Diéta pri ochorení obličiek: Recepty a odporúčania pre zdravý životný štýl

Ak patríte medzi pacientov s chronickým zlyhávaním obličiek, tento článok je určený práve vám. Prinášame vám množstvo zaujímavostí a praktických rád z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu, zameraných na obličkovú diétu a recepty, ktoré môžu pomôcť pri ochoreniach obličiek.

Význam obličiek a ich funkcie

Obličky sú jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele. Fungovať bez nich je síce možné, no prináša to do života množstvo komplikácií. Obličky sú dôležitou súčasťou vylučovacej sústavy, pričom ich hlavným „povolaním“ je čistenie krvi od škodlivých látok, ktoré telo vylúči prostredníctvom moču. Pre organizmus to je vlastne taký orgán na detox. Taktiež patrí do skupiny orgánov, ktoré pracujú nepretržite, podobne ako naše srdce, mozog či pľúca.

Obličky sú párový orgán a nachádzajú sa na bočných stranách chrbtice. V tele máte približne 5 litrov krvi, ktoré obličky prefiltrujú. Toto zvládnu za 10 minút. Všetku krv prefiltrujú za deň približne 140-krát. To je 700 litrov prefiltrovanej krvi za deň. Podieľajú sa na riadení krvného tlaku - krvný tlak riadia na základe hormónov renín a angiotenzín.

Najčastejšie ochorenia obličiek

Na infekcie dolných, prípadne horných močových ciest, do ktorej spadajú aj obličky, sú náchylnejšie ženy. Vyskytujú sa však aj u detí a dospelých mužov. Ak ste ženou, je veľká pravdepodobnosť, že ste si určitou formou zápalu alebo infekcie už prešli. Časté opakovanie týchto chorôb vedie k chronickým problémom, ktorých sa už nikdy nezbavíte. Dôležitá je v tomto prípade prevencia (obličková diéta), ktorá má priaznivý vplyv nielen na zdravie obličiek, ale aj na vitalitu celého tela.

Vo svete trpí chronickým ochorením obličiek až 500 miliónov ľudí, čo predstavuje cca každého desiateho človeka. Tieto ochorenia môžu viesť až k ich úplnému zlyhaniu. To potom spôsobuje aj ďalšie ochorenia, ktoré s obličkami zdanlivo ani nesúvisia. Ak obličky nefungujú správne, prestanú dokonale čistiť krv a v tele sa začnú hromadiť škodlivé látky, začne sa zvyšovať krvný tlak, začnú vám opúchať členky, kvôli nahromadeným tekutinám rastie riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a častým prejavom je aj anémia - chudokrvnosť.

Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa

Čím viac sa ľudský organizmus vyvíja, tým viac druhov chorôb potom objavuje. Zápalové ochorenia môžu byť infekčné a neinfekčné. Pri infekčných ochoreniach sú vyvolávacou príčinou mikroorganizmy, napr. baktérie, vírusy alebo iné druhy.

Akútne ochorenia obličiek sú charakteristické rýchlym vznikom choroby močových ciest. Čiže ochorenie prepukne v organizme na určitý čas a správnou liečbou sa ho viete zbaviť. Patria sem hlavne zápalové ochorenia, najčastejšie močového mechúra, prostaty alebo práve obličiek. Ich priebeh môže byť taký, že napadnú orgán na určitú dobu a obmedzujú jeho funkčnosť alebo orgán úplne vyradia z jeho funkčnosti na určitý čas, prípadne natrvalo.

Chronické ochorenia sú charakterizované hlavne ich dĺžkou. Ak máte teda chorobu obličiek viac ako 3 mesiace, zaraďujeme ju už k chronickým ochoreniam. Znovu rozlišujeme dva prípady - prvý je taký, že už je od začiatku ochorenie chronické alebo že sa ochorenie postupne stane chronickým.

