Recepty na medovníky: Tradičná pochúťka pre malých aj veľkých

Pečenie medovníkov je obľúbená vianočná aktivita, ktorú si užívajú deti aj dospelí. Vôňa medovníkov navodzuje sviatočnú atmosféru a ich zdobenie je zábava pre celú rodinu. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Ak hľadáte inšpiráciu, alebo chcete vyskúšať niečo nové, ste na správnom mieste.

Tradičný recept na medovníky

Tento recept je základný a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti.

Suroviny:

  • Med
  • Cukor
  • Hera (alebo maslo)
  • Múka
  • Sóda bikarbóna
  • Škorica
  • Vajíčka

Postup:

  1. Med, cukor a Heru necháme zovrieť.
  2. Múku zmiešame so sódou bikarbónou a škoricou.
  3. Pridáme trošku vychladnutú medovú zmes a zamiešame.
  4. Do nie úplne vychladnutej masy pridáme vajíčka.
  5. Spracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
  6. Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary.
  7. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 °C.

Medovníky pre najmenších

Ak chcete upiecť medovníky pre malé deti, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Med je alergén, preto by ste mali byť opatrní. Taktiež škorica a iné typické medovníkové koreniny môžu byť pre deti príliš silné.

Tip: Namiesto medu môžete použiť jablkové pyré alebo iné ovocné pyré.

Zdravý recept na medovníky z ražnej múky a ovsených vločiek

Tento recept je zdravší a vhodný aj pre deti. Medovníčky sú ihneď mäkké a chutné.

Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa

Ingrediencie:

  • Ražná múka
  • Ovsené vločky
  • Med
  • Korenie do perníka
  • Kakao/karob
  • Kukuričný škrob
  • Citrónová a pomarančová kôra
  • Rastlinný tuk
  • Olej
  • Slad
  • Vajce (na potretie)
  • Orechy, mandle, mak (na ozdobenie)

Množstvo: 30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti.

Príprava: 15 minút.

Postup prípravy:

  1. Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru. Používame úzky vyšší hrniec a na to dáme hlinenú misku. Dobre drží teplo, z vajec sa vám nespraví praženica atď. Trvá to cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí.
  2. Do tohto momentu to miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem tam premiešame, aby sa nám to pekne prepojilo a zmes začala vytvárať penu. Trvá to asi tak ďalších 5 min.
  3. Vypneme a necháme 1 min postáť. Zmes musí byť ako capuccino. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná.
  4. Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí, netrvá to dlhšie ako minútu dve.
  5. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť, minimálne zvečera do rána, ideálne 12 hodín.
  6. Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo.
  7. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie).
  8. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm.
  9. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli.
  10. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky.
  11. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne.
  12. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň.

Ďalšie tipy a triky pre dokonalé medovníky

  • Kombinácia suchých a mokrých ingrediencií: V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao/karob, kukuričný škrob, citrónovú a pomarančovú kôru. V druhej miske zmiešajte mokré ingrediencie a to rastlinný tuk, olej, slad. Vylejte zmes k suchým ingredienciám a vypracujte cesto. Ak sa cesto drobí pridajte trošku vody alebo tuku. Ak je lepkavé pridajte múku. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu v chladničke oddýchnuť. Potom pracujete ako pri klasickom ceste vyvaľkajte, vykrojte a pečte na plechu s papierom na pečenie asi 10 minút v 175°C vyhriatej rúre. Ak tmavnú na okraji vyberajte.
  • Potretie vajíčkom: Nakonci som medovníčky po upečení potrela vyšľahaným vajíčkom. Ak na medovníčky nič nedávate, tak je dobré ich potrieť vajíčkom až skoro pred dopečením (to znamená: piecť a keď sú skoro hotové, tak až vtedy potrieť vajíčkom a ešte nechať cca 2-3 minútky zapiecť. Vtedy medovníčky krajšie stihnú „napuchnúť“.
  • Špaldová múka: Cesto je výraznejšie tmavšej hnedej farby (než klasické medovníky), takisto aj dopečené medovníčky sú o niečo tmavšie, ak použijete špaldovú múku a sýto hnedý kokosový cukor.
  • Skladovanie: Po upečení medovníčky nechám vychladnúť na plechu, až potom ich dám do dózy. Do dózy pridávam rozkrájané jabĺčko. Dodá medovníčkom vôňu a hlavne mäkkosť.
  • Špaldové medovníčky: Ak chcete vyskúšať na porovnanie, môžete si spraviť aj špaldové medovníčky. Ražnú múku nahraďte špaldovou.
  • Jemné ingrediencie: Všetky suché jemné ingrediencie ako cukor, ovsené vločky meliem na kávovom mlynčeku.
  • Ozdobovanie: Ozdobiť môžete rôznymi druhmi orechov alebo bielkovou cukrovou penou.

Pečenie medovníkov s deťmi

Pečenie medovníkov je aktivita, ktorú deti milujú. Tajne si odštipkávajú z cesta a vďaka rôznym tvarom vykúzlia voňavé dobroty. Je dovolené mať na nose štipku múky a ruky zalepené medom… lebo aj to k tomu patrí. Medovníčky sú skvelé nielen ako pochúťka, ale aj ako ozdoba na vianočný stromček. Koľko nepodarených várok a stvrdnutých medovníčkov skončilo práve na stromčeku a akú veľkú parádu urobili. Na zdobenie si môžete pripraviť oriešky, malé cukríčky, cukrovú hmotu, alebo čokoľvek, čo máte doma radi.

Recept na medovníkové cesto - voňavé, chutné a mäkké medovníky

Tento recept na medovníčky sa dedí v rodinách už po desaťročia. Veľmi chutné sú vykrajované na hrubšie, s orieškom, na jedenie. Tenšie sa zase veľmi dobre maľujú na ozdobu, aj keď sú tvrdšie. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Cesto treba nechať odstáť na 24 až 48 hod.

Alternatívy k medovníkom

Ak hľadáte alternatívu k medovníkom, môžete vyskúšať linecké cesto. Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Snehové pečivo je záchrana, keď vám pri pečení prevyšujú bielka. Tu je zdravšia verzia so špaldou.

Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa

Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM

tags: #diéta #a #medovníky #recepty