Bezlepková a bezlaktózová diéta: Recepty a tipy pre chutný a zdravý životný štýl

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí vyhľadáva alternatívy k tradičným jedlám kvôli potravinovým intoleranciám, zdravotným problémom alebo jednoducho pre zlepšenie kvality stravovania. Jedlá bez múky a mliečnych výrobkov už dávno nie sú len pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a laktóze. Sú skvelou voľbou pre každého, kto chce objaviť nové chute a zároveň podporiť svoje zdravie.

Prečo sa rozhodnúť pre varenie bez múky a mlieka?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa ľudia rozhodujú pre život bez mliečnych výrobkov. Medzi najčastejšie patria alergie a intolerancia laktózy, zdravotné problémy, autoimunitné ochorenia, etické dôvody a snaha o zdravší životný štýl. Podobne, vylúčenie múky, najmä pšeničnej, môže priniesť úľavu pri tráviacich problémoch spojených s lepkom.

Potravinové intolerancie: Lepok a laktóza

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí bojuje s potravinovými intoleranciami, najmä na lepok a laktózu. Dobrou správou je, že aj bez týchto zložiek sa dá variť chutne, výživne a nápadito.

Lepok

Lepok je bielkovina obsiahnutá v obilninách ako pšenica, jačmeň, raž a špalda. U citlivých osôb môže spôsobiť tráviace problémy, zápaly alebo únavu. Nachádza sa nielen v pečive, ale aj v množstve skrytých produktov ako omáčky, polotovary, dresingy či dokonca niektoré mliečne výrobky.

Laktóza

Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa nachádza v kravskom mlieku a výrobkoch z neho. Problém nastáva, keď telo netvorí dostatok enzýmu laktázy a nevie laktózu správne stráviť.

Prečítajte si tiež: Riešenia pri intolerancii na lepok

Ako na varenie bez lepku a laktózy?

Veľa priemyselne spracovaných potravín obsahuje lepok alebo laktózu, aj keď by ste to nečakali. Preto je najlepší spôsob, ako mať kontrolu nad tým, čo jete, variť doma zo základných surovín. Obmedzenia v strave nemusia znamenať obmedzenie v chuti. S trochou plánovania, kreativity a správnymi ingredienciami sa dá variť rovnako chutne - a niekedy ešte zdravšie. Navyše, mnoho receptov, ktoré milujeme, je prirodzene bezlepkových a bezlaktózových. Väčší výber bezlepkových a bezlaktózových potravín majú zdravé výživy a online obchody.

Recepty na bezlepkové a bezlaktózové jedlá

Tu je niekoľko inšpirácií na chutné a jednoduché jedlá, ktoré si môžete pripraviť doma:

Bezlepkový čokoládový koláč

Tento bohatý a vláčny čokoládový koláč je úplne bez lepku a laktózy. Použite mandľovú múku namiesto pšeničnej a rastlinné mlieko namiesto kravského mlieka pre lahodnú textúru a intenzívnu chuť čokolády.

Ingrediencie:

  • Mandľová múka
  • Kakao
  • Kokosový cukor
  • Rastlinné mlieko
  • Kokosový olej
  • Prášok do pečiva bez lepku

Postup:

  1. Zmiešajte suché ingrediencie.
  2. Pridajte mokré ingrediencie a dobre premiešajte.
  3. Nalejte do formy a pečte pri 180°C asi 25-30 minút.

Bezlaktózové jablkové muffiny

Tieto jemné a vláčne jablkové muffiny sú ideálne pre každodenné pochúťky. Bez mlieka a lepku sú vhodné pre všetkých, ktorí dbajú na svoje zdravie.

Ingrediencie:

  • Hnedý cukor
  • Ryžová múka
  • Prášok do pečiva bez lepku
  • Mletá škorica
  • Jablká
  • Rastlinný olej
  • Jablkový ocot

Postup:

  1. Zmiešajte suché ingrediencie.
  2. Pridajte nastrúhané jablká a mokré ingrediencie.
  3. Nalejte do muffinových košíčkov a pečte pri 175°C asi 20-25 minút.