Obličková diéta: Úprava stravy pre zdravie obličiek

Nejde úplne o diétu, ale skôr o upravenie stravy na to, aby sa vaše obličky dostali do čo najlepšej kondície, prípadne na vyliečenie od určitej choroby. Preto je takto zložená strava vhodná hlavne pre ľudí, ktorí už mali jednu z obličkových chorôb, pretože už stále budú na tieto choroby náchylnejší. Strava zlepšujúca zdravie obličiek sa dá nazvať aj ako nízkobielkovinová, prípadne aspoň so zníženým množstvom bielkovín, takže sa vďaka tomu obličky až tak nezaťažujú.

Tak ako pri všetkých druhoch diét a typov stravy, aj pri tejto musíte niečo z jedálnička vylúčiť a niečo doň pridať vo väčších množstvách.

Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa

Čo obmedziť v strave pri ochorení obličiek?

  • Soli: V tejto diéte je dôležité obmedziť veľké množstvá soli, ktoré prostredníctvom mnohých jedál do tela prijímame a potom sa v tele hromadia.
  • Ovocie a zelenina: V prípade ovocia sa vyhýbajte hlavne takým druhom, ktoré sú zložené väčšinou z vody. Čiže napríklad melón, hrozno, jablká alebo pomaranče. Tiež si dávajte pozor na citrusové plody, napríklad grepy. Obličkám neprospievajú ani banány a sušené slivky. Obmedziť treba aj konzumáciu zeleniny, týka sa to najmä druhov, ktoré obsahujú šťaveľany, čiže špenát, fazuľa, repa a tmavá listová zelenina. Marhule sú potravina s vysokým obsahom draslíka, ktorej by ste sa mali pri obličkovej diéte vyhýbať. Zemiaky a sladké zemiaky sú zelenina s vysokým obsahom draslíka.
  • Živočíšne bielkoviny: Bielkoviny zo živočíšnych zdrojov sú pre obličky mimoriadne ťažké. V diéte prospešnej pre obličky sa vyhýbajte hovädziemu, bravčovému aj kuraciemu mäsu. Poškodené obličky môžu mať tiež problémy s filtrovaním odpadových produktov metabolizmu bielkovín.
  • Mliečne výrobky: Mliečne výrobky obsahujú veľké množstvo fosforu, draslíka a bielkovín a pri obličkovej diéte by sa mali obmedziť.
  • Potraviny s vysokým obsahom draslíka: Jeden veľký pomaranč (184 g) poskytuje 333 mg draslíka. Pomaranče a pomarančový džús majú vysoký obsah draslíka a mali by sa pri obličkovej diéte obmedziť. Spracované olivy tiež bývajú slané a majú vysoký obsah draslíka.
  • Potraviny s vysokým obsahom sodíka: Napríklad jedna uhorka môže obsahovať približne 283 mg sodíka. Preclíky, čipsy a krekry sa ľahko konzumujú vo veľkých porciách a zvyčajne obsahujú veľké množstvo soli.

Čo zaradiť do jedálnička pri ochorení obličiek?

