Fazuľkový Prívarok: Recepty pre Ročné Dieťa a Iné Inšpirácie

Struková fazuľa, známa aj ako lúsková fazuľa, je obľúbená zelenina v slovenskej kuchyni. Vyniká svojou všestrannosťou a nutričnými hodnotami. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, od polievok a prívarkov až po šaláty a prílohy k hlavným jedlám. Zelená fazuľka je skvelou zeleninou, ktorú možno zaradiť do jedálnička detí už od útleho veku. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo z nej robí výbornú voľbu pre zdravý rast a vývoj.

Kedy zaradiť zelenú fazuľku do stravy detí?

Zelenú fazuľku môžete začať podávať deťom už od ukončeného 6. mesiaca veku, kedy sa začína s príkrmami. Dôležité je, aby bola fazuľka dôkladne uvarená a rozmixovaná na hladké pyré, aby sa predišlo riziku dusenia.

Prečo zaradiť zelenú fazuľku do stravy detí?

Zelená fazuľka, podobne ako zelený hrášok, je strukovina, ktorá ešte nedozrela, vďaka čomu ju radíme medzi zeleninu. Oproti suchej fazuli obsahuje viac vitamínov, najmä A, B, C, K a kyselinu listovú. Je tiež zdrojom minerálov a vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. V 100 gramoch zelenej fazuľky sa nachádza len približne 33 kalórií, čo ju robí ideálnou diétnou potravinou.

Ako vybrať a skladovať zelenú fazuľku?

Pri výbere zelenej fazuľky hľadajte struky, ktoré sú pevné, hladké a majú sýtozelenú farbu. Vyhnite sa strukom, ktoré sú zvädnuté, majú hnedé škvrny alebo sú poškodené. Ideálne je použiť čerstvú fazuľku, najmä ak je sezóna. Ak ju nemáte k dispozícii, môžete použiť aj mrazenú.

Čerstvú zelenú fazuľku skladujte v chladničke v perforovanom vrecku, kde vydrží niekoľko dní.

Prečítajte si tiež: Zdravý Vývoj Bábätka a Prvý Príkrm

Ako pripraviť zelenú fazuľku pre deti: Základné tipy

  • Dôkladné umytie: Pred prípravou fazuľku dôkladne umyte pod tečúcou vodou.
  • Odstránenie koncov: Odkrojte konce strukov.
  • Krájanie: Nakrájajte fazuľku na menšie kúsky, aby sa deťom ľahšie jedla.
  • Varenie: Fazuľku varte v pare, vo vode alebo ju duste. Dôležité je, aby bola úplne mäkká. Doba varenia závisí od spôsobu prípravy. Vo vode varte fazuľku približne 10-15 minút, v pare kratšie.
  • Mixovanie: Pre menšie deti fazuľku rozmixujte na hladké pyré. Starším deťom ju môžete podávať nakrájanú na menšie kúsky.
  • Dochucovanie: Fazuľku dochuťte jemnými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou, kôprom alebo bazalkou. Vyhnite sa pridávaniu soli a korenia pre najmenšie deti.

Recepty so zelenou fazuľkou pre deti

1. Fazuľkové pyré pre najmenších (od 6 mesiacov)

Suroviny:

  • 100 g zelenej fazuľky
  • Voda na varenie

Postup:

  1. Fazuľku umyte, odkrojte konce a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Vložte fazuľku do hrnca a zalejte vodou tak, aby bola ponorená.
  3. Varte do mäkka (približne 10-15 minút).
  4. Sceďte a rozmixujte na hladké pyré. V prípade potreby pridajte trochu prevarenej vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

2. Prívarok zo zelenej fazuľky (od 1 roka)

Tento recept je inšpirovaný spomienkami na detstvo a chuťou prívarku od babičky.

Suroviny:

  • 250 g zelenej fazuľky
  • 2-3 zemiaky
  • 1 bobkový list
  • 2-3 guľôčky nového korenia
  • Soľ
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • Trochu octu na dochutenie

Postup:

  1. Fazuľku umyte, odkrojte konce a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Vložte fazuľku a zemiaky do hrnca, zalejte vodou tak, aby boli prikryté.
  4. Pridajte bobkový list, nové korenie a soľ.
  5. Varte do mäkka (približne 10 minút).
  6. Múku rozmiešajte so smotanou a vlejte do hrnca k fazuľke.
  7. Nechajte povariť 5 minút.
  8. Dochuťte soľou a trochou octu.

Tip: K prívarku sa hodí fašírka alebo varené vajíčko.