Bezlepkový citrónový cheesecake

Tento svieži a osviežujúci cheesecake je úplne bez lepku a laktózy. Použite kešu orechy na základ a kokosový krém pre krémovú náplň.

Prečítajte si tiež: Tipy pre život s bezlepkovou a bezmliečnou diétou

Ingrediencie:

  • Kešu orechy
  • Ďatle
  • Citrónová šťava
  • Kokosový krém
  • Agávový sirup
  • Agar-agar

Postup:

  1. Rozmixujte kešu orechy a ďatle na základ.
  2. V druhej miske zmiešajte kokosový krém s citrónovou šťavou, agávovým sirupom a agar-agar.
  3. Nalejte na základ a nechajte stuhnúť v chladničke.

Bezlepkový mrkvový koláč

Tradičný mrkvový koláč môže byť aj bez lepku a laktózy. Tento recept využíva mandľovú múku a kokosový olej pre zdravší a chutnejší výsledok.

Ingrediencie:

  • Mandľová múka
  • Nastrúhaná mrkva
  • Kokosový cukor
  • Rastlinné mlieko
  • Kokosový olej
  • Prášok do pečiva bez lepku
  • Škorica
  • Škoricový cukor na posypanie

Postup:

  1. Zmiešajte suché ingrediencie.
  2. Pridajte nastrúhanú mrkvu a mokré ingrediencie.
  3. Nalejte do formy a pečte pri 175°C asi 35-40 minút.
  4. Po vychladnutí posypte škoricovým cukrom.

Bezlepkový ovocný puding

Tento ovocný puding je lahodný, bezlepkový a bezlaktózový. Ideálny ako dezert po jedle alebo ako sladká pochúťka počas dňa.

Ingrediencie:

  • Ovocie podľa výberu (jahody, maliny, čučoriedky)
  • Agávový sirup
  • Agar-agar
  • Rastlinné mlieko

Postup:

  1. Ovocie rozmixujte do pyré.
  2. Pridajte agávový sirup a agar-agar.
  3. Varte na miernom ohni, kým puding nezhustne.
  4. Nalejte do misiek a nechajte stuhnúť v chladničke.

Ďalšie tipy a recepty

  • Základ z mrkvy, zeleru, petržlenu a zemiakov: Zmixujte uvarené suroviny a pridajte rastlinnú smotanu (napr. ovsenú).
  • Slivkové crumble: Crumble - najrýchlejší dezert na svete!
  • Jahodový džem: Vždy skúšam nové kombinácie a tentokrát som pripravila rovno štyri recepty na jahodový džem, ktoré si zamiluješ už po prvom súste.
  • Špargľová polievka: je jednoduchý a rýchly spôsob, ako využiť sezónnu zelenú špargľu. Táto polievočka je navyše nesmierne chutná a výnimočne jednoduchá na prípravu.
  • Strapačky s kyslou kapustou: sú obľúbeným slovenským jedlom, na ktorom si najradšej pochutnávame v jesenných a zimných mesiacoch.
  • Domáca nutela: má nezameniteľnú chuť pražených lieskových orechov, kakaa a štipky čokolády.
  • Chai latte: je perfektný jesenný nápoj, ktorý v sebe spája lahodnú chuť jednotlivých korenín ukrytých v šálke čierneho čaju a jemnú krémovosť mlieka.

Recepty na bezlaktózové sladkosti

Prichystajte si chutný bezlaktózový puding, smoothie, polievku, dezerty alebo ovsené kaše. Jednoduché bezlaktózové recepty sú výborné chuťovo a navyše ti poskytnú potrebný prísun živín aj bez mlieka. Potrebnú energiu a tuky získaš napríklad z chia semienok, orechov alebo rastlinných mliek.

