Triglyceridy sú typ lipoidov, ktoré tvoria základnú súčasť nášho tela. Chemicky sú tvorené glycerolom a tromi mastnými kyselinami. Sú kľúčovým zdrojom energie a hlavnou formou, v ktorej telo ukladá tuk. Udržiavanie zdravých hladín triglyceridov je kľúčové pre celkové zdravie a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Zvýšená hladina triglyceridov nebolí, ale môže potichu poškodzovať cievy a zvyšovať riziko vážnych zdravotných komplikácií, ako je ateroskleróza, infarkt alebo cievna mozgová príhoda.
Čo sú Triglyceridy a Prečo sú Dôležité?
Triglyceridy (alebo triacylglyceroly) patria medzi hlavné typy tukov v tele, ako aj v potrave. Počas trávenia sa rozkladajú na menšie zložky a po vstrebaní sa opätovne skladajú, aby mohli putovať telom. Triglyceridy sú esenciálne pre energetickú rovnováhu a celkové fungovanie tela, ale ich prebytok môže viesť k závažným zdravotným problémom.
Kľúčové funkcie triglyceridov:
- Exogénny príjem: Triglyceridy získavame z potravy.
- Energetická rezerva: Sú hlavným spôsobom, akým telo ukladá energiu.
- Nadbytočné kalórie sa menia na triglyceridy.
Ako Vysoké Triglyceridy Ovplyvňujú Vaše Zdravie?
Zvýšená hladina triglyceridov prispieva k vzniku aterosklerózy. Ateroskleróza je ochorenie, ktoré môže následne viesť k infarktu, alebo cievnej mozgovej príhode. Triglyceridy spôsobujú až 5x častejší rozvoj kôrnatenia tepien a riziko infarktu než cholesterol. Na rozdiel od cholesterolu (rozpustná molekula), sú triglyceridy v krvi nerozpustné tukové zložky. Pri ich zvýšenej hodnote je krv akoby mliekom zakalená (tzv. chylózna krv). Práve triglyceridy neustále dráždia vnútornú stenu tepien (odborne endotel), spôsobujú v nej mikrozápal. Stena tepien na to reaguje zhrubnutím - kôrnatením (odborne aterosklerózou). Triglyceridy majú až 5x vyššiu schopnosť aterosklerózy tepien než samotný cholesterol.
Rozdiel Medzi Triglyceridmi a Cholesterolom
Triglyceridy a cholesterol nie sú to isté, ale vzájomne spolu súvisia. Cholesterol a triacylglyceroly (TAG) predstavujú dva základné typy lipidov v ľudskom organizme, ktoré zohrávajú kľúčové úlohy v metabolizme. Cholesterol a triglyceridy sú oba typy lipoidov, ktoré plnia rôzne funkcie v tele, ale ich hladiny v krvi môžu spolu súvisieť. Vysoké hladiny triglyceridov sú často spojené s nízkymi hladinami HDL cholesterolu a vysokými hladinami LDL cholesterolu. Tento nepriaznivý lipidový profil zvyšuje riziko aterosklerózy, čo je stav, kedy sa v cievach hromadia tukové usadeniny, čo vedie k zúženiu a stuhnutiu tepien.
Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa
Na preventívnej prehliadke po 40. roku života lekár zisťuje hladinu celkového, HDL a LDL cholesterolu a triglyceridov z odberov krvi. LDL cholesterol je tzv. „zlý“, jeho vysoká hladina prispieva k srdcovo-cievnym chorobám, kým HDL cholesterol je tzv. „dobrý“ a pripisuje sa mu ochranný efekt na cievy. Hladina triglyceridov nesmie byť vysoká, pretože takisto cievam škodí, a to aj keď máte cholesterol nízky.