3. Zelená fazuľka na ázijský spôsob (od 3 rokov)

Tento recept je vhodný pre staršie deti, ktoré majú radi výraznejšie chute.

Suroviny:

  • 250 g zelenej fazuľky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička jačmenného sladu (alebo medu)
  • 1 lyžička zázvorovej šťavy
  • 1 lyžička limetkovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica sezamového oleja

Postup:

  1. Fazuľku umyte, odrežte konce.
  2. V menšej miske zmiešajte sójovú omáčku, jačmenný slad, zázvorovú a limetkovú šťavu.
  3. Cesnak nasekajte nadrobno.
  4. Do woku alebo na panvicu dajte ohriať sezamový olej.
  5. Pridajte cesnak a krátko orestujte.
  6. Pridajte fazuľku a restujte 4 minúty, za stáleho miešania.
  7. Pridajte omáčku a restujte ďalšie 3 minúty.

4. Tagliatelle so zemiakmi a zelenou fazuľkou (od 3 rokov)

Recept pochádzajúci z talianskej Ligúrie je chuťovka, ktorá poteší ako rýchla večera.

Suroviny:

  • Tagliatelle cestoviny
  • Zemiaky
  • Zelená fazuľka
  • Pesto
  • Parmezán
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Korenie

Postup:

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
  2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Zelenú fazuľku umyte a nakrájajte.
  4. Zemiaky a fazuľku uvarte v osolenej vode.
  5. Zmiešajte uvarené cestoviny, zemiaky a fazuľku s pestom.
  6. Podávame s parmezánom a olivovým olejom.

Polievky zo strukovej fazule

Polievky zo strukovej fazule sú v slovenskej kuchyni veľmi obľúbené, či už v lete osviežia, alebo v zime zahrejú.

Prečítajte si tiež: Inšpirácie pre pletené čiapky

Ingrediencie:

  • Zemiaky
  • Sterilizované struky fazule aj s nálevom
  • Soľ
  • Nové korenie
  • Čierne korenie
  • Bobkový list
  • Sušený kôpor
  • Ocot
  • Sladká smotana
  • Slanina

Postup:

  1. Očistené a nakrájané zemiaky s trochou soli, nového i čierneho korenia a bobkového listu dáme variť do polomäkka.
  2. Pridáme sterilizované struky fazule aj s nálevom a necháme prevrieť.
  3. Dochutíme štipkou sušeného kôpru a octom podľa chuti.
  4. Zahustíme zátrepkou a po prevretí vlejeme smotanu.
  5. Na záver pridáme opraženú slaninu.

Prívarky zo strukovej fazule

Prívarky zo strukovej fazule sú ďalším obľúbeným jedlom. Môžu sa podávať ako hlavné jedlo s vareným vajíčkom alebo fašírkou, alebo ako príloha k mäsu. Aj z cukety, tekvice, kelu, mrkvy či dokonca zeleru môžete pripraviť originálny prívarok. Či k nemu naservírujete zemiaky, varené vajce, volské oko, klobásu, pečené mäso alebo fašírku, výsledok bude výborný.

Prívarok zo zelenej fazuľky

Tento prívarok je jednoduchý na prípravu a veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • Zelená fazuľka (čerstvá alebo mrazená)
  • Cibuľa
  • Múka
  • Soľ
  • Korenie
  • Smotana

Postup:

  1. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme fazuľku a krátko podusíme.
  3. Posypeme múkou, zalejeme vodou a varíme do mäkka.
  4. Dochutíme soľou, korením a smotanou.

Luskový prívarok bez múky

Pre tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu, je tu recept na prívarok bez použitia múky.

Ingrediencie:

  • Struky fazule
  • Zemiaky
  • Soľ
  • Korenie
  • Smotana

Postup:

  1. Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť.
  2. Pridáme struky fazule a varíme do mäkka.
  3. Rozmixujeme časť zemiakov a fazule, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu.
  4. Dochutíme soľou, korením a smotanou.

Prívarok z mladej fazuľky s kôprom

Tento prívarok je obzvlášť chutný v lete, keď je mladá fazuľka najdostupnejšia.

Ingrediencie:

  • Mladá fazuľka
  • Zemiaky
  • Kôpor
  • Smotana
  • Soľ
  • Korenie

Postup:

  1. Zemiaky a fazuľku nakrájame a dáme variť do mäkka.
  2. Pridáme nasekaný kôpor a smotanu.
  3. Dochutíme soľou a korením.

