Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže postihnúť ktorúkoľvek jeho časť, hoci najčastejšie sa vyskytuje v oblasti spoja tenkého a hrubého čreva. Príznaky sú rôznorodé, čo komplikuje diagnostiku a ovplyvňuje liečbu. Medzi najvýraznejšie prejavy patrí únava, bolesti brucha, hnačky, zvýšená teplota, bolesti v oblasti konečníka a vracanie. Liečba zahŕňa lieky potláčajúce zápal a biologickú liečbu. Dôležitá je aj výživa, pretože pri hnačkách sa živiny nevstrebávajú v dostatočnom množstve.
Diagnostika a diferenciálna diagnostika
Crohnova choroba sa často zamieňa s inými ochoreniami tráviaceho traktu, ako je syndróm dráždivého čreva alebo ulcerózna kolitída. Preto je na jej diagnostikovanie potrebný súbor lekárskych vyšetrení.
Výživa pri Crohnovej chorobe
Diéta je veľmi individuálna a líši sa podľa toho, či je pacient v akútnej zápalovej fáze alebo v období pokoja. Toleranciu potravín musí pacient opatrne skúšať a vyhodnocovať.
Základné princípy stravovania
Vo všeobecnosti by základom stravy mali byť proteíny. Vhodné sú morské ryby, morské plody a vajcia. Dobre znášanlivá je biela ryža a ovsená kaša, ktorá obsahuje vlákninu. Z ovocia sú vhodné banány, žltý melón, papája a avokádo. Otázka zeleniny je diskutabilná, pretože väčšinou dráždi črevné steny.
Dôležitosť vyváženej črevnej mikroflóry
Správne fungujúce črevá sú základom kvalitnej obranyschopnosti tela. Dôležité je zabezpečiť vyváženosť črevnej mikroflóry, pružnosť a pevnosť črevných stien. Správne osídlenie črevnej sliznice je možné podporiť aj výživovými doplnkami.
Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa
Zmeny v strave a životnom štýle
Zmeny v strave a životnom štýle môžu zmierniť príznaky a udržať remisiu ochorenia.
Všeobecné odporúčania
- Jesť častejšie a menšie množstvá jedál.
- Vyvarovať sa problémovým potravinám.
- Viesť si potravinový denník.
- Piť veľa tekutín, najmä vodu.
- Obmedziť alebo sa vyhýbať nápojom a potravinám s obsahom kofeínu.
- Zvážiť multivitamíny.
- Porozprávať sa s lekárom alebo špecializovanou diétnou sestrou o diéte.
Špeciálne diéty
V niektorých prípadoch môže lekár odporučiť špeciálnu diétu, napríklad bezzvyškovú diétu (enterálnu výživu alebo elementálnu diétu) pri liečbe aktivity ochorenia. Pri domácej bezzvyškovej diéte je zakázaná konzumácia zeleniny, strukovín, ovocia, ovsených vločiek, celozrnných pekárenských výrobkov, orieškov a semienok. Povolená je konzumácia bieleho chleba a pečiva, mäsa a mäsových výrobkov, vajec, cestovín a mliečnych výrobkov.
Komplikácie a špeciálne diéty
Pacienti s Crohnovou chorobou môžu mať komplikácie, ktoré vyžadujú špeciálne diéty, ako napríklad nízko až bezzvyškovú diétu pri zúžení čreva (stenóza, striktúra), diétu s potravinami bohatými na železo pri chudokrvnosti, bezoxalátovú diétu pri tvorbe oxalátových obličkových kameňov a špeciálnu diétu pri syndróme krátkeho čreva.
Dojčenie detí pacientov s Crohnovou chorobou
Pre deti pacientov s Crohnovou chorobou je dôležité, aby boli dojčené aspoň 6 mesiacov, pretože majú niekoľkonásobne vyššie riziko ochorenia na črevné zápalové ochorenie.
Vitamín D a Crohnova choroba
Vitamín D pôsobí blahodárne nielen na kosti, ale aj na imunitný systém a náladu. Telo ho produkuje v koži z cholesterolu pri expozícii slnečnému žiareniu. Vedecký výskum preukázal, že nedostatok vitamínu D je rizikový faktor vzniku Crohnovej choroby, zhoršuje jej priebeh a vedie častejšie ku komplikáciám. Pacienti s Crohnovou chorobou by preto mali mať v organizme dostatočné množstvo vitamínu D.
Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa
Získavanie vitamínu D
Najjednoduchším spôsobom, ako zistiť, či má pacient normálnu hladinu vitamínu D, je stanoviť jeho koncentráciu v krvi. Pokiaľ je nízka, je dobré ju upraviť buď pravidelným opaľovaním sa alebo vo forme doplnkov. Správne opaľovanie sa v letných mesiacoch je najprirodzenejší spôsob ako získať dostatočné množstvo vitamínu D. Ak sa niekto nechce alebo nemôže opaľovať, riešením je zvýšený prísun vitamínu D v strave alebo tabletkách.
