kávu a konzervy. Správna výživa pri cukrovke zahŕňa vylúčenie potravín obsahujúcich rýchle sacharidy a transnasýtené tuky (cukrovinky, omáčky, margarín, majonéza).

Vzorový jedálniček na týždeň

Zdravý tanier by mal obsahovať ½ zeleniny a ovocia, ¼ celozrnných výrobkov a ¼ bielkovín. Týždenný výživový jedálniček obsahuje potraviny bohaté na vitamíny a minerály, ktoré by sa mali jesť päťkrát denne v malých porciách. Nasledujúci jedálniček na celý týždeň vám poslúži ako ukážkový príklad, aby ste sa postupne naučili si pripravovať podobné jedlá sami. Uvedené denné jedálničky nemusia ísť v tomto poradí. Tento zdravý jedálniček na týždeň je pripravený na mieru osobe, ktorá potrebuje približne 2100 až 2200 kalórií denne a nemá žiadne diétne obmedzenia. Váš kalorický príjem môže byť odlišný, odvíja sa od toho, koľko kalórií približne spálite v závislosti od fyzickej aktivity a bazálneho metabolizmu. Každý z denných plánov obsahuje tri kompletné jedlá a tri takzvané “snacky” (u nás sú to bežne desiaty či olovranty) a má vyvážený objem bielkovín, sacharidov a tukov. Tri jedlá a tri snacky denne v týchto porciách by vás mali udržať sýtych a bez nervozity, ktorá často sprevádza bežné redukčné diéty. Niektoré z dní dokonca obsahujú aj pohár piva či vína. Môžete si tiež vzájomne vymieňať položky v jedlách, ale pozor aj na spôsoby prípravy jedla.

TIP: Vezmite si vlastný obed či večeru so sebou do práce.

Príklad jedálnička na 1 deň:

DeňRaňajkyDesiataObedOlovrantVečera
1Ovsené vločky s ovocím a zelený čaj bez cukruCelozrnný sendvič so syrom, šalátom, paradajkami.Kalerábovo - syrové fašírky so zeleninovým šalátom, príp. K niektorým jedlám uvádzame aj recepty, väčšinou s dobou prípravy do 20 minút. Polievka sa varí na dva dni, v princípe aj ostatné hlavné jedlá sa varia vo väčšom množstve, aby ostalo na večeru, alebo na druhý deň. My uvádzame samostatné jedlo aj na obed aj na večeru - ale len kvôli inšpirácií. 1. 2. Kalerábovo - syrové fašírky so zeleninovým šalátom, príp. 3. 4.Skvelým druhom desiaty je sezónne ovocie.Istotne ste sa už niekedy stretli s tým, že sa niekto vo vašom okolí (alebo vy sami) snažil schudnúť. Držal teda redukčnú diétu. Tento druh (redukčnej) diéty za účelom zníženia telesnej hmotnosti (nadváhy), je len jedným z viacerých druhov známych diét. Ďalším typom často sa objavujúcej diéty je bezlepková diéta. Z jedálnička sú vyradené potraviny, ktoré obsahujú lepok a to predovšetkým zo zdravotných dôvodov.

7 populárnych stravovacích smerov

Kto z nás by nechcel zlepšiť kvalitu svojej stravy, ktorá by bola ideálna či už pre chudnutie, udržanie svalov alebo zlepšenie zdravia? Množstvo stravovacích smerov nám však pustenie sa do tejto zmeny vôbec neuľahčuje - pretože nevieme, ktorý smer je pre nás najvhodnejší, udržateľný a efektívny. Cieľom niektorých diét je obmedziť chuť do jedla a znížiť tak príjem potravy, zatiaľ čo iné odporúčajú obmedzenie príjmu kalórií buď zo sacharidov alebo z tukov. Mnohé z nich navyše ponúkajú zdravotné benefity, ktoré presahujú rámec chudnutia.