Šaláty zo strukovej fazule

Šaláty zo strukovej fazule sú osviežujúce a plné vitamínov.

Prečítajte si tiež: Cestoviny so sviečkovou pre deti

Kurací šalát so zelenou fazuľkou

Ingrediencie:

  • Kuracie prsia
  • Zelená fazuľka
  • Sójová omáčka
  • Zázvor
  • Cesnak
  • Chilli
  • Sezamový olej

Postup:

  1. Kuracie prsia nakrájame na kocky a orestujeme na sezamovom oleji.
  2. Pridáme nakrájanú zelenú fazuľku, sójovú omáčku, zázvor, cesnak a chilli.
  3. Dusíme, kým nie je mäso hotové a fazuľka mäkká.
  4. Podávame s ryžou.

Ďalšie recepty a inšpirácie

  • Pikantná zelená fazuľka: Ak máte radi pikantné jedlá, pripravte si fazuľku s chilli omáčkou.
  • Perkelt zo zelenej fazuľky: Omrzel vás mäsový perkelt? Zo zelenej fazuľky sa dá pripraviť aj netradičný recept na toto jedlo. Výborný je napríklad s maslovými haluškami.
  • Omeleta so zelenou fazuľkou: Omeleta má množstvo variácií, čo tak vyskúšať ju práve so zelenou strukovinou?
  • Kuracie soté so zelenými fazuľkami: Preneste sa s týmto receptom do thajskej kuchyne a inšpirujte sa jedlom, ktoré vás rozpáli.
  • Zelená fazuľka na baskický spôsob: Staré kuchárske knihy občas skrývajú bohatstvo v podobe unikátnych receptov.
  • Brokolica so zelenou fazuľkou v paradajkovej omáčke: Zeleninový mix, ktorý si užijete za studena aj za tepla, môžete použiť ako prílohu aj hlavný chod.
  • Zemiakový šalát so zelenou fazuľkou: Variácia na klasický zemiakový šalát.
  • Zelená fazuľka na grécky spôsob: Pripravte si zelenú fazuľku varenú v oleji. Tento spôsob je typický pre grécku aj tureckú kuchyňu.
  • Fazuľková polievka s letnou zeleninou: Ak nie ste fanúšikom fazuľky, možno si k nej nájdete cestu skrz zeleninovú polievku.
  • Fazuľkový šalát s cherry paradajkami: Šalát si nevyžaduje veľa práce a tento so zelenou fazuľkou si môžete pripraviť ako ľahkú večeru, prípadne ho využiť ako predjedlo pred hlavným chodom.
  • Prívarok zo zelenej fazuľky vo fit verzii: Ak počítate kalórie, uvarte si prívarok v diétnejšej verzii.
  • Kuracie rezance so zeleninou: V niektorých receptoch je zelená fazuľka ako rýchla a dostupná zelenina. Ozvláštnite ňou jedlo, ktoré by inak bolo celkom obyčajné a nudné.
  • Zapekaná zelená fazuľka: Fazuľku môžete aj zapiecť a je to jedna z najjednoduchších a najrýchlejších možností, ako ju pripraviť.

Zelená fazuľka ako súčasť plnohodnotnej stravy

Zelená fazuľka je skvelá ako zeleninová príloha k hlavnému jedlu. Snažte sa, aby každé jedlo obsahovalo tri hlavné zložky plnohodnotnej rastlinnej stravy.

Časté otázky a obavy

  • Nafukuje zelená fazuľka? Zelená fazuľka by nemala spôsobovať nadúvanie, pretože sa konzumuje ešte nezrelá.
  • Je mrazená fazuľka rovnako výživná ako čerstvá? Áno, mrazená fazuľka je rovnako výživná ako čerstvá a je skvelou alternatívou, ak nemáte k dispozícii čerstvú.

Ďalšie tipy

  • Ak máte nadbytok strukovej fazule, môžete ju zamraziť.
  • Objavte recepty na najlepšie prívarky. Šošovicový, fazuľkový, tekvicový, špenátový, zemiakový, cuketový či kelový. Tradičné prívarky aj menej známe omáčky.
  • Vyberte si z receptov na obľúbené prívarky, klasické aj netradičné. Špenátový prívarok - milovaný a zatracovaný. Sú len dva druhy ľudí. Tí, ktorí ho majú radi a tí, ktorí ho nedajú do úst. Pre všetkých, ktorí milujú špenát, je tu recept na klasický špenátový prívarok s varenými zemiakmi a vajíčkom.

tags: #fazulkovy #privarok #recept #pre #rocne #dieta