  • Tekutiny: Čo sa týka pitného režimu, tak aj ten je pri tejto strave dôležitý. Voda je najlepšou voľbou, pretože vyplavuje obličky bez pridania draslíka alebo fosforu. Dobrou voľbou je aj nesladená brusnicová šťava, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré môžu chrániť pred infekciami močových ciest.
  • Polievky a závarky: Vhodná je tekutá strava, aj napriek tomu, že tekutiny obličkám veľmi neprospievajú. No ľahké polievky plné zeleniny neobsahujú škodlivé látky, ktoré by museli obličky prefiltrovať. Patria k nim hlavne zemiaková, mrkvová, hrášková či zelerová polievka.
  • Zelenina: Niektoré druhy sú pre obličky nevhodné, no niektoré, naopak, im veľmi prospievajú. Do tej druhej skupiny patria napríklad mrkva, pór, petržlen, zeler, karfiol, brokolica, tekvica, hrášok, špenát, cvikla, cesnak, cibuľa, reďkovka alebo chren. Karfiol poskytuje mnoho živín vrátane vitamínu K, kyseliny listovej a vlákniny. Cibuľa poskytuje vitamín C, mangán a vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej. Reďkovky sú chrumkavá zelenina, ktorá je výživným doplnkom obličkovej diéty. Repu môžete upiecť alebo uvariť a roztlačiť na zdravú prílohu, ktorá je vhodná pri obličkovej diéte.
  • Pečivo: Nízkobielkovinové pečivo a pečivo s nízkym obsahom solí je tiež dobrým doplnením obličkovej diéty. Môže to byť chlieb, žemle alebo bagety. Biely chlieb sa pri obličkovej diéte zvyčajne odporúča uprednostniť pred celozrnným kvôli nižšiemu obsahu fosforu a draslíka.
  • Chudé mäso: Ak sa počas diéty neviete zrieknuť mäsovej zložky, v obmedzenom množstve môžete jesť hlavne chudé mäso. Morský vlk je ryba, ktorá poskytuje vysokokvalitné bielkoviny. Obsahuje aj zdravé tuky nazývané omega-3. Je dobrým zdrojom mangánu a vitamínu B6.
  • Prílohy k jedlám: Ako prílohu k týmto druhom mäsa je dobré používať rôzne druhy zeleniny alebo ich kombináciu.
  • Vajcia: Vajcia sú veľmi výživné a často sa dajú zaradiť do vyváženej diéty pre obličky.
  • Ďalšie vhodné potraviny: Olivový olej je zdravým zdrojom vitamínu E a prevažne nenasýtených tukov. Pohánka je celozrnná obilnina s nízkym obsahom draslíka. Ananás môže byť sladkou pochúťkou pre ľudí s ochorením obličiek. Brusnice obsahujú fytonutrienty nazývané proantokyanidíny typu A. Huby shiitake sú pikantnou zložkou, ktorú môžete použiť ako rastlinnú náhradu mäsa. Sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B, medi, mangánu a selénu.

Vzorové recepty polievok pri ochorení obličiek

Chorí na obličky by si mali pripravovať jedlo bez soli, mäso sa podáva v menších porciách raz denne. Ideálne je ho kombinovať so zeleninou. Vhodné omáčky: hubová, kôprová, chrenová, uhorková, paradajková, smotanová, zeleninová, citrónová.

Fazuľová polievka s paprikou

Postup: V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom speníme pokrájanú cibuľu a pridáme prelisované strúčiky cesnaku, paradajky a orestujeme. K zmesi pridáme vývar a varíme 10 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a potom rozmixujeme. Do takto pripravenej polievky pridáme fazuľu a nadrobno nakrájanú papriku a opäť varíme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu a koriander a štipku štipľavej papriky alebo čili.

Tekvicová polievka

Postup: Zeleninu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky za stáleho miešania opražíme po dobu asi 5 min na masle tak, aby nezhnedli. Pridáme nakrájanú tekvicu, pohár vody a povaríme.

Hlivová polievka

Postup: Nakrájanú cibuľu podusíme cca 5 min v 2 lyžiciach vody. Pridáme nakrájanú hlivu a pokračujeme 5 min. Pridáme 100 ml vývaru a korenia, zakryjeme pokrievkou a pri nízkej teplote povaríme ďalších 15 min. Kým sa huby dusia, zohrejeme si v hrnci olej a metličkou do neho dobre vmiešame škrob. Zalejeme vodou a zmes vyšľaháme do hustej a krémovej konzistencie. Za nízkej teploty a častého miešania necháme asi 10 minút povariť. Hotovú zmes pridáme k hubám a dusíme ďalších 10 minút.