Čokoládový koláč bez laktózy

Ingrediencie:

  • Čokoláda s vysokým obsahom kakaa
  • Kokosový olej
  • Vajcia
  • Cukor
  • Mandľová múka

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si formu na pečenie (ideálne s priemerom 20 cm), ktorú vymažte kokosovým olejom a vyložte papierom na pečenie.
  2. Vložte nasekanú čokoládu a kokosový olej do ohňovzdornej misky a umiestnite ju nad hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ). Pomalým miešaním rozpustite čokoládu dohladka. Nechajte čokoládovú zmes mierne vychladnúť.
  3. Medzitým v samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým sa nevytvorí svetlá a nadýchaná pena.
  4. Pomaly pridávajte čokoládovú zmes a jemne premiešajte.
  5. Postupne prisypte mandľovú múku a dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
  6. Nalejte cesto do pripravenej formy a vložte do rúry.
  7. Pečte približne 25 - 30 minút, kým povrch koláča nie je pevný na dotyk. Vnútri by mal byť mierne vláčny.

Mandľové sušienky

Ingrediencie:

  • Mandľová múka
  • Kokosový cukor
  • Kokosový olej
  • Vanilkový extrakt
  • Štipka soli

Postup:

  1. V miske zmiešajte mandľovú múku, kokosový cukor a štipku soli.
  2. Pridajte roztopený kokosový olej a vanilkový extrakt.
  3. Rukami alebo lyžicou miešajte, kým nevznikne jemné, mierne lepivé cesto.
  4. Z cesta odoberajte malé kúsky (asi veľkosti orecha) a formujte guľky. Tie jemne roztlačte na plechu vystlanom papierom na pečenie, aby mali tvar sušienok. Ak chcete, ozdobte ich kúskom čokolády alebo mandľou.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 12 - 15 minút, kým okraje nezačnú jemne hnednúť.

Smoothie nanuky

Ingrediencie:

  • Kokosové mlieko
  • Jahody
  • Med
  • Citrónová šťava (voliteľné)
  • Vanilkový extrakt (voliteľné)

Postup:

  1. Vložte kokosové mlieko, jahody a med do mixéra.
  2. Mixujte, kým sa nevytvorí hladká a homogénna zmes. Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte trochu citrónovej šťavy alebo štipku vanilkového extraktu.
  3. Hotovú zmes nalejte do foriem na nanuky.
  4. Formy umiestnite do mrazničky a nechajte ich mraziť aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.

Vegánska strava bez múky a mliečnych výrobkov

Pre tých, ktorí sa rozhodli pre vegánsky životný štýl, je dôležité zabezpečiť vyváženú stravu. Vegánstvo môže byť zdravé, ak je strava rozmanitá a bohatá na živiny. Najlepší spôsob na usporenie výdavkov je vopred si naplánovať, čo budete celý týždeň variť a podľa toho nakúpiť. Drahým „pohodlným“ jedlám sa možno úplne vyhnúť. Namiesto toho sa radšej spoľahnite na čerstvú prípravu. Keď nebudete nakupovať výberové mäso a ryby, tak v skutočnosti ušetríte, pretože práve tie môžu bývajú dosť drahé. Radšej si postupne vybudujte úložnú skrinku na suché potraviny.

Mýty o vegánskej strave:

  • Vegáni nemajú dostatok energie: Ak sa človek nadbytočne nestravuje rýchlymi predpripravenými jedlami, bude mať dostatok energie. Potrebujete si iba zabezpečiť, aby ste živiny, ktoré sa bežne nachádzajú v živočíšnych produktoch, ako vápnik a železo, prijímali z iných zdrojov.
  • Vegánske varenie je komplikované: Vegánske varenie môže byť v skutočnosti ešte jednoduchšie ako varenie mäsa či mliečnych pokrmov, keďže zelenina je veľmi prispôsobivá a malé chybičky sa na nej nijako nepodpíšu. Techniky varenia sú vo všeobecnosti veľmi podobné, vďaka čomu je prechod o to jednoduchší.
  • Vegánska strava je obmedzená: Ľudia si často myslia, že vegánska strava pozostáva z kapusty a šalátov. V skutočnosti môže byť rastlinná strava plná extrémne chutných a rozmanitých jedál. Je lepšie sústrediť sa na to, že do svojho jedálnička zakomponujete širokú škálu ovocia, zeleniny a ďalších rastlinných potravín, ako na to, čo z neho vylúčite.

