Baklažán v detskej výžive: recepty a tipy pre zdravý štart

Keď sa bábätku spomalí alebo zastaví priberanie na hmotnosti, dieťatko si pýta častejšie papať a zvyčajný čas dojčenia alebo množstvo mlieka sa mu zdá málo, zrejme je čas začať s príkrmami. Zvyčajne je to obdobie okolo 6. mesiaca života u detí kojených a ukončeného 4. mesiaca u detí na umelom mliečku. Vtedy už väčšinou dosahujú deti hmotnosť 6 kg a viac, objavujú svet nielen z polohy na chrbátiku, energetický výdaj, a tým samozrejme aj potreba prijatej energie podstatne stúpa. V tomto období je dôležité začať so správnymi príkrmami, ktoré dieťaťu zabezpečia potrebné živiny. Jednou z možností je aj baklažán, zelenina často prehliadaná, no plná nutričných benefitov, si zaslúži miesto v jedálničku aj tých najmenších.

Prečo zaradiť baklažán do jedálnička detí?

Baklažán je nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje dôležité minerály ako draslík, mangán, železo, meď a vitamíny skupiny B. Vďaka tomu je vhodnou voľbou aj pre malé deti. Navyše, v niektorých odborných kruhoch je považovaný za "superpotravinu" pre jeho vysoký obsah polyfenolových látok s antioxidačnými účinkami. Tieto antioxidanty chránia bunkové membrány a prispievajú k celkovému zdraviu.

Nutrigenomika, odbor zaoberajúci sa vplyvom rastlinných látok na organizmus, zaraďuje baklažán medzi potraviny s vysokým obsahom xenobodov. Xenofaktory (fytoalexíny, polyfenoly, flavonoidy, alkaloidy, terpenoidy) ovplyvňujú aktivitu génov pre sirtuíny, enzýmy chrániace DNA pred poškodením a následne pred chorobami a rakovinovým bujnením.

Ako správne pripraviť baklažán pre deti?

Hoci sa v rozhovoroch často stretávam s neistotou pri jeho príprave, baklažán je v skutočnosti všestranná surovina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Dôležité je vedieť, ako s ním správne zaobchádzať, aby si ho deti obľúbili.

Baklažán by sa mal konzumovať tepelne upravený alebo naložený v octovo-olivovom náleve, aby sa predišlo toxickému vplyvu solanínu, ktorý obsahuje jeho dužina. Šupku baklažánu netreba šúpať, pretože práve v nej sa nachádzajú najcennejšie polyfenolové látky. Pred tepelnou úpravou je vhodné baklažán nakrájať a osoliť, aby sa zbavil horkosti. Soľ vytiahne horké látky, ktoré sa následne odstránia servítkou.

Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM

Kedy a ako začať s baklažánom?

S baklažánom môžete začať po zavedení základných druhov zeleniny, ako je mrkva, zemiak, kaleráb, petržlen, cukina, patizón. Baklažán patrí medzi zeleninu, ktorú je vhodné zavádzať postupne.

Začíname jednozložkovým príkrmom (varená alebo na pare pripravená zeleninka s trochou kojeneckej vody, v ktorej sa varila, prepasírovať cez sitko alebo inak rozmixovať na pyré), zvyčajne namiesto obedňajšej alebo dopoludňajšej dávky mlieka. Postupnosť ostáva. Prvé býva mrkvové pyré ako náhrada obedňajšej dávky mlieka. Do vody vhodnej pre dojčatá, prípadne filtrovaná voda, dáme variť očistenú mrkvu - stačí jedna väčšia alebo 2-3 malé, bez pridania soli či čohokoľvek iného. Niektoré maminky preferujú varenie zeleniny na pare. Po uvarení mrkvu prepasírujeme v hustom sitku. No a ostáva už len dúfať, že to drobcovi zachutí. Samozrejme, prvá ochutnávka neuspeje u žiadneho bábätka, ale skúšať to budeme predsa ďalej. Za úspech sa považuje každá spapaná lyžička. Maminky, väčšinou táto príde aj po mesiaci a viac! Kým dieťa nespapá tento obedňajší príkrm v takom množstve, že mu stačí (100 - 200 g), môžme po nakŕmení ponúknuť stále jeho mliečko, aby neostalo hladné. Každopádne nový druh zeleniny alebo neskôr aj ovocia skúšame ponúkať aspoň 3 dni, aby sme mohli spozorovať prípadnú precitlivenosť.

