Hepatitída a iné ochorenia pečene si vyžadujú špeciálnu diétu, ktorá pomáha regenerovať pečeň a zlepšuje jej funkciu. Pečeňová diéta nie je len o obmedzovaní, ale aj o správnom výbere potravín, ktoré podporujú zdravie tohto dôležitého orgánu. V tomto článku sa pozrieme na to, čo môžete jesť, čomu sa vyhnúť a ako si zostaviť chutný a vyvážený jedálniček.
Úvod do pečeňovej diéty
Pečeň je životne dôležitý orgán, ktorý plní množstvo funkcií, vrátane podpory trávenia, metabolizmu, ukladania vitamínov a čistenia tela od toxínov. Choroby pečene, ako sú cirhóza, vírusová hepatitída a rakovina, sú závažným problémom, ktorý si vyžaduje komplexnú liečbu, vrátane diéty. Pečeňová diéta je špecifický spôsob stravovania, ktorý tvorí základ úspešnej liečby pri mononukleóze, žltačke a pri stukovatenej pečeni.
Prečo je pečeňová diéta dôležitá?
Pečeň má úžasnú schopnosť regenerácie. Pri dodržiavaní diéty a zdravého životného štýlu sa zlepšenie môže prejaviť za niekoľko týždňov. Pečeňová diéta nie je žiadny extrémny režim; je to skôr o správnom výbere potravín a ich príprave. Správne zostavený jedálniček môže byť nielen zdravý, ale aj chutný, pestrý a uspokojivý.
Princípy pečeňovej diéty
Základným pravidlom pečeňovej diéty je vynechanie konzumácie živočíšnych a rastlinných tukov, živočíšnych bielkovín a korenín. Vhodné sú iba varené potraviny vo vode, pare, bez tuku, soli či iných dochucovadiel.
Diéta č. 5: Základ pre zdravú pečeň
Diéta č. 5 je liečebná diéta, ktorú vyvinul sovietsky dietológ M.I.Pevzner a je určená najmä pre pacientov s chorobami pečene, žlčníka a žlčových ciest. Táto diéta je súčasťou všeobecného radu diétnych odporúčaní na liečbu a prevenciu ochorení tráviaceho traktu.
Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa
Kto predpisuje diétu č. 5?
Diétu č. 5 predpisuje gastroenterológ, lekár, ktorý sa špecializuje na diagnostiku, liečbu a prevenciu ochorení tráviaceho traktu.
Vyšetrenia pred predpísaním diéty č. 5
Pred predpísaním diéty č. 5 lekár vykoná niekoľko vyšetrení:
- Odobratie anamnézy a analýza symptómov: Lekár sa pýta na ťažkosti, analyzuje osobnú a rodinnú anamnézu pacienta.
- Fyzické vyšetrenie: Gastroenterológ vyšetrí kožu, skléru a jazyk, prehmatá brucho.
- Krvné testy: Celkové (CBC) a biochemické krvné testy (celkový proteín, bilirubín, aminotransferázy a albumín), ktoré môžu pomôcť posúdiť funkčný stav pečene a žalúdka.
- Ultrazvuk brušných orgánov: Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje skontrolovať a vyhodnotiť veľkosť pečene, žlčníka a žalúdka, identifikovať zápaly, vredy a nádory.
- Endoskopia: Gastroskopia na vyhodnotenie stavu tráviaceho traktu.
- Biopsia: Ak sa zistia lézie alebo novotvary, gastroenterológ vykoná biopsiu (odobratie kúska tkaniva), aby zistil či je patológia nezhubná alebo zhubná.
- Vyšetrenie stolice: Identifikácia prítomnosti krvi, tuku a patogénnych mikroorganizmov vo výkaloch.
- Röntgenové vyšetrenie brucha: Hodnotenie štruktúry a funkcie brušných orgánov.
Kedy je predpísaná strava č. 5?
Strava č. 5 je súčasťou kurzu liečby chorôb tráviaceho traktu, ktorá je doplnená rôznymi liečebnými prípravkami. Medzi ochorenia, pri ktorých sa predpisuje diéta č. 5, patria:
- Cholecystitída: Zápal žlčníka, často spôsobený žlčovými kameňmi. Diéta č. 5 pomáha znižovať podráždenie žlčníka obmedzením spotreby tukov a ťažkých potravín.