Ako začať s vegánstvom

Ak ste sa rozhodli dať vegánstvu šancu, pre začiatok sa preorientujte na jedlá, ktoré sa bežné pripravujú bez mäsa, mliečnych produktov či vajec. Do rôznych zeleninových polievok či šalátov, ale aj strukovinových či zeleninových prívarkov zvyčajne žiadne živočíšne produkty nepoužívame. Ak ste zvyknutí najprv zeleninu orestovať na masle, jednoducho ho vymeňte za rastlinný olej. Mäsový vývar na podliatie zase nahraďte zeleninovým. Postupne začnite vyraďovať živočíšne produkty z jedál, v ktorých ste ich doteraz používali. Skúste bezvaječné cestoviny s bohatou paradajkovou omáčkou a bazalkou, kde vynecháte mäso a tiež klasické syry či živočíšnu smotanu. Použite základné suroviny, strukoviny, obilniny a pseudoobilniny ako quinoa, bulgur, pšeno, amarant, pohánka, orechy, semienka a koreniny.

Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa

Užitočné rady a tipy

  • Vyberte si správne múky: Mandľová, ryžová, kokosová alebo pohánková múka sú skvelými bezlepkovými alternatívami. Každá z nich prináša inú chuť a textúru do vašich jedál.
  • Nahraďte mlieko: Rastlinné mlieka ako mandľové, sójové alebo ovsené sú skvelými náhradami za kravské mlieko. Vyberte si varianty bez pridaného cukru pre zdravšie výsledky. Výbornou alternatívou sú rastlinné mlieka, napríklad mandľové, sójové, kokosové či makové.
  • Použitie vhodných náhrad za vajcia: Ak chcete jedlá bez vajec, použite chia alebo ľanové semienka ako náhradu. Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu mletých semienok s 3 polievkovými lyžicami vody a nechajte stuhnúť na 5 minút.
  • Zvýšte vlhkosť: Bezlepkové jedlá môžu byť suchšie. Pridajte viac tekutiny, ako je rastlinné mlieko alebo jablková omáčka, aby ste dosiahli vláčnejšiu konzistenciu.
  • Pečte pri nižšej teplote: Bezlepkové múky môžu rýchlejšie hnednúť. Pečte jedlá pri nižšej teplote a dlhšie, aby sa rovnomerne upekli bez spálenia.
  • Experimentujte s príchuťami: Nezáleží na tom, či máte intoleranciu na lepok alebo laktózu, môžete vytvoriť širokú škálu chutí. Skúste kombinácie rôznych orechov, ovocia a korenín pre jedinečné jedlá.
  • Zachovajte konzistenciu: Pri bezlepkovom pečení je dôležité zachovať správnu konzistenciu cesta. Môžete pridať xanthanov gum alebo guarovú gumu, aby ste dosiahli lepšiu štruktúru a textúru vašich jedál.

Knihy plné inšpirácie pre varenie bez mlieka

Na trhu existuje množstvo kníh, ktoré sa zameriavajú na varenie bez mlieka a ponúkajú chutné a zdravé recepty. Medzi ne patria:

  • "Život bez mlieka": Táto kniha vám ukáže, ako sa zaobísť bez mliečnych výrobkov a ako ich nahradiť inými potravinami.
  • "Varíme bez mlieka": Táto kuchárka ponúka 100 lahodných receptov, ktoré používajú v súčasnosti obľúbené rastlinné alternatívy klasického mlieka.
  • "Varíme zdravo bez lepku, cukru a mlieka" od Ramana Prasada: Táto kniha od Ramana Prasada je obľúbená pre svoje recepty, ktoré sú nielen bez mlieka, ale aj bez lepku a cukru.
  • BBB Diéta: Recepty pre zdravé črevo: Kniha predkladá ucelený návod, ako pristupovať k výžive pri idiopatických črevných zápaloch.