Na 3. - 4. deň pridáme k mrkve do vody zemiak. Za ďalšie 3 - 4 dni pridáme tretiu zeleninku (petržlen, kaleráb, cukinu, baklažán, tekvicu, patizón), potom ďalšiu a ďalšiu, čomu hovoríme stále zeleninové pyré. Keď ako - tak zvládne vaše dieťatko spapať toto, asi po mesiaci, skúsime ako desiatu namiesto mliečka pripraviť pyré ovocné (krátko v kojeneckej vode podusené ošúpané odjadrené jablká), opäť 3 - 4 dni rozostup medzi pridávaním ďalšieho druhu ovocia (hruška, marhuľa, broskyňa, banán - nie citrusy, jahody, tropické ovocie ako mango, kiwi, figa…). Rovnako v tomto mesiaci môžme k zeleninke na obed pridať kúsok mäsa - biele hydinové, králik. Neskôr samozrejme aj chudé kvalitné bravčové, hovädzie, teľacie. To už je mäsovo - zeleninový príkrm.

Recepty s baklažánom pre deti

Nasledujúce recepty sú jednoduché a chutné, vhodné pre deti od jedného roka, ale s úpravami aj pre mladšie deti.

1. Baklažánové pyré pre najmenších

Ingrediencie:

  • 1 menší baklažán
  • Kojenecká voda alebo materské mlieko

Postup:

  1. Baklažán ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Varíme v pare alebo v malom množstve vody do mäkka.
  3. Rozmixujeme na hladké pyré a podľa potreby pridáme kojeneckú vodu alebo materské mlieko.

2. Baklažánová nátierka

Znovu dávam do pozornosti môj milovaný baklažán, superzeleninu stále nedocenenú v našich končinách. Táto nátierka, pôvodom z blízkeho východu sa dá použiť ako príloha k zeleninovým plackám, koftám, fašírkam, karbonátkam tu už spomínanému falafelu, aj k pečenému mäsu a na chlieb. Baklažán je tiež vhodný pre deti a ak nepoužijete chilli a korenie môžete ho dať na chlebík aj ročnému dieťaťu medovka je práveže prospešná bylinka aj pre najmenších. Baklažán obsahuje síce solanín ale tepelne upravený je úplne bezpečný, chutný a patrí medzi prvé príkrmy pre deti.

Prečítajte si tiež: Plodová voda a jej vplyv na dieťa

Ingrediencie:

  • Baklažány rozkrojené na polovicu umyté a osušené od soli
  • Citrónová šťava
  • Cesnak
  • Bylinky (medovka, kurkuma)
  • Tahini pasta
  • Koreniny (utlačené v mažiari)
  • Jogurt

Postup:

  1. Baklažány rozkrojené na polovicu umyté a osušené od soli upečieme v rúre, pri 180 stupňov celzia kým nezhnednú asi do pol hodiny až 40 minút.
  2. Vydlabeme vychladnutú dužinu do pripravenej porcelánovej misy, roztlačíme vidličkou a zakvapneme citrónovou šťavou.
  3. Pridáme cesnak /roztlačený/nasekané bylinky medovku, kurkumu, tahini pastu, koreniny - utlačené v mažiari, premiešame a nakoniec pridáme jogurt.
  4. Ak sa vám zdá konzistencia príliš nepoddajná použite tyčový mixér a krátko pomixujte.

3. Baklažán s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • Baklažán ošúpaný, prekrojený na polovicu, vyrezané jadro
  • Kuracie mäsko
  • Mrkva pokrájaná
  • Mletá rasca
  • Sladká smotana

Postup:

  1. Baklažán ošúpeme, prekrojíme na polovicu, vyrežeme jadro , trošku posolíme a necháme cca 20-30 min odpočívať pri izbovej teplote.
  2. Dáme uvariť do vody kuracie mäsko s pokrájanou mrkvou a štipkou mletej rasce.
  3. Po cca 45 min., keď je mrkva mäkká, rozmixujeme mrkvu v troške vody z vývaru a vlejeme do baklažánovej masy.
  4. Pridáme nadrobno pokrájané mäsko.
  5. Premiešame, zalejeme sladkou smotanou, necháme prevariť a hotovo.