V základnom lipidovom paneli biochemického vyšetrenia sú zvyčajne stanovené štyri hodnoty: celkový cholesterol - TC (total cholesterol), HDL-cholesterol - HDLc (tzv. dobrý cholesterol), LDL-cholesterol - LDLc (tzv. zlý cholesterol) a triglyceridy - TG. Tieto kategórie si laicky môžeme predstaviť takto: celkový cholesterol ako zhrnutie všetkých poddruhov cholesterolu (nie je to jednoduchý súčet jednotlivých kategórií), ktorý nám podáva orientačný prehľad o tom, či jeho nositeľ má lipidový metabolizmus v poriadku, alebo nie. Jednotlivé kategórie potom prispievajú k celku, HDL-cholesterol, ktorý má za úlohu transportovať tuky do pečene a odovzdať ich na odbúravanie (preto je „dobrý“), a LDL-cholesterol, ktorý naopak prenáša cholesterol ku tkanivám, kde sa - v prípade jeho nadbytku - ukladajú. Tieto tri druhy cholesterolu si môžeme laicky priblížiť ako rozpustený živočíšny tuk, ktorý pláva v krvi. Poslednou kategóriou sú triglyceridy, to sú tzv. neutrálne tuky, ktoré podliehajú pomerne rýchlemu spracovávaniu, a preto sa tiež veľmi rýchlo menia ich hladiny. Pre zjednodušenie sa dajú popísať ako energia, ktorú naše telo spotrebováva pre svoj život a pohyb. Ako to, čím je benzín pre automobil. Keď sa naraňajkujeme, hladina triglyceridov sa behom pár desiatok minút zvýši, keď hladujeme, hýbeme sa a fungujeme, hladiny triglyceridov sa postupne znižujú. Metabolizmus triglyceridov úzko súvisí s metabolizmom cukrov a energie, preto bývajú ich hodnoty často zvýšené u pacientov s nadmernou hmotnosťou či obezitou, inaktivitou a tiež s cukrovkou 2. typu.
Vysoká Hladina Triglyceridov - Príznaky a Príčiny
Vysoká hladina cholesterolu a triglyceridov nám môže ľahko uniknúť, pretože často nemá žiadne špecifické príznaky, ktoré by nás varovali, že sa s telom niečo deje. Medzi hlavné príčiny patria dedičnosť, poruchy pečene, cukrovka a hypotyreóza.
Rizikové zdravotné stavy:
- Dedičnosť
- Poruchy pečene
- Cukrovka
- Hypotyreóza
Stres je častým problémom aj u štíhlych ľudí. Alkohol zvyšuje najmä triglyceridy, fajčenie znižuje HDL a poškodzuje cievy samostatným spôsobom. Ak jete veľa sacharidov a málo tukov, môžu sa vám v krvi zvýšiť triglyceridy, LDL cholesterol a znížiť HDL-cholesterol. Familiárna hypercholesterolémia je najčastejším dôvodom vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí. Z dôvodu genetickej poruchy pečeň nedokáže efektívne spracovať LDL cholesterol. Sedavý spôsob života môže byť faktom aj u štíhlych ľudí. Nízka úroveň pohybu znižuje „dobrý“ cholesterol. Ak trpíte zníženou funkciou štítnej žľazy, sprevádza vás zvyčajne aj nadváha, ale nie vždy je tomu tak.
Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa
Vysoké Triglyceridy a LDL Cholesterol - Riziká
Vysoké triglyceridy majú až 5x vyššiu schopnosť aterosklerózy tepien než samotný cholesterol. Zjednodušene povedané, ak máte zvýšené triglyceridy a sused „iba“ cholesterol, tak ste na tom 5x horšie ako on. Samozrejme, ak máte ešte aj zvýšený „zlý“ LDL cholesterol, tak sa riziko aterosklerózy ešte znásobuje.
Ako Znížiť Hladinu Triglyceridov?
Na zníženie hladiny TAG je dôležitá aj zmena životosprávy. Odporúčajú sa konzumovať potraviny s nízky obsahom tuku. Jesť viac zeleniny a ovocia. Taktiež je vhodné zvýšiť fyzicku aktivitu. Nemajte obavy - nikdy nie je neskoro začať so zmenou.
- Znížte telesnú hmotnosť: Redukcia nadváhy a udržanie zdravej telesnej hmotnosti výrazne prispievajú k nižším hladinám triglyceridov.
- Zmeňte tuky v strave: Obmedzte príjem nasýtených tukov, trans tukov a jednoduchých sacharidov.
- Obmedzte alkohol: Nadmerná konzumácia alkoholu zvyšuje hladiny triglyceridov.
- Zvýšte fyzickú aktivitu: Pravidelné cvičenie, ako je chôdza, beh, plávanie alebo jazda na bicykli, výrazne prispieva k znižovaniu hladiny triglyceridov. Netreba trhať športové rekordy, ale treba do svojho denného programu zaradiť nejakú formu pohybu - počíta sa napríklad aj čiastočne pešia cesta do/z práce, dôležitá je pravidelnosť. Navyše, pravidelný pohyb pomáha bojovať proti nadmernej hmotnosti a obezite a celkovo zvyšuje odolnosť srdcovo-cievneho systému.