Zaujímavosti zo sveta bezlepkových a bezlaktózových jedál

Bezlepková a bezlaktózová strava sa stáva čoraz populárnejšou nielen kvôli zdravotným dôvodom, ale aj pre jej potenciál ponúknuť kreatívne a inovatívne recepty. Tu je niekoľko zaujímavostí a faktov, ktoré vás možno prekvapia:

  • Historické korene: Bezlepková diéta má svoje korene v starovekých civilizáciách, kde ľudia prežili bez obilnín obsahujúcich lepok. Rovnako aj bezlaktózová strava bola bežná v určitých kultúrach predtým, než sa mliečne produkty stali súčasťou bežnej stravy.
  • Inovácie v pečení: Moderné pečenie bez lepku a laktózy využíva pokročilé technológie a alternatívne ingrediencie, čo umožňuje vytvárať jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj esteticky príťažlivé.
  • Ekologický dopad: Bezlepkové a bezlaktózové ingrediencie často podporujú udržateľné poľnohospodárstvo a znižujú ekologickú stopu tým, že využívajú lokálne a prírodné suroviny.
  • Rastúci trh: Trh s bezlepkovými a bezlaktózovými výrobkami rastie rýchlo, čo vedie k väčšiemu výberu a dostupnosti kvalitných produktov pre spotrebiteľov.

Bezlaktózová diéta: Čo potrebujete vedieť

Bezlaktózová diéta predstavuje formu stravovania, pri ktorej sa človek vyhýba konzumácii výrobkov s obsahom laktózy. Laktózová intolerancia a alergia na kravskú bielkovinu nie je to isté. Väčšina ľudí s laktózovou intoleranciou môže konzumovať aj mlieko a mliečne výrobky, ale len v menších porciách. Taktiež treba dbať na to, aby išlo o výrobky so zníženým obsahom laktózy.

Príznaky intolerancie laktózy

Prejavy laktózovej intolerancie sa zvyknú prejaviť už cca 30min po po konzumácii laktózy, u niekoho to však môže trvať aj pár hodín. Medzi typické príznaky patria:

  • Hnačka
  • Plynatosť
  • Nadúvanie
  • Škvŕkanie v bruchu
  • Kŕče a vracanie

Ďalšími príznakmi môžu byť pocit plnosti, nevoľnosti, únava, svalové, či bolesti hlavy.

Ako zistím, či mám intoleranciu na laktózu?

Intolerancia laktózy sa dá zistiť niekoľkými spôsobmi. Váš lekár Vám ju vie zistiť z krvi, alebo pomocou analýzy dychu (SIBO test) po požití laktózy. Existuje však aj jednoduchý a dostatočne spoľahlivý test, ktorý si môžete urobiť doma sami. Po niekoľkých dňoch kedy vylúčite zo stravy mlieko a mliečne jedlá, urobte si test najlepšie cez voľný deň. Na lačno vypite 3-4 dcl mlieka. Ak do dvoch hodín pocítite niektorý zo symptómov, je vysoko pravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy.

Dôležité upozornenie: Nikdy nedodržiavajte bezlaktózovú diétu, pokiaľ zdravotné indikácie nenaznačujú inak. Laktóza je pre zdravých ľudí s dobrou toleranciou úplne bezpečná.

Čo jesť pri bezlaktózovej diéte?