4. Baklažánové rolky s kozím syrom a paradajkovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Cibuľa
  • Paradajky (čerstvé alebo konzervované)
  • Bobkový list
  • Tymián
  • Smil (alebo iné bylinky podľa chuti)
  • Korenie
  • Kozí syr (jemný, vhodný pre deti)
  • Bazalka
  • Strúhaný syr (parmezán, pecorino, kozí vyzretý syr)

Postup:

  1. Pripravíme omáčku: Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, tymián, smil, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme (cca 20 minút).
  2. Baklažán nakrájame pozdĺžne na plátky, osolíme a necháme postáť cca pol hodinu, aby sme odstránili horkosť. Potom servítkou osušíme.
  3. Baklažán opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Prebytočný olej odsajeme servítkou.
  4. Na každý opečený plátok baklažánu položíme kozí syr, lístok bazalky a zavinieme.
  5. Poukladáme tesne do keramickej misy alebo pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou.
  6. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.

Tip: Pre staršie deti, ktoré obľubujú pikantné chute, môžeme pridať trochu chilli alebo korenie.

5. Baklažánové muffiny s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • Kuracie prsia
  • Soľ
  • Cesnak
  • Korenie na grilovanie (bez glutamanu sodného a iných prídavných látok)
  • Vajíčka
  • Repkový olej
  • Strúhaný syr

Postup:

  1. Baklažán nakrájame na jemné plátky a osolíme, aby zmäkol.
  2. Kuracie prsia nakrájame na malinké kúsky. Vložíme do misy, ochutíme soľou, cesnakom a korením na grilovanie.
  3. Pridáme vajíčka a všetko spolu dobre premiešame.
  4. Formu na muffiny vytrieme repkovým olejom. Do každej formičky vložíme po obvode nasolený baklažán.
  5. Takto pripravíme formičky. Keď je baklažán nachystaný, polievkovou lyžicou plníme formičky kuracou zmesou.
  6. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.
  7. Nakoniec pred dopečením posypeme každú formičku nastrúhaným syrom a dopekáme ešte 10 minút, kým nie je syr zlatistý.
  8. Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať s opečeným domácim chlebíkom alebo zeleninovým šalátom.

Čomu sa vyhnúť v prvom roku života dieťaťa?

V prvom roku života je dôležité vyhýbať sa určitým potravinám, ktoré môžu byť pre dieťa ťažko stráviteľné alebo alergénne. Strava pre deti do 1 roka by mala byť prirodzená, pestrá, hodnotná, ľahko stráviteľná, denne čerstvá, viackrát nezohrievaná, neprisládzaná, nesolená.

ZHRNUTIE: V prvom roku DOJČAŤU NEPODÁVAŤ: Ryby, paradajky, papriky, zeler, kyslú kapustu, ríbezle, egreše, citrusy, tropické ovocie, slané a korenené pokrmy, orientálne korenie, dochucovadlá ako horčica, kečup, sójová omáčka, sterilizované potraviny vrátane kukurice, hrášku, huby ani šampióny, údeniny, mäsové konzervy a paštéty, vaječný bielok, syry tučné, plesňové, tavené a tvrdé, smažené jedlá, hranolky, majonézy, zmrzlinu, šľahačku, tepelne upravené cukrárenské výrobky, kysnuté koláče, čierny a zelený čaj, limonády, sýtené nápoje, oriešky, orechy, semienka, mak, med, kakao, čokoládu, tvaroh, syntetické vitamíny ak si to zdravotný stav nevyžaduje.

Ak je vaše dieťatko alergické alebo je vo vašej rodine predispozícia = náchylnosť k alergiám či už potravinovým, respiračným či iným, dôsledne dojčite ako sa len dá, aspoň do roka, ale pokojne aj viac, zo stravy vylúčte všetky potenciálne alergizujúce potraviny, väčšina je spomenutá v odstavci „Zhrnutie“ a sú podčiarknuté.

Po prvom roku dieťa papá takmer všetku rodinnú stravu, ak nie je príliš tučná, sladká, objemná, korenená a je šetrne pripravená (nesmažená, nefritovaná). Potenciálne alergizujúce potraviny (citrusy, med, oriešky, ryby, bielok…) zavádzame postupne, teda po malých porciách, vždy len jeden deň a počkať, či sa neobjaví precitlivenosť - prejavy alergie nie sú len vyrážky na koži.

Prečítajte si tiež: Kinedryl a deti: dávkovanie

tags: #batola #baklazan #recepty