- Cholelitiáza: Tvorba kameňov v žlčníku alebo žlčových cestách. Diéta č. 5 pomáha znižovať sekréciu žlče a znižovať riziko tvorby nových kameňov.
- Hepatitída: Zápal pečene, ktorý môže byť spôsobený infekciami a toxickými látkami (napríklad alkoholom). Diéta č. 5 pri hepatitíde C znižuje zaťaženie pečene konzumáciou ľahko stráviteľných bielkovín a znížením tuku a soli v strave.
- Cirhóza pečene: Chronické ochorenie pečene, pri ktorom je zdravé pečeňové tkanivo nahradené tkanivom jazvy. Diéta č. 5 pomáha znižovať zaťaženie tkanív a predchádzať ďalšiemu poškodeniu orgánu.
- Biliárny kal: Stav charakterizovaný tvorbou tvrdých častíc, akými sú kamene v žlčníku. Diéta č. 5 pomáha predchádzať žlčovým kameňom a udržiavať zdravie žlčníka.
- Pankreatitída: Zápal pankreasu. Diéta pri pankreatitíde (strava č. 5) pomáha znižovať produkciu tráviacich enzýmov a znižuje zaťaženie podžalúdkovej žľazy.
- Kolitída: Zápal hrubého čreva. Diéta pomáha znižovať podráždenie črevnej sliznice a pomáha zmierniť príznaky (bolesť brucha, hnačka a zápcha).
- Gastroduodenitída: Zápal žalúdka a dvanástnika. Pri gastroduodenitíde pomáha diéta (strava) č. 5 znižovať podráždenie sliznice tráviaceho traktu, zmierňovať príznaky a podporovať trávenie.
Strava č. 5 stimuluje motorickú funkciu čriev, tvorbu žlče, upravuje cholesterol a metabolizmus tukov.
Na čo slúži diéta (strava) č. 5?
Pôsobenie stravy č. 5 závisí od postihnutého orgánu, na liečbu ktorého je predpísaná lekárska diéta.
Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa
Výhody diéty č. 5
- Zníženie zápalu pečene a zníženie zaťaženia orgánu.
- Minimalizácia rizika exacerbácie a progresie patológií tráviaceho traktu.
- Zníženie akumulácie tuku v pečeni.
- Prevencia podráždenia stien žalúdka.
- Zníženie tvorby kameňov v žlčníku.
- Zníženie zaťaženia žlčových ciest a zjednodušenie uvoľňovania žlče.
- Uľahčenie procesu trávenia.
- Zamedzenie tvorby pevných častíc v žlčníku.
- Kontrola hmotnosti a zníženie rizika obezity.
Diéta pomáha znižovať zaťaženie pečene, žlčníka a žlčových ciest, čo pomáha k udržiavaniu ich funkcie a zabraňuje exacerbácii patológií.
Diéta (strava) č. 5: základné pravidlá
Diéta č. 5 vyžaduje dodržiavanie vyváženej stravy, ktorá zahŕňa obmedzenie tukov.
- Obmedzenie tukov: Vylúčenie ťažkých živočíšnych tukov (bravčové mäso a rýchle občerstvenie) a uprednostňovanie rastlinných olejov a zdravých tukov, ktoré obsahujú chia semienka, červené ryby a avokádo.
- Mierne množstvo bielkovín: Odporúča sa zahrnúť do stravy rastlinné bielkoviny (napríklad strukoviny a sójové výrobky).
- Komplexné sacharidy: Uprednostňovať by sa mali sacharidy zo zeleniny, ovocia, obilnín, zemiakov a pečiva z celozrnnej múky.
- Obmedzenie soli: Znížte príjem soli na 10-12 g denne.
- Vyhýbanie sa dráždivým potravinám: Zahŕňa vylúčenie pikantných korenín, údenín, marinád, sladkých sýtených nápojov a alkoholu.
- Obmedzenie hrubých vlákien: Lekár môže odporučiť obmedzenie hrubých vlákien (ako je surová kapusta alebo reďkovky).
Ak dodržiavate diétu, mali by ste dať prednosť jedlám, ktoré sú varené, dusené, pečené a pripravované na pare. Vyhýbajte sa vyprážaniu potravín s veľkým množstvom oleja alebo tuku.
Potraviny pre zdravú pečeň
Existuje mnoho potravín, ktoré sú prospešné pre zdravie pečene. Medzi nenahraditeľné patria niektoré druhy zeleniny, ktoré vďaka rastlinným zlúčeninám poskytujú neoceniteľnú podporu.