U ľudí trpiacich intoleranciou laktózy možno pozorovať rôznu individuálnu citlivosť na túto zložku. Pamätajte, že najskôr by ste si mali skontrolovať, ako sa cítate po konzumácii produktov s nižším obsahom laktózy. Môže sa ukázať, že laktózu stačí v strave jednoducho obmedziť a nie úplne vylúčiť. Bezlaktózová diéta by mala zahŕňať predovšetkým vylúčenie mlieka cicavcov, napr. kravské, kozie alebo ovčie mlieko. Ak je intolerancia akútna, odporúča sa vylúčiť všetky laktózové produkty, ktoré obsahujú aj jej malé množstvo. Ak teda trpíte ťažkou formou intolerancie, mali by ste voliť mlieko a mliečne výrobky označené ako bezlaktózové.

Čo by ste nemali jesť:

Sladké mlieko a výrobky z neho. Môžete tiež použiť dostupné lieky, ktoré obsahujú enzým laktáza. Mali by sa konzumovať pred jedlom obsahujúcim laktózu na zmiernenie príznakov intolerancie. Okrem toho by ste mali vedieť, že srvátka je tiež vyrobená z mlieka a môže obsahovať určité množstvo laktózy. Srvátka je obľúbenou potravinovou prísadou. Obsahujú ju napr. sladkosti, hotové nátierky na chlebíčky a hotové jedlá. Pred zakúpením produktu si preto vždy prečítajte etiketu.

Ako zostaviť bezlaktózový jedálniček?

Jedálniček bez mliečnych výrobkov by mal byť založený na zásadách zdravého stravovania. Svojmu zdravotnému stavu prispôsobte stravu, najlepšie s pomocou odborného dietológa. Snažte sa zostavovať výživné jedlá, teda tie, ktoré obsahujú zeleninu a/alebo ovocie. Dodatočne pridajte cereálne produkty (najlepšie celozrnné), produkty, ktoré sú zdrojom bielkovín a produkty, ktoré sú zdrojom rastlinných tukov. Upravte proporcie na tanieri podľa taniera zdravej výživy. Pamätajte, že najskôr by ste si mali skontrolovať, ako sa cítate po konzumácii produktov s nižším obsahom laktózy. Môže sa ukázať, že laktózu stačí v strave jednoducho obmedziť a nie úplne vylúčiť.

Tip: Medzi rastlinné nápoje a jogurty patria kokosové a ryžové mlieka. Okrem toho môžete siahnuť aj po rastlinných syroch a nátierkach. Nízkolaktózovým jedlom je napríklad kefír s ovsenými vločkami, vlašskými orechmi a čerstvým ovocím. Jedlo bez laktózy je vegánsky sójový jogurt/jogurt obohatený o vápnik (s označením „bez laktózy“) s prosovými vločkami, mandľami a čerstvým ovocím.

Recepty

Polievka krémová cuketová

Suroviny:

  • 20 g masla (*)
  • 20 g cibule
  • 100 g mrkvy
  • 200 g cukety
  • Voda, soľ, vegeta

Postup:

Na masle (*) speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na hrubo nakrájané kolieska mrkvy a krátko opražíme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme, pridáme vegetu. Cuketu olúpeme, nakrájame na väčšie kúsky, pridáme k polomäkkej mrkve, uvaríme do mäkka. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme na hladkú krémovú polievku. Dochutíme.

(*) Pre bezlaktózovú verziu použite rastlinný tuk.

Cuketový guľáš s morčacím mäsom

Suroviny:

  • 1 malá cuketa
  • 400 g morčacieho mäsa
  • 100 g cibule
  • 2 paradajky
  • 100 g čerstvých alebo mrazených hríbov
  • 2 biele papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, majoránka, čierne korenie
  • 40 g oleja
  • Guľášové korenie

Postup:

Deň vopred mäso nakrájame na kocky a vložíme do marinády pripravenej z dvoch lyžíc oleja, soli, mletého korenia a guľášového korenia. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, opečieme, pridáme nakrájané očistené hríby, mierne podlejeme vodou a dusíme. Potom vložíme na kocky nakrájanú cuketu, na prúžky nakrájanú papriku, po chvíli olúpanú, nakrájanú paradajku a cesnak. Dusíme do mäkka. Dochutíme soľou a majoránkou.

