Pečenie medovníkov je obľúbená vianočná aktivita, ktorú si užívajú deti aj dospelí. Vôňa medovníkov navodzuje sviatočnú atmosféru a ich zdobenie je zábava pre celú rodinu. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Ak hľadáte inšpiráciu, alebo chcete vyskúšať niečo nové, ste na správnom mieste.
Tradičný recept na medovníky
Tento recept je základný a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti.
Suroviny:
- Med
- Cukor
- Hera (alebo maslo)
- Múka
- Sóda bikarbóna
- Škorica
- Vajíčka
Postup:
- Med, cukor a Heru necháme zovrieť.
- Múku zmiešame so sódou bikarbónou a škoricou.
- Pridáme trošku vychladnutú medovú zmes a zamiešame.
- Do nie úplne vychladnutej masy pridáme vajíčka.
- Spracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary.
- Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 °C.
Medovníky pre najmenších
Ak chcete upiecť medovníky pre malé deti, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Med je alergén, preto by ste mali byť opatrní. Taktiež škorica a iné typické medovníkové koreniny môžu byť pre deti príliš silné.
Tip: Namiesto medu môžete použiť jablkové pyré alebo iné ovocné pyré.
Zdravý recept na medovníky z ražnej múky a ovsených vločiek
Tento recept je zdravší a vhodný aj pre deti. Medovníčky sú ihneď mäkké a chutné.
Prečítajte si tiež: Diagnostika ABKM u 6-mesačného dieťaťa
Ingrediencie:
- Ražná múka
- Ovsené vločky
- Med
- Korenie do perníka
- Kakao/karob
- Kukuričný škrob
- Citrónová a pomarančová kôra
- Rastlinný tuk
- Olej
- Slad
- Vajce (na potretie)
- Orechy, mandle, mak (na ozdobenie)
Množstvo: 30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti.
Príprava: 15 minút.
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru. Používame úzky vyšší hrniec a na to dáme hlinenú misku. Dobre drží teplo, z vajec sa vám nespraví praženica atď. Trvá to cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí.
- Do tohto momentu to miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem tam premiešame, aby sa nám to pekne prepojilo a zmes začala vytvárať penu. Trvá to asi tak ďalších 5 min.
- Vypneme a necháme 1 min postáť. Zmes musí byť ako capuccino. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná.
- Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí, netrvá to dlhšie ako minútu dve.
- Následne cesto odložíme do chladničky odstáť, minimálne zvečera do rána, ideálne 12 hodín.
- Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo.
- Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie).
- Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm.
- Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli.
- Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky.
- Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne.
- Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň.
Ďalšie tipy a triky pre dokonalé medovníky
- Kombinácia suchých a mokrých ingrediencií: V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao/karob, kukuričný škrob, citrónovú a pomarančovú kôru. V druhej miske zmiešajte mokré ingrediencie a to rastlinný tuk, olej, slad. Vylejte zmes k suchým ingredienciám a vypracujte cesto. Ak sa cesto drobí pridajte trošku vody alebo tuku. Ak je lepkavé pridajte múku. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu v chladničke oddýchnuť. Potom pracujete ako pri klasickom ceste vyvaľkajte, vykrojte a pečte na plechu s papierom na pečenie asi 10 minút v 175°C vyhriatej rúre. Ak tmavnú na okraji vyberajte.
- Potretie vajíčkom: Nakonci som medovníčky po upečení potrela vyšľahaným vajíčkom. Ak na medovníčky nič nedávate, tak je dobré ich potrieť vajíčkom až skoro pred dopečením (to znamená: piecť a keď sú skoro hotové, tak až vtedy potrieť vajíčkom a ešte nechať cca 2-3 minútky zapiecť. Vtedy medovníčky krajšie stihnú „napuchnúť“.
- Špaldová múka: Cesto je výraznejšie tmavšej hnedej farby (než klasické medovníky), takisto aj dopečené medovníčky sú o niečo tmavšie, ak použijete špaldovú múku a sýto hnedý kokosový cukor.
- Skladovanie: Po upečení medovníčky nechám vychladnúť na plechu, až potom ich dám do dózy. Do dózy pridávam rozkrájané jabĺčko. Dodá medovníčkom vôňu a hlavne mäkkosť.
- Špaldové medovníčky: Ak chcete vyskúšať na porovnanie, môžete si spraviť aj špaldové medovníčky. Ražnú múku nahraďte špaldovou.
- Jemné ingrediencie: Všetky suché jemné ingrediencie ako cukor, ovsené vločky meliem na kávovom mlynčeku.
- Ozdobovanie: Ozdobiť môžete rôznymi druhmi orechov alebo bielkovou cukrovou penou.
Pečenie medovníkov s deťmi
Pečenie medovníkov je aktivita, ktorú deti milujú. Tajne si odštipkávajú z cesta a vďaka rôznym tvarom vykúzlia voňavé dobroty. Je dovolené mať na nose štipku múky a ruky zalepené medom… lebo aj to k tomu patrí. Medovníčky sú skvelé nielen ako pochúťka, ale aj ako ozdoba na vianočný stromček. Koľko nepodarených várok a stvrdnutých medovníčkov skončilo práve na stromčeku a akú veľkú parádu urobili. Na zdobenie si môžete pripraviť oriešky, malé cukríčky, cukrovú hmotu, alebo čokoľvek, čo máte doma radi.
Recept na medovníkové cesto - voňavé, chutné a mäkké medovníky
Tento recept na medovníčky sa dedí v rodinách už po desaťročia. Veľmi chutné sú vykrajované na hrubšie, s orieškom, na jedenie. Tenšie sa zase veľmi dobre maľujú na ozdobu, aj keď sú tvrdšie. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Cesto treba nechať odstáť na 24 až 48 hod.
Alternatívy k medovníkom
Ak hľadáte alternatívu k medovníkom, môžete vyskúšať linecké cesto. Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Snehové pečivo je záchrana, keď vám pri pečení prevyšujú bielka. Tu je zdravšia verzia so špaldou.
Prečítajte si tiež: Príznaky náročného dieťaťa
Prečítajte si tiež: Dávkovanie Burow Ušná Instilácia VULM