  1. Prerušovaný pôst (čiastočné hladovanie): Ide o diétnu stratégiu striedania obdobia pôstu s obdobím jedenia. Metóda 16/8 spočíva v obmedzení príjmu kalórií na 8 hodinový blok denne, metóda 5/2 obmedzuje denný príjem na 500 - 600 kalórií dvakrát týždenne. Obe metódy vedú k zníženiu hmotnosti spaľovaním tukov - dokonca aj poklesu škodlivého viscerálneho (vnútrobrušného) tuku. Prerušovaný pôst má priaznivé účinky aj proti starnutiu, zvyšuje citlivosť na inzulín, zlepšuje zdravie mozgu, znižuje zápaly a mnoho ďalších.
  2. Rastlinná strava: Najobľúbenejšie verzie takejto stravy sú vegetariánstvo a vegánstvo. Modernou alternatívou je flexitariálna strava, ktorá umožňuje konzumovať živočíšne produkty s mierou - ide skôr o zmenu životného štýlu. Flexitariánstvo je založené na príjme zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov, pričom sa mäsa nemusíte úplne vzdať plus získate aj výhody vegetariánskej stravy. Zdravý jedálny lístok založený na rastlinnej strave má mnoho výhod ako je znížené riziko srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny a cukrovky. Pri úplnom vynechaní živočíšnych produktov však dbajte na dodatočný príjem vitamínu B (najmä B12), Omega-3 mastných kyselín, lyzínu, železa, vápnika a zinku vo forme výživových doplnkov. Pre regeneráciu, udržanie, a budovanie svalovej hmoty je nevyhnutné dodávať telu dostatok živín - vďaka vegánskemu proteínu od Kompavy získate dostatok bielkovín, aminokyselín BCAA, vitamínov sk. B a vitamínu D3.
  3. Nízkosacharidová strava: Ide o najrozšírenejšiu diétu na chudnutie. Obmedzuje príjem sacharidov v prospech bielkovín a zdravých tukov. Vyšší podiel bielkovín obmedzuje chuť k jedlu a zachováva svalovú hmotu. Telo začne využívať ako palivo skôr mastné kyseliny (tuky) ako sacharidy. Menej sacharidov sa javí ako účinné aj pri spaľovaní škodlivého brušného tuku.
  4. Nízkotučná strava: Podobne ako nízkosacharidová diéta, aj strava s nízkym obsahom tuku je populárna už celé desaťročia. Obmedzuje príjem tukov na 20 - 30% denných kalórií, pretože 1 gram tuku má 9 kalórií, čo je viac ako dvojnásobok množstva kalórií získaných zo sacharidov a bielkovín (1 gram bielkovín alebo 1 gram sacharidov má 4 kalórie).
  5. „Weight watchers“: Metóda Weight watchers sleduje hmotnosť a je založená na stanovených denných bodoch. Tento systém priraďuje potravinám a nápojom hodnotu v závislosti od ich obsahu kalórií, tukov, sacharidov, bielkovín a vlákniny. S ohľadom na cieľ takejto diéty musíte zostať v rámci svojej dennej dávky. Nápomocné pri Weight watchers diéte sú kalorické kalkulačky (napríklad aj vo forme aplikácie).
  6. DASH diéta: Stravovací plán pri DASH diéte je navrhnutý na pomoc pri prevencii a liečbe vysokého krvného tlaku a redukovaní rizika srdcovo-cievnych ochorení. Zahŕňa veľké množstvo zeleniny, ovocia, celozrnných produktov, chudého mäsa. Na druhú stranu má nízky obsah soli, červeného mäsa, pridaných cukrov. Bočným efektom DASH diéty je chudnutie.
  7. Paleo diéta: Zasadzuje sa o rovnakú povahu potravy akú konzumovali naši predkovia lovci a zberači. Je plná plnohodnotných celých potravín, ovocia, zeleniny, chudého mäsa a bielkovín, orechov, semien. Obmedzuje spracované potraviny, obilniny, cukor a rieši problémy s vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cholesterolu, predchádza srdcovým ochoreniam.

Všetky uvedené diétne smery sú účinné pri chudnutí a len na vás záleží, ktorý si vyberiete. Voľba bude závisieť od vášho životného štýlu a preferencií.

Vzorový fitness jedálniček na 3 dni:

(Bohužiaľ, tento jedálniček nebol poskytnutý v zadaní.)

tags: #dieta #pre #dospelých #jedálniček