- Červená repa: Táto superpotravina je plná živín a podporuje zdravie pečene. Šťava z červenej repy má výnimočné vlastnosti, chráni pečeň pred karcinogénnymi látkami a podporuje celkové zdravie.
- Brokolica: Táto zelenina sa skvele stará o zdravie pečene.
- Ružičkový kel: Táto kapustovitá zelenina zlepšuje trávenie, poskytuje vitamíny a minerály a vďaka rastlinným zlúčeninám zlepšuje funkciu pečene. Pravidelná konzumácia môže zvýšiť množstvo detoxikačných látok v pečeni a pľúcach.
- Listová zelenina: Kel, špenát a kapusta majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a znižujú riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Povolené a zakázané potraviny pri diéte č. 5
Pri diéte číslo 5 by mala byť strava rôznorodá a vyvážená, aby sa predišlo poruchám a podvýžive.
Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM
Povolené potraviny
- Mäso: Chudé mäso bez fascií a šliach, hydina bez kože (mladé chudé jahňacie, hovädzie, králičie, kuracie, morčacie, zverina, prepelica a teľacie mäso).
- Ryby: Ružový losos, pražma, platesa, morský ostriež, sumec, treska, pstruh, šťuka, merlúza a ostriež.
- Morské plody: Kalmáre, hrebenatky, krevety, kraby a chobotnice.
- Mliečne výrobky: Nízkotučný kefir a mlieko, polotučný a nízkotučný tvaroh a jedlá z neho, jemný a nízkotučný syr.
- Zelenina: Batáty, cuketa, kapusta (biela a červená), brokolica, pór, mrkva, šalát (ľadový a rímsky), uhorka, tekvica a fazuľa. Pri diéte č. 5 sa odporúča konzumovať najmä dusenú kapustu.
- Ovocie: Marhuľa, banán, hruška, mango, maracuja, nektarinka a broskyňa.
- Bobuľové ovocie: Čučoriedky, černice a jahody.
- Komplexné sacharidy: Kaše (pohánka, quinoa, ovsené vločky, proso, ryža a raž), sušený chlieb a tvrdé cestoviny.
- Tuky: Nerafinovaný slnečnicový a olivový olej, avokádo.
- Nápoje: Šťavy a smoothies zeleninové a ovocné, kompóty, želé, šípkový vývar a zelený bylinkový čaj.
Do stravy môžete zaradiť aj sušené ovocie, sušienky a dezerty z povolených produktov. Odporúča sa uprednostňovať rastlinné tuky a bielkoviny. Pri diéte č. 5 si môžete pripravovať kuracie a rybie fašírky na pare, alebo polievky a pyré.
Zakázané potraviny
Zo stravy pri diéte č. 5 by sa mali vylúčiť vyprážané a korenené jedlá, ktoré môžu dráždiť sliznicu orgánov gastrointestinálneho traktu a zhoršiť príznaky.
- Mäso a hydina: Tučné druhy mäsa (bravčové mäso) a hydiny (hus a kačica).
- Ryby: Akékoľvek vyprážané ryby.
- Ovocie: Citróny, granátové jablká, ananás, višne a grapefruity.
- Bobuľové ovocie: Brusnice, egreše, maliny, rakytník, kiwi a červené ríbezle.
- Zelenina: Reďkovky, kukurica a cesnak.
- Omáčky a marinády: Sójová omáčka, majonéza, kečup, horčica, chren, ocot a feferónka.
- Nápoje: Káva a kofeínové nápoje (čaj a energetické nápoje).
- Pekárenské výrobky: Maslové cesto, buchty a koláče.
- Sladkosti: Zmrzlina, krémy a koláče, čokoláda.
Je dôležité zo stravy vylúčiť alkohol, pretože alkohol môže nepriaznivo ovplyvniť pečeň, zhoršiť jej stav a vyvolať exacerbáciu ochorení pečene (chronická hepatitída alebo cirhóza). Alkohol dráždi aj sliznicu tráviaceho traktu, nepriaznivo ovplyvňuje činnosť žlčníka a žlčových ciest, zvyšuje riziko žlčníkových kameňov a zhoršuje prejavy cholecystitídy.
