Alergická reakcia na arašidy môže byť pre niektorých ľudí život ohrozujúca. Nové štúdie však naznačujú, že diétne opatrenia v ranom veku by mohli významne znížiť riziko vzniku tejto alergie. Podľa vedcov, ak sa výrobky obsahujúce arašidy zaradia do jedálnička detí už od dojčenského veku, pravdepodobnosť rozvoja alergie v puberte by sa mohla znížiť až o 71 percent.
Imunologické Okno a Tolerancia Potravín
Obdobie od ukončenia štvrtého mesiaca až po siedmy-ôsmy mesiac sa považuje za "imunologické okno". Počas tohto obdobia je imunitný systém dieťaťa predisponovaný na to, aby sa naučil tolerovať nové potraviny. Aktivuje sa bunková imunita a v organizme sa vytvárajú T-lymfocyty, ktoré navodzujú toleranciu prijatých potravín.
Úplne optimálne je, keď rodič v tomto období postupne zavedie dieťaťu do jedálnička všetky rizikové potraviny, teda aj orechy, lepok, ryby, jahody či citrusy a všetko to, čo normálne konzumujeme. Odporúčame zaviesť najmä potraviny typické pre danú zemepisnú šírku, ale reálne tam môžeme skúsiť dať dieťaťu úplne všetko. Ideálne je, ak dieťa ochutnáva nové potraviny a popri tom je dojčené.
Ako Zavádzať Arašidy do Detskej Stravy
Podľa Americkej pediatrickej akadémie sa odporúča začať podávať deťom arašidy už vo veku štyroch až šiestich mesiacov. Je však dôležité pamätať na to, že celé arašidy, nasekané arašidy a arašidové maslo môžu byť pre dojčatá nebezpečné kvôli riziku zadusenia. Arašidové maslo sa môže natrieť na iné jedlo alebo zmiešať s materským mliekom, umelým mliekom alebo pyré. Arašidy sa môžu jemne pomlieť, aby sa znížilo riziko.
Michelle F. Huffakerová z Kalifornskej univerzity v San Franciscu uviedla, že na vystavenie dojčaťa arašidom „existuje viacero možností, ale obyčajné staré arašidové maslo rozmiešané v teplej vode môže fungovať aj pre štvormesačné dieťa - nemusí to byť nič zložitejšie“.
Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM
Štúdie Potvrdzujúce Prínos Skorého Zoznámenia sa s Arašidmi
Štúdia LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) ukázala, že deti, ktoré konzumovali arašidy medzi štvrtým a jedenástym mesiacom, mali sedemnásobne nižší výskyt alergie na arašidy v piatom roku života v porovnaní s deťmi, ktoré arašidy nejedli.
Vedci štúdie NEJM Evidence sledovali alergie na arašidy u detí vo veku do päť rokov a potom opäť vo veku do šesť rokov a potom skupinu pre potreby štúdie sledovali nasledujúcich šesť rokov. Alergia na arašidy sa vo veku približne 12 rokov vyvinula o 15,4 percenta detí, ktoré sa v dojčenskom veku do päť rokov vyhýbali arašidom, v porovnaní so 4,4 percentami detí, ktoré arašidy konzumovali.
Rizikové Faktory a Opatrenia
U detí, ktoré trpia ekzémami, odporúčajú lekári začať s podávaním arašidov už v štyroch mesiacoch, pretože sú na rozvoj alergie náchylnejšie. Ak má dieťa ekzém, vieme, že je rizikovejšie z hľadiska vývoja alergie aj na iných orgánových systémoch. Aj v tomto prípade zavádzame čo najviac potravín počas imunologického okna a dieťa sledujeme. Prítomnosť samotného ekzému neznamená, že by sme sa mali vyhýbať akýmkoľvek potravinám.
Je dôležité rozlišovať medzi bežnými vyrážkami a alergickými reakciami. Nie každá vyrážka znamená alergiu. Najčastejšie súvisí s nejakou infekciou alebo môže vzniknúť z podráždenia pokožky krémom, ktorým bábätko ošetrujeme. Ak sa po konzumácii určitej potraviny vytvorí len lokálna kožná reakcia, môžeme potravinu neskôr opakovane skúšať zavádzať v malých dávkach.
Orechy a Semienka v Detskom Jedálničku
Orechy a semienka sú vzácnym zdrojom živín, ktoré naše telo denne potrebuje. Obsahujú tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Tuky tvoria podstatnú časť zloženia orechov, preto sú aj vysoko kalorické, avšak ide o dôležité poly nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre ľudské telo veľmi prospešné.
Prečítajte si tiež: Plodová voda a jej vplyv na dieťa
Pediatrička Denisa Jaššová uvádza, že zaradiť orechy a semienka v strave detí vo vhodnej forme môžu mamičky už niekedy medzi 4. - 11. mesiacom života. Pri zavádzaní orechov do detského jedálnička platí pravidlo postupného ochutnávania malého množstva. Ponúkame ich, samozrejme, spočiatku pomleté, ideálne najskôr ako súčasť iného jedla - do kaše, do tortovej plnky, do cesta na domáce koláče.
Iným spôsobom, ako zaviesť orechy a semienka v strave detí, sú orechové maslá. Vďaka ich konzistencii sa deťom budú dobre prijímať a prehĺtať. Pri ich výbere sa však treba zamerať na pozorné čítanie zloženia a vyberať 100% orechové maslo, teda vyrobené iba z orechov bez pridaného cukru. Na začiatku dieťaťu podáme iba maličké množstvo - ani nie celú čajovú lyžičku. Maslo podávame tri po sebe nasledujúce dni a sledujeme, či naň dieťa nereaguje alergickým prejavom.
Vlašské orechy obvykle deti dobre príjmu. Väčšiu pozornosť a opatrnosť treba venovať pri zavádzaní cudzokrajných orechov, ako sú kešu, para orechy, pistácie, arašidy, či mandle. Preto treba každý druh orechov zavádzať osobitne, aby sme odsledovali, ako naň dieťa reaguje.
Alergické Reakcie a Ich Prejavy
Ak by sa po konzumácii orechov objavila alergická reakcia, väčšinou sa prejaví ako výsyp na pokožke. Medzi ďalšie príznaky alergie na orechy však patrí aj opuch, tráviace ťažkosti, svrbenie alebo až pálenie kože. Svrbieť môžu aj oči a nos, môže sa pridružiť tiež bolesť hlavy, slzenie očí, kýchanie a kašeľ, ale aj vracanie a hnačka. Takéto stavy netreba podceniť.
Prečítajte si tiež: Zdravý štart s baklažánom