Paradajková polievka s hovädzím mäsom

Postup: Mäso zviažte kuchynským špagátikom do valčeka, zalejte litrom vody, pridajte olúpanú mrkvu, cibuľu a tymian a varte domäkka. Mäso vyberte a keď vychladne, nakrájajte na plátky. Vývar preceďte a uchovajte. Maslo, olej a pokrájanú cibuľu dozlatista osmažte. Ďalej pridajte bobkové listy, čierne korenie aj nové korenie a krátko osmažte. Pridajte múku a opečte do svetlej zápražky, vsypte cukor a po minúte vmiešajte paradajkový pretlak. Prehrejte a podľa potreby zrieďte vývarom. Vyberte korenie a dochuťte soľou, škoricou a citrónovou kôrou aj šťavou.

Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM

Tip: Hovädzie mäso môžeme nahradiť mletým mäsom. Paradajkový pretlak je možné zameniť za konzervované lúpané paradajky. Namiesto hladkej múky je možné zvýšiť porciu mrkvy, ktorú rozmixujeme a zahustíme tak šťavu. Ďalšia možnosť je maizena alebo Solamyl.

Základná paradajková polievka

Postup: Cibuľku osmažíme a pridáme pretlak, prelisovaný cesnak a petržlen. Do základu prisypeme varené rezance a premiešame.

Vzorový jedálny lístok na 3 dni

Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili vzorový jedálny lístok, ktorý môžete vyskúšať nielen pri problémoch s obličkami, ale aj ako prevenciu.

Deň 1:

  • Raňajky: Pečivo (biele alebo pohánkové) s tvarohovou nátierkou, rukola, paprika
  • Desiata: Jablková výživa
  • Obed: Penne s rukolou, cesnakom, olivovým olejom, ochutené malým množstvom parmezánu a čiernym korením
  • Olovrant: Restovaná koreňová zelenina s cesnakom, olivovým olejom a rozmarínom
  • Večera: Libanonský tabbouleh z bulguru s uhorkou, reďkovkou, ochutené mätovými lístkami, citrónovou šťavou, olivovým olejom a čiernych korením

Deň 2:

  • Raňajky: Kaša z bulguru a nesladeného ryžového mlieka, makadamové orechy, čučoriedky
  • Desiata: Biely jogurt
  • Obed: Mrkvová krémová polievka z mrkvy a cibule, ochutená cesnakom, kurkumou, zázvorom a kokosovým mliekom
  • Olovrant: Kocky z maslovej tekvice opečené na olivovom oleji a cibuľke s tymiánom
  • Večera: Omeleta z vaječných bielkov s čerstvými bylinkami, čiernym korením, paprikou a cibuľkou

Deň 3:

  • Raňajky: Sušené brusnice, kokosové plátky, chia semienka, ovsené vločky, rastlinné mlieko
  • Desiata: Čerstvý ananás
  • Obed: Červená kapusta na cibuľke s shiitake hríbmi, dochutená balzamikom a horčicou
  • Olovrant: Dusené jablká so škoricou
  • Večera: Pečený karfiol marinovaný v zmesi z olivového oleja, kurkumy, byliniek a cesnaku

Ďalšie dôležité aspekty obličkovej diéty

Obmedzenie príjmu fosforu, draslíka a sodíka

Počas obličkovej diéty je potrebné znížiť príjem fosforu, draslíka a sodíka. Tieto minerály sa nachádzajú v mnohých druhoch zeleniny, ovocia a iných bežne konzumovaných potravín, preto je nutné z jedálnička vyškrtnúť veľké množstvo jedál, na ktoré ste boli zvyknutí. Mnohé orechy majú vysoký obsah fosforu. Ak sa rozhodnete orechy jesť, makadamové orechy sú chutnou voľbou pre ľudí s problémami s obličkami.