Čiastočne zakázané potraviny
Diéta č. 5 obsahuje aj potraviny, ktoré môžete konzumovať v malých množstvách.
- Vajcia: Kuracie a prepeličie vajcia.
- Ryby: Losos, sleď a makrela.
- Mliečne výrobky: Plnotučné mlieko (viac ako 3,2 %), domáca smotana a kyslá smotana.
- Zelenina: Paradajky, reďkovka a špenát.
- Ovocie: Citrusové plody (pomaranč, mandarínka a limetka).
- Kaše: Perlová a kukuričná kaša.
- Tuky: Sadlo a maslo.
- Chlieb: Čerstvý chlieb.
Presné množstvo produktov uvedených v tabuľke musíte konzultovať so svojím lekárom. Odporúčania sa môžu líšiť v závislosti od postihnutého orgánu (pečeň, črevá, žalúdok alebo žlčník), stupňa poškodenia, ako aj charakteru priebehu ochorenia (akútneho alebo chronického).
Ako často môžete porušovať diétu č. 5?
Diétu č. 5 nemôžete porušiť, pretože zabraňuje exacerbácii gastrointestinálnych ochorení, zlepšuje trávenie a zmierňuje príznaky. Používanie zakázaných potravín môže viesť k progresii patológií a k zhoršeniu účinku liekov.
Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri diéte č. 5?
Pri dodržiavaní diétnej stravy č. 5 musíte obmedziť sladké jedlá a uprednostňovať prírodné sladkosti.
- Med: Je to prírodný sladký produkt, ktorý možno v malom množstve pridávať do rôznych jedál alebo konzumovať ako sladký dezert.
- Marmeláda a pastila: Sú považované za menej tučné sladkosti a sú povolené pri diéte č. 5. Je však dôležité vybrať produkty bez pridania umelých farbív a príchutí.
- Lekvár a džem: Do stravy môžete zaradiť lekvár a džem z nízkotučného ovocia, ale treba sa vyhnúť veľkým kusom ovocia, ktoré môžu zaťažovať tráviaci systém.
- Sušienky: Je potrebné uprednostniť sušienky bez pridaných tukov a krémových naplní. Vyhýbať sa treba pudingom a krémom zo smotany alebo živočíšnych tukov.
Pri diéte č. 5 sa odporúča, aby ste si pripravovali vlastné chudé pečivo a pudingy s použitím nízkotučných mliečnych a kyslomliečnych výrobkov.
Pečeňová diéta: Menu na týždeň
Pri diéte č. 5 môže byť výživa nielen zdravá, ale aj chutná. Nižšie je uvedený variant denného menu na týždeň pri strave č. 5.
Tabuľka jedálnička na každý deň pri diéte č. 5
| Deň týždňa | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
|---|---|---|---|---|---|
| Pondelok | Ovsené vločky na vode s jablkom a škoricou | Nízkotučný neochutený jogurt | Kuracie filé na pare so zemiakovou kašou | Strúhané jablko | Varená merlúza s dusenou zeleninou |
| Utorok | Omeleta s vaječných bielkov so sladkými paradajkami a bylinkami | Ovocné smoothie | Ryža s dusenou zeleninou a kuracím filé | Nízkotučný tvaroh s medom a broskyňou | Pohánka s morčacími fašírkami |
| Streda | Tvarohový kastról so sladkým bobuľovým ovocím | Nízkotučný jogurt | Šalát s morskými riasami a vareným hovädzím mäsom | Zrelá a mäkká hruška | Kuracie fašírky na pare s cuketovou prílohou |
| Štvrtok | Müsli s jogurtom a čučoriedkami | Zeleninový šalát | Pohánka s kuracím filé | Sladké bobuľové ovocie | Vaječný bielok na pare s bylinkami |
| Piatok | Celozrnný chlebový sendvič s vareným morčacím mäsom a zeleninou | Smoothies z ovocia a bobúľ | Pšeničná kaša s pečeným králikom | Jahody | Polievka s bielou rybou a zeleninou |
| Sobota | Ryža s hrozienkami a škoricou | Jogurt s orechami | Dusená ryba s prílohou | Nízkotučný tvaroh s medom | Kuracie rezne a zemiaková kaša na pare |
| Nedeľa | Celozrnné palacinky s medom | Ovocný šalát | Kuracie mäso s dusenou zeleninou | Bobuľový puding | Pollock s pečenou zeleninou |
Recepty pre pečeňovú diétu
Kuracie prsia so zeleninou
- Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky a zľahka opečte na kvapke repkového oleja (alebo nasucho na kvalitnej nepriľnavej panvici).