Fyzická aktivita a Crohnova choroba
Pravidelná fyzická aktivita je dôležitá pre fyzické aj psychické zdravie. Zlepšuje výkonnosť srdcovo-cievneho systému, dýchacieho systému, zvyšuje kostnú hustotu a posilňuje svalovo-šľachový aparát. Cvičenie takisto zlepšuje náladu a psychické funkcie, pôsobí antidepresívne, znižuje vnímanie bolesti a zlepšuje pocit únavy.
Typy fyzickej aktivity
Pre pacientov s Crohnovou chorobou sú vhodné všetky typy fyzickej aktivity okrem anaeróbnych aktivít s veľmi vysokou záťažou. Otázna je niekedy aj aeróbna aktivita s vysokou záťažou. Pre pacientov s Crohnovou chorobou je zdravotne prínosná práve pravidelná aeróbna aktivita s miernou alebo strednou záťažou. Ďalším typom záťaže, ktorý sa zdá byť prínosný je posilňovanie. Ďalším typom cvičení, ktoré sú prínosné sú cvičenia ako Joga, strečing alebo Pilates.
Maximálna aeróbna záťaž
Pri cvičení je dôležité poznať svoju maximálnu aeróbnu záťaž, ktorá sa dá orientačne vypočítať podľa vzorca (220-vek) x 0,7.
Stres a Crohnova choroba
Stres býva definovaný ako narušenie rovnováhy (homeostázy) organizmu. Podľa účinku na organizmus sa rozlišuje sa takzvaný dobrý a zlý stres alebo aj eustres a distres. U pacientov s Crohnovou chorobou je známe, že v obdobiach zvýšeného psychosociálneho stresu dochádza vo zvýšenej miere k zhoršeniu ochorenia.
Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM
Zvládanie stresu
Pre pacientov s Crohnovou chorobou je veľmi dôležité vyhýbať sa chronickému psychickému stresu a osvojiť si účinné techniky na jeho zvládanie. Najdôležitejšie je samozrejme stresovým situáciám predchádzať pokiaľ je to len možné. V zamestnaní je dobré prispôsobiť mieru pracovnej záťaže, prípadne si zvoliť zamestnanie s nižšou mieru stresu. Priatelia a rodina tvoria dôležitú sociálnu a psychickú podporu pre pacienta a dokážu znížiť mieru stresu. V oblasti medziľudských vzťahov je dôležité snažiť sa o harmonické spolužitie a vyhýbať sa zbytočným konfliktom.
Látky a lieky, ktorým sa treba vyhýbať
Pacienti s Crohnovou chorobou by sa mali vyhýbať tým chemickým látkam a liekom, o ktorých je známe, že môžu vyvolávať alebo zhoršovať zápal v sliznici čreva. Patria sem napríklad lieky proti bolesti zo skupiny tzv. nesteroidných antireumatík, hormonálna antikoncepcia, dlhodobé užívanie antibiotík a lieky proti akné na báze vitamínu A.
Potravinové prísady
Ukazuje sa, že pacienti by sa mali vyhýbať aj viacerým potravinovým prísadám ako sú emulgátori, zahusťovadlá a bieliace látky, ako sú polysorbát 80 (E433), karboxymetylcelulóza (E466), maltrodextríny, karagenan (E407), oxid titaničitý (E171) a siričitany (E221-E228).
Ďalšie dôležité aspekty
- Čím starostlivejšie si budete jedlo pripravovať, tým viac živín a vitamínov si udrží.
- Dusené jedlá a jedlá pripravené na pare sú vhodnejšie ako pečené.
- Vyhnite sa kyslým, sladkým, horúcim alebo studeným jedlám, ale aj korenistým a mastným pokrmom.
- Neodporúča sa jesť ani nadmerné množstvo surovej stravy alebo obilných potravín (napr. celozrnný chlieb).
- Dospelá osoba by mala vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutiny denne.
- Mali by ste piť len rozumné množstvo alkoholu pri určitých príležitostiach.
Zoznam potravín odporúčaných a neodporúčaných počas aktívneho štádia a remisie
Potraviny odporúčané počas aktívneho štádia (bezzvyšková diéta):
- Chudé mäso (napr. kuracie, morčacie, králik, chudé hovädzie, teľacie, chudé bravčové)
- Ryby (menej tučné)
- Mliečne výrobky (nízkotučné alebo polotučné, podľa individuálnej znášanlivosti)
- Vajcia
- Biely chlieb a pečivo
- Cestoviny
- Biela ryža
- Zelenina (mrkva, zeler, petržlen, špenátový a paradajkový pretlak)
- Ovocie (ošúpané, príp. dužina bez zrniečok)
Potraviny neodporúčané počas aktívneho štádia (bezzvyšková diéta):
- Zelenina (všetky ostatné druhy)
- Ovocie (všetky ostatné druhy)
- Celozrnné obilniny
- Strukoviny
- Orechy a semená
- Vyprážané a mastné jedlá
- Nápoje s obsahom kofeínu
- Alkoholické nápoje
Potraviny, ktoré je možné opatrne skúšať počas remisie:
- Ovocie a zelenina zbavené tvrdých a vláknitých častí a semienok
- Rozpustná vláknina (v malých množstvách)
Potraviny, ktorým sa vyhýbať pri zúženiach čreva:
- Kapusta
- Hrozno
- Kukurica
- Čerešne