Cuketový koláč

Suroviny:

  • 10 g oleja
  • 100 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 60 g anglickej slaniny
  • 450 g nahrubo nastrúhanej cukety
  • 200 g balkánskeho syra (*)
  • 200 g tvarohu (*)
  • Soľ, mleté korenie, petržlenová vňať
  • 6 vajec
  • 150 g bezlepkovej múky
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, nasekaný cesnak a slaninu pokrájanú na kúsky, opekáme asi 5 minút. Preložíme do misy, pridáme nastrúhanú cuketu, rozdrobený balkánsky syr (), tvaroh (), soľ, čierne korenie, petržlenvú vňať, vajce a bezlepkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie, povrch uhladíme, pečieme v rúre na 180 stupňov ca 40 - 45 minút, pokým koláč ľahko nezozlatne.

(*) Pre bezlaktózovú verziu použite bezlaktózové alternatívy.

Bezlepková diéta: Základné informácie

Lepok (glutén) je zmes bielkovín nachádzajúcich sa v obilninách, ako je pšenica, jačmeň, raž či špalda. Práve lepok dodáva cestu pružnosť a chlieb vďaka nemu drží pokope. Pre väčšinu ľudí je celkom neškodný. Existujú však skupiny ľudí, pre ktorých je bezlepková diéta životne dôležitá:

  • Celiatici: Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom aj malé množstvo lepku vyvoláva zápal a vážne poškodenie tenkého čreva. Postihuje asi 1% populácie. Celiatici jednoducho nesmú konzumovať žiadny lepok - bezlepková diéta je pre nich jediná liečba.
  • Ľudia s alergiou na lepok alebo pšenicu: Alergia nie je to isté čo celiakia. Ide o imunitnú reakciu (podobne ako alergia na oriešky či mlieko), ktorá môže spôsobiť napríklad kožné vyrážky, tráviace ťažkosti alebo dýchacie problémy po požití lepku/pšenice. Riešením je opäť vyhýbať sa potravinám s obsahom lepku.
  • Ľudia s neceliakálnou gluténovou senzitivitou (citlivosťou na lepok): Možno ste počuli o ľuďoch, ktorí nemajú celiakiu ani alergiu, no aj tak im lepok nerobí dobre. Hovoríme im “glutén-senzitívni”. Po konzumácii lepku pociťujú napríklad nafukovanie, kŕče, hnačky alebo únavu, hoci testy celiakiu nepotvrdili.

Zakázané potraviny pri bezlepkovej diéte

  • Obilniny s lepkom: pšenica (vrátane špaldy a kamutu), raž, jačmeň, ovos(*) a všetky ich odrody a krížence (napr. tritikale).
  • Múky z vyššie uvedených obilnín a všetky výrobky z nich: klasický chlieb, pečivo, rožky, koláče, krekry, pizza, cestoviny, knedle, piškóty, sušienky, cereálie, müsli, príkry (krúpy, bulgur, kuskus), a pod.
  • Panierované jedlá: Vyprážané rezne, rybie prsty, obalovaný syr - klasický trojobal (múka, strúhanka) znamená lepok.
  • Pivo: Klasické pivko obsahuje jačmenný slad, čiže lepok.
  • Seitan a iné “rastlinné mäso” z pšenice: Seitan je v podstate čistý lepok, takže to je jasné nie.
  • Niektoré obilninové nápoje a kávy: Napríklad klasická cereálna kávovina typu Melta, Caro (obsahujú jačmeň), alebo ovsené kakaové nápoje - aj tu číha lepok.

(*) Ovos môže byť kontaminovaný lepkom počas spracovania. Vyberajte si certifikovaný bezlepkový ovos.

#

tags: #bezlepkova #a #bezlaktozova #dieta #recepty