- Pridajte mrkvu, cuketu, tekvicu alebo brokolicu nakrájanú na menšie kúsky.
- Podlievajte trochou vody, priklopte a duste do mäkka.
- Na dochutenie stačí štipka soli, tymian alebo sušená bazalka.
Rizoto s kuracím mäsom a tekvicou
Použite hnedú ryžu, kuracie mäso a tekvicu nakrájanú na kocky. Všetko duste s trochou vody a dochuťte bylinkami.
Zvláštnosti diéty č. 5 pri ochoreniach pečene
Diéta číslo 5 je predpísaná pri steatóze (tukové ochorenie) pečene, chronickej hepatitíde, cirhóze, žlčových kameňoch, alkoholických ochoreniach pečene a hepatóze (metabolické poruchy) u tehotných žien.
Zvláštnosti diéty (stravy) č. 5 pri ochoreniach pečene
- Obmedzenie tukov: Zníženie príjmu nasýtených a trans-tukov pomáha zmierniť záťažovanie pečene a zabraňuje tvorbe tukových usadenín.
- Redukcia cukrov a rýchlych sacharidov: Obmedzenie konzumácie jednoduchých cukrov a rýchlych sacharidov zlepšuje hladinu cukru v krvi a pomáha predchádzať hromadeniu tuku v pečeni.
- Mierny príjem bielkovín: Hoci je bielkovina dôležitá pre zdravie, mala by byť pri ochoreniach pečene kontrolovaná, aby sa znížila záťaž pečene a zabránilo sa tvorbe amoniaku.
- Zvýšenie príjmu vlákniny: Potraviny bohaté na vlákninu (ovocie, zelenina a obilniny) pomáhajú zlepšovať trávenie a uľahčujú funkciu pečene.
- Zvýšený príjem tekutín: Pitie dostatočného množstva vody pomáha zlepšovať funkciu pečene a podporuje vylučovanie toxínov z tela.
Diéta č. 5 pri stukovatení pečene zahŕňa obmedzenie počtu kalórií pre zníženie celkovej telesnej hmotnosti a zníženie zaťaženia orgánu. Ak máte stukovatenú pečeň, je dôležité úplne sa vyhnúť konzumácii alkoholu, pretože môže zhoršiť stav pečene a prispieť k tvorbe tukových usadenín.
Čo je dôležité zvážiť pri diéte č. 5 počas ochorení žalúdka
Diéta č. 5 môže byť predpísaná pri gastritíde, žalúdočných vredoch, polypoch, dispenzácií (porucha trávenia), gastroduodenitíde a refluxnej ezofagitíde.
Odporúčania stravovania pri žalúdočných problémoch
- Vyhybanie sa ostrým, mastným a údeným jedlám.
- Rozdelenie jedla na menšie porcie.
- Vylúčenie kyslých potravín.
- Uprednostňovanie nízkotučných a nízkokyslých potravín.
- Odmietnutie alkoholu a kávy.
- Nízky príjem soli.
- Vyhýbanie sa surovým jedlám.
- Konzumácia teplých jedál.
Pri žalúdočných vredoch sa používa diéta (strava) č. 5 na zníženie kyslosti, zníženie podráždenia, urýchlenie hojenia a prevenciu vzniku nových vredov a zlepšenie trávenia. Diéta pri gastritíde (strava č. 5) sa využíva na udržanie tráviaceho systému a zníženie zápalu žalúdka.
Bylinky a doplnky pre podporu pečene
Okrem správnej stravy môžu aj niektoré bylinky a doplnky podporiť zdravie pečene.
- Pestrec mariánsky: Pomáha ochraňovať pečeňové bunky a zlepšuje pečeňové testy.
- Artičoka zeleninová: Obsahuje polyfenoly s regeneračným účinkom.
- Kurkuma: Obsahuje antioxidanty a zlepšuje trávenie, činnosť pečene aj žlčníka.
Čajové zmesi obsahujúce rebríček, fenikel, pestrec mariánsky, sladkovku hladkoplodú, púpavu, zázvor či mätu piepornú môžu tiež priaznivo vplývať na pečeň.
tags: #dieta #pri #hepatitide #recepty