- Obmedzte cukry a jednoduché sacharidy: Nadbytok cukru poškodzuje metabolizmus tukov.
Konkrétne potraviny a ich vplyv
- Fazuľa: Pravidelnou konzumáciou je možné znížiť a udržať prijateľnú hladinu cholesterolu a triglyceridov.
- Sója: V rovnakej hmotnosti sójové bôby obsahujú viac proteínov a železa ako mäso, oveľa viac vápnika ako mlieko a viacnásobné množstvo vitamínu B ako vajcia.
- Avokádo: „Prírodné maslo“, ktoré aj keď je bohaté na vysoko hodnotné tuky, v skutočnosti „zlé“ tuky v tele znižuje.
- Pšeničné klíčky: Bohatý zdroj živín a aktívnych látok. Obsahujú esenciálne (omega-3) mastné kyseliny.
- Rybí olej: (Dostať v lekárni aj kapsule s obsahom omega-3 mastnými kyselinami) má vysoký obsah nenasýtených (esenciálnych) mastných kyselín. Ľudské telo si ich nevie vyrobiť a je nutné ich prijímať potravou.
Diétne Zásady
- Základom diéty na zníženie hladín cholesterolu je obmedzenie konzumácie tukov živočíšneho pôvodu. Zásadné je znížiť nielen frekvenciu a celkové množstvo prijatých živočíšnych tukov, ale tiež zvýšiť ich kvalitu (najmä tučné mliečne výrobky, smotana, šľahačka, jedlá z nich uvarené, maslo, masť, tučné mäso, údeniny, hlavne tie nekvalitné s nízkym podielom mäsa, spracované mäsové výrobky, napr. paštéty). Treba si ale povedať, že zmeny je vhodné zavádzať do diéty postupne a pomaly tak, aby sme si na ne zvykli, a nesnažiť sa „polepšiť sa“ o 150 % ihneď.
- Zvýšte príjem vlákniny - nájdete ju hlavne v zelenine, celozrnných potravinách. Zo zeleniny si urobte základ jedálnička. Uprednostnite celozrnné výrobky - namiesto bieleho pečiva či cestovín zvoľte alternatívu s väčším množstvom vlákniny.
Ako Znížiť Cholesterol a Podporiť Zdravie Srdca?
- Zvážte prírodný výživový doplnok: Vhodným prípravkom je napríklad aj Dr. Max Silymarin Complex. Výživový doplnok s obsahom kombinácie cholínu, extraktu z plodov pestreca mariánskeho štandardizovaného na silymarín, inozitolu, niacínu (vitamínu B3), vitamínu E, kyseliny pantoténovej (vitamínu B5) a vitamínov B1, B2 a B6. Pestrec mariánsky prispieva k udržaniu normálnej funkcie pečene a podporuje dobré trávenie. Cholín prispieva k udržaniu normálnej funkcie pečene a správnej látkovej premene lipidov. Inozitol je zlúčenina, ktorá sa nachádza v bunkových membránach. Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Niacín (vitamín B3), kyselina pantoténová (vitamín B5) a vitamíny B1, B2 a B6 prispievajú k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. Odporúčané denné dávkovanie 1 kapsula denne.
- Dostatočný spánok a menej stresu: Okrem doplnkov hrá dôležitú úlohu aj psychická pohoda a kvalitný spánok. Zdravý životný štýl zahŕňa aj zvládanie stresu, fajčenie a nedostatok spánku, ktoré negatívne ovplyvňujú hladiny triglyceridov.
AtheroControl ako možnosť zníženia triglyceridov
AtheroControl je klinicky skúšaním overený prírodný produkt. Klinické skúšanie produktu AtheroControl preukázalo až takmer 20% zníženie triglyceridov v krvi v priebehu 3 mesiacov. Ďalšia výhoda produktu AtheroControl je, že upravuje aj hodnoty cholesterolu a pečeňových parametrov (parametre AST, ALT). Dokonca preukázal aj zlepšenie parametra pre žlčovodé cesty a ťažkosti spôsobené alkoholickou alebo drogovou (prip. liekovou) cirhózou (parameter GMT). V neposlednom rade je AtheroControl prvý a zrejme jediný prírodný produkt, ktorý klinicky dokázateľne zvyšuje prekrvenie srdcového svalu až takmer o 8%, a to u ľudí so zdravým srdcom. Naviac sa môže AtheroControl bezpečne kombinovať s liečivami.