Sledovanie príjmu bielkovín

Vo všeobecnosti sa odporúča obmedziť príjem mäsa a živočíšnych produktov, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Vysoký príjem bielkovín totiž poškodzuje nefróny v obličkách a urýchľuje tým priebeh chronického ochorenia obličiek. Efektívnym je obmedzenie príjmu bielkovín na 0,4-0,6 g/kg telesnej hmotnosti na deň. Odporúčaný príjem bielkovín počas obličkovej diéty sa mení v závislosti od štádia liečby, v ktorom sa pacient aktuálne nachádza. Pri dialýze totiž potreba príjmu bielkovín naopak stúpa, keďže počas nej prichádza ku zvýšeným stratám aminokyselín/bielkovín. Pacientom na hemodialýze sa odporúča zvýšiť denný príjem bielkovín na 1,2 g/kg telesnej hmotnosti na deň. Chudé mäso: Kuracie, morčacie alebo hovädzie mäso sú vynikajúcimi zdrojmi bielkovín. Vajcia: Vajcia sú ľahko stráviteľným zdrojom bielkovín a sú ideálne na raňajky alebo ľahké jedlá počas dňa.

Príjem tekutín

V skorých fázach chronického ochorenia či iných ochorení obličiek nie je potrebné výrazne znižovať množstvo prijatých tekutín, pokiaľ zostáva vylučovanie moču normálne. V pokročilom štádiu ochorenia, kedy už dochádza k opuchom členkov, nôh či k nárastu telesnej hmotnosti, príjem tekutín je nutné obmedziť.

Pri obmedzení tekutín je dôležité mať prehľad o tom, koľko tekutín denne prijímate. Tekutiny nie sú len nápoje, ale zahŕňajú aj polievky, želé, ovocie s vysokým obsahom vody (napr. melón).

Tipy na zníženie pocitu smädu pri obmedzení tekutín:

  • Cmúľanie kociek ľadu je skvelý spôsob, ako osviežiť ústa bez prijatia veľkého množstva tekutiny.
  • Používajte kyslé chute: Kyslé potraviny, ako sú plátky citróna, limetky alebo kyslé cukríky, môžu pomôcť zmierniť pocit smädu.
  • Osviežte sa studenými potravinami: Cmúľanie mrazeného ovocia (napr. hrozna) môže pomôcť zmierniť pocit smädu.

Čítanie etikiet potravín

Pre pacientov s ochorením obličiek a na dialýze je čítanie etikiet potravín nevyhnutnou súčasťou každodenného života.

  1. Sodík je jednou z hlavných zložiek, ktoré je potrebné obmedziť, pretože nadmerný príjem soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku a zadržiavaniu tekutín.
  2. Draslík je dôležitý minerál, no pri ochoreniach obličiek sa jeho hladina v krvi môže nebezpečne zvýšiť.
  3. Fosfor je ďalšou zložkou, ktorú je potrebné obmedziť, pretože jeho nadbytok môže poškodzovať kosti a cievy.
  4. Bielkoviny sú pre pacientov na dialýze dôležité, no treba ich prijímať v správnom množstve.
  5. Sladidlá: Niektoré umelé sladidlá môžu obsahovať draslík (napr. acesulfam K).

Plánovanie spoločenských udalostí

Pre pacientov na dialýze môžu byť rodinné oslavy či návštevy reštaurácií nepríjemnou nutnosťou. No s trochou plánovania a je možné si tieto chvíle užiť bez obáv o svoje zdravie.

  • Komunikujte svoje potreby: Ak viete, že jedlo pripravuje niekto iný, neváhajte informovať hostiteľa o svojich obmedzeniach.
  • Prineste si vlastné jedlo: Ak si nie ste istí, či budú k dispozícii vhodné možnosti, pripravte si vlastné jedlo alebo prílohu, ktorú môžete konzumovať.
  • Prezrite si menu vopred: Väčšina reštaurácií má dnes svoje menu dostupné online.
  • Požiadajte o úpravu jedla: Nebojte sa požiadať o jedlo bez pridanej soli, omáčok či korenín.
  • Sledujte príjem tekutín: Ak máte obmedzený príjem tekutín, kontrolujte množstvo nápojov, ktoré vypijete.

tags: #dieta #pri #ochoreni #obliciek #recepty