Šípkový čaj a dojčenie: Prírodná podpora pre matku a dieťa

Vyrastala som na vidieku, kde boli bylinky prvou voľbou pri riešení zdravotných problémov. Zbierali sme materinu dúšku, lipu a každú jeseň chodíme na šípky. Aj keď je všeobecný postoj, že liečivé rastliny sú tou najprirodzenejšou cestou liečenia, v období tehotenstva a dojčenia treba byť opatrný. Počas dojčenia môže telo ženy vyprodukovať až jeden liter materského mlieka denne. Je preto dôležité, aby dojčiace matky zvýšili príjem tekutín aspoň na 2,5 až 3 litre denne a zvýšili aj príjem minerálnych látok.

Úvod do problematiky byliniek počas dojčenia

Ako psychologička a lektorka kurzov pre rodičov sa stretávam s nastávajúcimi mamičkami, ktoré sa chcú dobre pripraviť na materstvo. Pitný režim je dôležitou súčasťou života, a to najmä počas dojčenia. Dojčiace čaje plné upokojujúcich byliniek vám môžu byť nápomocné v mnohých ohľadoch. Aj keď sme si v netehotnom a nedojčiacom stave zvykli pravidelne užívať niektoré rastlinky, počas dojčenia by mohli byť problém. O použití byliniek by ste sa vždy mali poradiť s lekárom alebo lekárnikom.

Prečo je pitný režim dôležitý počas dojčenia

Počas dojčenia potrebujete nielen dostatok tekutín, ale aj minerálnych látok, ktoré sa spotrebúvajú spolu s tvorbou materského mlieka. Tvorba mlieka znamená pre ženu zvýšený výdavok energie, živín, vitamínov a minerálov. Po pôrode, ktorý je pre ženu veľkou záťažou, čerpá jej telo ešte zo zásob vytvorených počas tehotenstva. V období dojčenia by sa mal energetický príjem v porovnaní s netehotnou ženou zvýšiť o 500 kcal denne.

Šípkový čaj: Tradičný nápoj plný vitamínov

Šípkový čaj patrí k najobľúbenejším prírodným nápojom, ktoré poznali už naši starí rodičia. Vyrába sa zo sušených plodov ruže šípovej (Rosa canina), rastliny, ktorá rastie bežne popri cestách, na lúkach či lesných okrajoch. Jej jasne červené plody - šípky - sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, vďaka čomu si čaj z nich získal povesť „vitamínovej bomby“.

Ruža šípová ako zdroj zdravia

Ruža šípová je nenápadný, no mimoriadne cenný ker. V prírode ju spoznáte podľa tŕnistých vetiev a typických šípok, ktoré dozrievajú koncom septembra až októbra. Na prípravu šípkového čaju sa používajú sušené plody, ktoré sa zbierajú ešte pred prvými mrazmi. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ale aj A, E, K a skupiny B, ďalej vápnik, železo, draslík či horčík.

Prečítajte si tiež: Bezpečná cesta s dojčeným dieťaťom

Tradičný liek našich starých mám

Už staré mamy vedeli, že šípkový čaj pomáha pri prechladnutí, únave či bolestiach kĺbov. Kedysi bol považovaný za domáci liek číslo jeden, pretože šípky boli dostupné, nenáročné na spracovanie a mali dlhú trvanlivosť. Okrem čaju sa z nich pripravovali aj sirupy, džemy či odvary, ktoré pomáhali posilniť imunitu počas zimy.

Účinky šípkového čaju na zdravie

Šípkový čaj má mnoho priaznivých účinkov na zdravie, ktoré stoja za pozornosť.

Vitamínová bomba pre imunitu a prevenciu chorôb

Najznámejším benefitom šípkového čaju sú jeho účinky na imunitný systém. Vysoký obsah vitamínu C podporuje tvorbu bielych krviniek a zlepšuje obranyschopnosť organizmu. Pravidelné pitie čaju pomáha chrániť telo pred prechladnutím, chrípkou či inými infekciami dýchacích ciest. Na rozdiel od syntetických doplnkov výživy je šípkový čaj prírodný a telo ho dokáže lepšie spracovať.

Okrem vitamínu C obsahuje aj množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály a spomaľujú proces starnutia. To znamená, že šípkový čaj má priaznivý vplyv aj na pokožku, vlasy či nechty.

Podpora trávenia a detoxikácie organizmu

Účinky šípkového čaju sa prejavujú aj na tráviacom systéme. Pomáha stimulovať činnosť pečene a obličiek, čím podporuje prirodzené vylučovanie toxínov z tela. Vďaka jemnému močopudnému efektu napomáha odvodňovaniu, čo ocenia ľudia trpiaci opuchmi alebo vysokým krvným tlakom.