AtheroControl je vhodný pre ľudí:
- pri zvýšených triglyceridoch alebo cholesterole (prvá prírodná voľba po preventívke)
- pri zvýšených pečeňových hodnotách (prvá prírodná voľba po preventívke)
- so zvýšeným krvným tlakom (zlepšenie pružnosti tepien +174%)
- s chronickým ochorením srdca (zlepšenie prekrvenia srdcového svalu min. +7,6%)
- so zvýšeným krvným cukrom alebo cukrovkou
- s nadváhou až ťažkou obezitou
AtheroControl je bežne dostupný v lekárňach a v ešopoch. Balenie obsahuje 30 tabliet. Odporúča sa užívať 1 tableta večer.
Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM
Omega-3 Mastné Kyseliny a Ich Vplyv
Na základe zdravotných tvrdení prispievajú omega mastné kyseliny k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Na základe niektorých zdrojov omega-3 mastné kyseliny znižujú škodlivé triacylglyceroly a zvyšujú hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. Dôležitý je pri ich príjme najmä pomer k množstvu omega-6 mastných kyselín. Omega-6 mastné kyseliny prijímame v potrave prirodzeným spôsobom omnoho častejšie, nakoľko sa nachádzajú napríklad v rastlinných olejoch, orechoch a v niektorých druhoch mäsa. Omega-9 mastné kyseliny sa nachádzajú v olivovom oleji, taktiež repkovom, či slnečnicovom a niektorých semenných olejoch. Preto je potrebné prehodnotiť jedálniček a v prípade, že sa v ňom nachádzajú dostatočné zdroje omega-6 a omega-9 mastných kyselín, odporúčam siahnúť po omega-3 mastných kyselinách. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ako sú ryby (losos, makrela, sardinky), prispieva k zníženiu hladiny triglyceridov.
Preventívne Vyšetrenia
Len tretina ľudí po štyridsiatke absolvuje pravidelné preventívne vyšetrenie u lekára. Na Slovensku ročne zomrie na srdcovú príhodu (najčastejšie infarkt, náhle zlyhanie) alebo mozgovú mŕtvicu viac ako 20 tisíc ľudí (každých 20-30 minút niekto). Takmer každé druhé úmrtie (48% v roku 2021) u nás je z uvedených príčin. Slovensko sa vo svetových priečkach v tomto ohľade drží vysoko. Čo je smutnejšie, že drvivá väčšina uvedených úmrtí patrí medzi tzv. odvrátiteľné. To znamená, že, kontrolou, úpravou životného štýlu, prípadne už vhodnou liečbou sa im dokáže pohodlne zabrániť. Pomôže, ak by sme absolvovali pravidelné preventívne vyšetrenia u svojho obvodného lekára. Na tie máme nárok z poistenia. Odber krvi na kľúčové biochemické parametre vám hneď ukáže, ako na tom ste. Nejeden z nás ostane v šoku, keď zistí, že má vysoký cholesterol, triglyceridy, cukor či pečeňové hodnoty. Tie totiž nebolia, nedajú vám o sebe vedieť. Nikto z nás si nezaslúži skončiť ako uvedených 48%. A pri tom stačí tak málo, absolvovať preventívky. Ak poznáme svoje biochemické hodnoty, môžeme ich pohodlne ovplyvniť.
Liečba v Tehotenstve
V tehotenstve prirodzene stúpa hladina cholesterolu aj tukov. Normálne hladiny v 2. - 3. trimestri môžu byť vyššie. Preto sa na vyšší cholesterol aj tuky v tehotenstve a počas dojčenia pozeráme inak. Rizikom je genetická porucha metabolizmu tukov, keď môžu byť hladiny extrémne vysoké. Taktiež je rizikom pridružený vysoký tlak, cukrovka či výrazná obezita. Lekár vám preto v tehotenstve či počas dojčenia cholesterol nemusí vôbec kontrolovať z dôvodu jeho výkyvov. Bežné lieky na zníženie cholesterolu by ste v tehotenstve ani počas dojčenia nemali užívať bez toho, aby ste lekára na svoje tehotenstvo upozornili. Za bezpečnú prirodzenú alternatívu liekov sa považuje vláknina či rastlinné steroly, výnimočne lekár zváži liečbu žlčovými sekvestrantmi.
tags: #vysoke #triglyceridy #dieta