Prečítajte si tiež: Starostlivosť o dieťa s marhuľovým olejom

Pri miernych tráviacich problémoch - ako je zápcha alebo pocit ťažoby - môže pravidelné pitie šípkového čaju pomôcť upraviť trávenie a zlepšiť vstrebávanie živín.

Zdravie kože, vlasov a kĺbov

Šípkový čaj obsahuje prírodné zlúčeniny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu - základnej stavebnej látky pokožky a kĺbov. Vďaka tomu má priaznivý vplyv na pružnosť kože, pevnosť vlasov a celkový vzhľad pleti. Pomáha tiež pri regenerácii tkanív a zlepšuje hojenie drobných rán.

Mnohí odborníci odporúčajú šípkový čaj aj pri bolestiach kĺbov, artritíde či reumatizme. Obsahuje látky, ktoré tlmia zápaly a môžu znížiť nepríjemné bolesti spôsobené degeneratívnymi ochoreniami.

Posilnenie srdca a cievneho systému

Pravidelná konzumácia šípkového čaju pomáha udržiavať zdravé cievy. Antioxidanty a flavonoidy v ňom obsiahnuté zlepšujú prietok krvi, znižujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) a podporujú zdravie srdca. Výskumy naznačujú, že šípkový čaj môže prispieť aj k regulácii krvného tlaku a celkovej rovnováhe obehového systému.

Šípkový čaj v každodennom živote

Kedy je najlepšie piť šípkový čaj

Šípkový čaj môžete piť počas celého roka - ako ranný povzbudzujúci nápoj, aj ako večerný relax po dlhom dni. Na imunitu sa odporúča piť ho pravidelne počas jesene a zimy, ideálne 1-2 šálky denne. Počas choroby ho môžete piť teplý s medom a citrónom, aby ste urýchlili rekonvalescenciu.

Prečítajte si tiež: Práva dojčiacich matiek na Slovensku

V lete sa z neho dá pripraviť aj osviežujúci studený nápoj - stačí ho nechať vychladnúť, pridať ľad a lístky mäty.

Príprava šípkového čaju

Najčastejšou chybou pri príprave je zalievanie šípok vriacou vodou. Vysoká teplota totiž ničí vitamín C. Správny postup je nasledovný: sušené šípky (1-2 lyžice) zalejte vodou s teplotou približne 70-80 °C a nechajte lúhovať aspoň 15-20 minút.

Ak chcete získať maximum účinných látok, môžete šípky najskôr mierne podrviť alebo nechať lúhovať cez noc v studenej vode a následne len jemne ohriať.

Kombinácie so zázvorom, medom či citrónom

Šípkový čaj chutí výborne aj v kombinácii s inými prírodnými zložkami. Zázvor dodá nápoju hrejivý účinok, citrón zvýši obsah vitamínu C a med ho príjemne osladí. Ak preferujete ovocnejšiu chuť, pridajte kúsky jablka, sušené brusnice alebo škoricu.

Bezpečnosť a obmedzenia

Kedy môže šípkový čaj uškodiť

Príliš časté alebo nadmerné pitie (viac ako 4-5 šálok denne) môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, pálenie záhy alebo hnačku. Vzhľadom na obsah organických kyselín nie je vhodný pre ľudí so žalúdočnými vredmi či citlivým trávením.

V niektorých prípadoch môže dôjsť k alergickej reakcii - svrbenie, vyrážka alebo podráždenie kože. Ak sa takéto prejavy vyskytnú, konzumáciu čaju treba okamžite prerušiť.

Šípkový čaj a tehotenstvo, dojčenie, deti

Pre tehotné a dojčiace ženy je šípkový čaj vo všeobecnosti bezpečný, pokiaľ sa pije s mierou. No ako pri všetkých bylinkových čajoch, odporúča sa konzultácia s lekárom. U detí je vhodné podávať ho v zriedenej forme a bez pridaného cukru.

Možné interakcie s liekmi a doplnkami výživy

Šípkový čaj môže ovplyvniť účinok niektorých liekov - najmä tých, ktoré znižujú krvný tlak alebo pôsobia na riedenie krvi. Preto by ho ľudia s vážnymi zdravotnými problémami mali konzumovať len po dohode s lekárom.

Ďalšie bylinky a dojčenie

Mnohé ženy trápi nízka tvorba mlieka a hľadajú spôsoby, ako podporiť laktáciu. Dojčiace čaje môžu byť v tomto smere nápomocné, pretože podporujú tvorbu materského mlieka. Ide však o individuálny proces. Dojčiace čaje môžete začať piť už na konci tehotenstva, aby ste podporili včasnú tvorbu mlieka. Potom ich môžete piť ako dlho chcete, ak vám chutia a vyhovujú. Neprekračujte však odporúčanú dennú dávku. Existuje množstvo bylín, ktoré sú vhodné, bezpečné a účinné počas dojčenia.

Bylinky, ktorým sa vyhnúť

Niektoré bylinky môžu mať negatívny vplyv na dojčenie. Mäta a šalvia ultmujú tvorbu mlieka. Počas dojčenia je lepšie sa vyhnúť paline, ženšenu a aloe vera. Je dôležité dbať na to, aby účinky vybraných byliniek na dojčenie boli pozitívne.

Bylinky, ktoré sú vhodné počas dojčenia

  • Medovka lekárska: Upokojuje nervový systém. Čajík pite pri nervozite, nespavosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy, ale pomôže aj proti kŕčom v bruchu a nevoľnosti.
  • Lipa veľkolistá: Pomáha pri akomkoľvek prechladnutí. Znižuje horúčku a pôsobí protizápalovo.
  • Nechtík lekársky: Je silno protizápalový, pridávam ho takmer do každej čajovej zmesi. Pomôže pri ranných nevoľnostiach.
  • Repík lekársky: Je protizápalový, takže ja ho pridávam do zmesí aj pri bolestiach hrdla a akomkoľvek prechladnutí. Výborný je na oštrenie zápalov na koži.
  • Žihľava dvojdomá: Má čistiace účinky, pomáha na opuchy, zápal močových ciest, anémiu. Zvyšuje tvorbu materského mlieka.
  • Ostružina malinová: Posilňuje maternicu a uľahčuje pôrod tým, že v druhej dobe pôrodnej pomáha sťahom maternice. Podporuje rozbehnutie a tvorbu materského mlieka.

Čo piť a čo nepiť počas dojčenia

Dôležité je dbať na pitný režim. Neplatí však, že čím viac tekutín žena vypije, tým viac mlieka sa jej bude tvoriť. Prebytočné množstvo vody sa z tela vylúči močom. Pri nedostatočnom príjme tekutín môže zas dôjsť k dehydratácii a k obmedzeniu tvorby mlieka. Dojčiaca žena by mala vypiť dva a pol litra tekutín denne, v teplom počasí aj viac. Najvhodnejší čas na pitie je desať až pätnásť minút pred dojčením.

Odporúča sa piť polotučné mlieko, mliečne kokteily, šípkový čaj, ktorý je zdrojom vitamínu C, kvalitné neperlivé minerálky, ovocné mušty, riedené džúsy a zeleninové vývary. Za nevhodnú sa považuje voda z neprevareného zdroja, tonik a dlhodobé pitie bylinných čajov. Obmedziť by sa malo pitie nápojov obsahujúcich kofeín. Občasná konzumácia alkoholu v malom množstve dojčenému dieťaťu neublíži. Alkohol vo väčšom množstve môže u dieťaťa spôsobiť poruchy vývoja mozgu.

Strava dojčiacej matky

Príjem bielkovín by sa mal v období dojčenia zvýšiť o 15 g denne, čo predstavuje tri šálky nízkotučného mlieka denne. Dôležitý je najmä príjem nenasýtených tukov, ktoré sú obsiahnuté v rybacom tuku a rastlinnom oleji. Dojčiacim ženám sa odporúča pridať do jedálneho lístka asi dve lyžice rastlinného oleja, napríklad ako zálievku do šalátu a jesť trikrát do týždňa ryby. Obmedziť by sa mal príjem soli na 3 - 5 g denne.

Vegetariánky môžu trpieť nedostatkom vitamínu B12, železa, vápnika a ďalších živín, ktoré sa tak nedostávajú dieťaťu. Vitamín B12 sa nachádza iba v živočíšnych potravinách.

Liečba chorôb počas dojčenia

Prvým krokom je zamerať sa na dostatočný oddych v posteli. Chorobu teda treba v prvom rade vyležať a pritom dbať na dostatok tekutín. Zaradiť treba aj dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, prípadne vitamín C a zinok, ktoré dokážu stimulovať bunky imunitného systému. Už v ľudovom liečiteľstve sa pri chorobách aj preventívne odporúča užívanie cesnaku v dávke 1-2 strúčiky denne. Ak máte upchatý nos, pomôže hypertonická morská voda alebo môžete v krajnom prípade použiť aj spreje na upchatý nos s učinnou látkou (napr. xylometazolín, oxymetazolín). Takéto spreje môžete používať maximálne 3-5 dní. Pri produktívnom kašli (ak vykašliavate hlien) skúste homeopatický sirup, prípadne sirupy a obsahom ambroxolu, avšak až po porade s lekárom. Ak máte zvýšenú teplotu nad 38,5, skúste studené zábaly alebo vlažnú sprchu.

Čomu sa vyhnúť pri liečbe počas dojčenia

  • kombinované nápoje proti chrípke s obsahom pseudoefedrínu, ktorý môže spôsobiť podráždenosť bábätka
  • kyselina acetylsalicylová (napr. Aspirin, Acylpyrin) - veľké dávky môžu u detí vyvolať vážne nežiaduce účinky

tags: #šípkový #čaj #a #dojčenie